Avrupa’da geçtiğimiz haftalarda kripto paralarla alakalı kabul gören MİCA mevzuatının sektörü nasıl etkileyeceği gündemin en çok merak edilen konuları arasında yer aldı.
MİCA düzenlemeleri, kripto para birimleriyle alakalı gerçekleştirilen ilk somut hamle olma niteliği taşıyor. Bu düzenleme Avrupa Parlamentosu’nun onayından geçmiş durumda.
MİCA Mevzuatı Nedir? Ne İşe Yarar?
Kripto para sektörünün yaygınlık kazanması son birkaç yıldır hız kazanmış olsa da teknoloji ve teknolojik ürünlerin hala başında olduğumuzu söyleyebilmek mümkündür. Bununla beraber sektörde her yıl artış gösteren iflas ve çöküş olayları regülatörlerin bu anlamda adım atmasını hızlandırdı.
Düzenleyiciler tarafından hayata geçirilen MİCA, kripto varlıkların dağıtılmış defter teknolojisi (DLT) ya da benzer teknolojilerden faydalanarak elektronik olarak aktarılan ve saklanabilen değer/hakların dijital bir simgesi olarak tanımlamaktadır. Yönetmelik, kripto para birimleriyle token’ler arasında ayrım yapmakta ve kripto varlık ihraççılarıyla hizmet sağlayıcıları (CASP) için ihtiyaçları belirlemektedir. Kripto varlık ihraççıları, ihraç ettikleri varlıklarla alakalı olarak şeffaf ve eksiklik bilgi sunmak, açıklama ve şeffaflık kurallarına uyum sağlamak durumundadır. Kripto varlık hizmet sağlayıcıları da kaydolmak ve güvenlik önlemleriyle kara para aklamayı engelleme şartlarını yerine getirmekle yükümlüdür.
MİCA mevzuatı, DLT kullanan dijital varlıklar için düzenleyici bir çerçeve sağlamaktadır. Mevzuat, varlık frekanslı token’ler (ART’ler), elektronik para belirteçleri (EMT’ler) ve yardımcı tokenler gibi çeşitli ana varlık kripto türlerini içermektedir. Mevzuatın kapsamı dışındaysa DeFi endüstrisi, CBDC’ler ve NFT’ler yer almaktadır.
Bu düzenleme, inovasyonu destekleyerek tüketicilere düzenleyici kesinlik ve daha güçlü korumalar sağlamayı hedeflemektedir. Bununla beraber çevresel etkiyi minimuma indirgemek adına kripto varlıkların neden olabileceği problemlere odaklanmaktadır. Daha geniş bir düzenlemenin bir parçası olarak bu düzenleme, Dijital Operasyonel Esneklik Yasası (DORA), Fon Transfer Yönetmeliği (TFR) ve DLT Pilot Rejimi gibi çeşitli girişimleri de kapsamaktadır.
Sonuç itibariyle MİCA mevzuatı, Avrupa Birliği’nin kripto varlık pazarında önemli bir düzenleyici çerçeve sunarak finansal açıdan istikrar oluşturma, yeniliklere destek olma ve tüketiciyi koruma altına alma gibi konularda önemli bir adım olarak kabul edilmektedir.