Ethereum tabanına yönelik çalışan, akıllı kontratlar desteğiyle yazılımı çalıştıran bilgisayarlar tarafından idare edilir. Bu vesileyle kullanıcıları için farklı kurumlara kendi fonlarını yönetmelerine ihtiyaç duymadan sadece açık kaynak kodlarına güvenmeleri yeterli gelecektir.
DeFi Borçları Nasıl Çalışır?
Borç alımı yapacak olan kişiler size borç vermek için öncelikli olarak karşılık sunması gerekir. Sunulan karşılık alacakları borçtan daha değerli olmalı ki ardından borç alanla borç veren kişi akıllı kontratlar üzerinden ve lending havuzları üzerinden borç işlemlerini gerçekleştirebilmeli. Bu kısımlarda sadece borç alma ve ödeme işlemlerinden geçer ve borçların ödeneceği borç alan kişi ve platform tarafından garanti altına alınır. Eğer borçlu kişi borcunu ödeyemezse platform elindeki karşılığı borcu ödemek için alır ve borcun tamamını borç veren kişiye öder. Son olarak borç alan kişilerde elinde bulunan karşılıkların bir kısmını ceza olarak platforma ödemek zorunda kalır.
DeFi Lending Nedir?
DeFi lending işlemlerinde, kripto para üzerinden borçlanma işlemlerinde güven ihtiyacı duyulmadan gerçekleştirmesini sağlama işlemi denilebilir. Kullanıcılar DeFi lending platformlarında bulunan kişiler arasında (P2P) üzerinden borç alıp verme işlemlerini uygulama yapılabilir.
Geleneksel Lending İşlemleri vs. DeFi Lending
Geleneksel borç alma işlemlerinden dolayı bankalara kredi başvurusu yapılması gerekir. Banka kişiden belli başlı evrakları ister ve finansal duruma göre kullanıcı olmak isteyen kişiye borç verir. Ayrıca bankalar burada borç alma işlemini reddedebilir ama DeFi platformları için herhangi bir evrak vermek yerine elde bulunan kripto paraları lending için karşılık olarak gösterilebilir. Ayrıca kolayca borç alımı yapılabilir. Böylelikle DeFi platformları kapsamında tüm işlemler ağdaki herkese açık bulunur. Son olarak DeFi platformlarında sansürlemeler açısından bağımsızdır, bu sayede kimse sizin kimliğinizi silemez.
Aave’ın Ürünleri Nelerdir?
aTokens
Faiiz token’ları olarak piyasada geçerliliğini sürdüren aTokens, yatırılan ve fonları gösteren ve fonların alındığı zaman yanan token’lardır. Protokolü içerisinde yatırılan değerlerde tam karşılığı olarak gösteren platformda borç alanlar için kiralama yapılır. aToken’lar gerçek zamanlı faizleri alır oradan direkt olarak faiz cüzdanlarına gider. Yani borç verenler için borç verdiklerini kanıtlayan token’lar olduğunu söylenebilir.
aToken’ların Özellikleri Nelerdir?
- aToken’lar, protokolü kapsamında yatırılan fonun değerine sahip olur.
- aToken’lardaki faiz Ethereum adresine istenilen zamanda yönlendirilebilir.
- Farklı stablecoin’ler üzerinden faiz kazanmaya olanak tanır.
Aave Kullanıcılarının Açıklarını Bulmaları Karşılığı Ödül Dağıtan Uygulaması Bug Bounty Nedir?
Bug Bounty, Üzerinde var olan açıkları, bulanları ödüllendiren paltform olarak geçerlidir. Bug Bounty için kuralları açıklayan, kurallara uyulduğu takdirde açıkların ciddiyeti ve saldırı olasılığına göre 100 dolardan başlayıp 250.000 dolara kadar ödül veren sistem içerisinde amacının platformun iyileştirilmesi için kullanıcıları teşvik etmek olduğunu söylemek mümkün.
Aave, Hangi Kripto Paralar Üzerinden Lending İşlemi Gerçekleştirilebilir?
- Dai (DAI),
- US Dollar Coin (USDC),
- True USD (TUSD),
- Tether (USDT),
- sUSD,
- Binance USD (BUSD),
- Gemini Dollar (GUSD),
- Wrapped ETH (WETH),
- Aave,
- Uniswap (UNI),
- Finance (YFI),
- Basic Attention Token (BAT),
- REN, Enjin Coin (ENJ),
- Kyber Network (KNC),
- Chainlink (LINK),
- Decentraland (MANA),
- Maker (MKR),
- SNX,
- WBTC Coin (WBTC),
- 0x Coin (ZRX),
- Curve DAO Token (CRV),
- Balancer (BAL)
- xSUSHI (XSUSHI), üzerinden borç alımları verilebilir.
Kim Oluşturdu?
2017’de Stani Kulechov tarafından kurularak ilk olarak ETHLend kurulan platformdur. Sonradan ismini Aave olarak değiştirmesiyle firma olarak geliştirme ekibi bulunan, açık kaynaklı olarak geliştirmelerini yürütür.
Aave ICO’su
2017 yılında ICO’ya giden, 1 milyar token’ın satılmasının ardından 16.2 milyon dolar fon sağlamanın başarısında oluşturduğu token’lardan geri kalan 300 milyonu ekip içinde tutar.
Nasıl Satın Alınır?
Alabilmek için Binance, Kraken, Huobi Global, Coinbase Pro, KuCoin, FTX ve diğer borsaların hesabında olması yeterli gelecektir. Borsalarda AAVE/USDT,USD, BTC, BUSD, EUR, AAVE/ETH, AAVE/GBP ve diğer işlem çiftleri üzerinden alım satım işlemleri gerçekleştirilebilir.
Aave Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Platformu Risk İçerir mi?
Patformunda risk içermesinden bahsedildiğinde risklerin yok edilmesi akıllı kontratlar ve fon çekme risklerinin sıfırlandığı için rahatça işlemler gerçekleştirilebilir. Bu riskler içerisinde önlenmesi gereken açık kaynak kodu kullanılması ve kodların denetlenmesine yönelim gerçekleşir. Ayrıca içeriğinde açıkları bulmaları karşılığında kullanıcılara geriye ödül verme sistemi bulunur.
Aave Token Borç Alıp Verme İşlemi Dışında Başka Hangi İşlemler için Kullanılır?
Platformun içeriğinde yönetişim alanında token’ı olan, platformda sahiplerine protokol üzerinde geliştirme önerilerini oylamak için kullanılır. Ayrıca Safety Module üzerine token’lar stake edilebilir. Bu sayede ücretler ve ödüller kazanılabilir.
Staking Nasıl Gerçekleşir?
Stake edilmesi için ilk olarak Aave.app’e gidilmesi gerekir. Ardından stake ettir kısmını seçerek iki aşamalı işlemi gerçekleştirilebilir. İlk olarak işlemlerin onaylanması gerekir. Sonradan Safety Module’da stake ettirme işlemini onayladıktan sonra staking işlemi başarmış olur.
Staking Nasıl Durdurulur?
Aave.app üzerinden staking kısmına giriş yapılarak sonrasında unstake kısmına tıklanmalıdır. Eğer soğuma kısmı çalıştırılmazsa yeniden aktif edilmesi gerekir. Bu işlem için en az bir ticari işlem yapılması gerekerek süreç bitiminin ardından alttaki adımlar üzerinden stake ettirme işlemi sonlandırılabilir.