Bitcoin Ajandası

Ayna Protokolü (MIR) Nedir? Nasıl Çalışır?
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Kripto Para
  4. »
  5. Ayna Protokolü (MIR) Nedir? Nasıl Çalışır?

Ayna Protokolü (MIR) Nedir? Nasıl Çalışır?

Esra Yılmaz Esra Yılmaz -
5 0

Mirror Protocol, Türkçeleştirilmiş adıyla Ayna Protokolü, Terraform Labs’ın en yeni geliştirmelerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu sistemin amacı kullanıcılarının yenilikçi yöntemler üzerinden finansal sistemlerle etkileşime girmesine olanak sağlamaktır. Birçok kullanıcı akıllı sözleşmeler sayesinde, hisse senetleri ya da çeşitli değerli metaller gibi dijital olmayan varlıkların değerini yansıtan sentetik varlıkları satın alma şansına sahiptir.

Bitcoin Ajandası olarak günümüzde birçok yatırımcı açısından merak konusu olan Mirror Protocol hakkında en çok araştırılan konuları sizin için derledik.

Ayna Protokolü (Mirror Protocol) Nedir?

Ayna Protokolü (Mirror Protocol) Nedir
Ayna Protokolü (Mirror Protocol) Nedir

Mirror Protocol, Türkçe adıyla Ayna Protokolü, kripto para sektöründeki yatırımcıların ticaret yapması ve sentetik varlıklar oluşturmasına imkân tanıyan bir sistem olarak ifade ediliyor. Geleneksel varlıkları kripto dünyasına entegre etmeyi hedefleyen bu sistem, aynı zamanda geleneksel bankacılık faaliyetleri için de bir alternatif olarak değerlendiriliyor.

Bu sistemi tam anlamıyla tanımlamamız gerekirse; Ayna Protokolü Mirrored Assets ya da mAssets adıyla bilinen sentetik varlıkların yaratılması adına Terra blok zincirini kullanan bir DeFi platformudur.

Mirror Protocol’ünde genellikle CosmWasm akıllı sözleşme programı tercih edilir. Varlıklar geleneksel ya da dijital finans araçlarının fiyat davranışlarını taklit ederken, ticaret herhangi bir aracıya gerek duymadan yapılır. Ayrıca dayanak varlıkların direkt olarak satın alınmasına gerek yoktur.

Bu platformda mAsset’leri Ethereum, Terra ve Binance Smartchain ağları arasında kolaylıkla aktarabilmek mümkündür. Terra’nın stabilcoin’leri de mAsset’lerle takas edilebilirken, varlıklar daha sonrasında Teminatlı Borç Pozisyonlarına yatırılabiliyor. mAsset değerini stabil hale getirebilmek için CDP’lere ihtiyaç duyulur.

Ayna Protokolü Kim Tarafından Geliştirildi?

Ayna Protokolü Terra’nın da kurucusu olan Do Kwon ve ekibi tarafından geliştirilmiş olan bir projedir. İlk olarak Terra’yı 2018 Ocak döneminde Daniel Shin ile beraber kuran Do Kwon, kullanılabilirlik ve fiyat istikrarına odaklanarak blok zinciri teknolojisinin benimsenmesini sağlamak adına bu projeyi geliştirdiler. Mirror Protocol ve Terra’nın mimarı Do Kwon aynı zamanda şirketin Üst Düzey Yöneticisi görevini de üstlendi.

Ayna Protokolü Nasıl Çalışır?

Mirror Protocol, sentetik bir ticaret aracı alternatifi olarak değerlendirilen bir protokoldür. Şirketin CEO’su Kwon’a göre en nihayetinde protokolün hedefi, geleneksel finansal sisteme tam anlamıyla gerçek bir alternatif sunmaktır.

Mirror Protocol, yatırımcıların hisse senedi ya da değerli metaller gibi çeşitli yatırımların herhangi biri olmadan önemli finansal varlıkları yansıtan belirteçleri alıp satma imkânı sağlıyor. Gerçek hayattaki varlıkların dijital hale getirilmesine olanak sağlayan bu sistem, dünya genelindeki yatırımcıların giriş engelini minimuma indirebiliyor. Aynı zamanda bu protokol herkes için dünyanın pek çok farklı yerinde token ticareti yapabilmesini mümkün kılabiliyor. Birkaç yıl öncesine kadar geleneksel ticarette bu türden bir kolaylık söz konusu dahi değildi.

Mirror Protocol ile Hisse Senedi Satın Alma

Bu durumu bir örnekle açıklamak gerekirse; bir teknoloji devi olan Apple’ı ele alalım. NASDAQ piyasasında Apple’ın hisse senedi ticareti günlük olarak gerçekleştiriliyor. Bu piyasada hisse senedine sahip olmak şirketten hisse almakla eşdeğerdir. Bu aşamada Mirror ve Apple hissesine dayanan sentetik bir varlık oluşturabiliriz. Bunun için web sitesini ziyaret edip mAAPL etiketli hisse senedini bulmamız gerekir. AAPL, NASDAQ’da işlem gören Apple hisse senedinin adıdır.

Bu işlemler için mAAPL varlıklarını oluşturabilmek adına protokole belli miktarda fon yatırım yapmak gerekir. Bu, genellikle protokolde aşırı harmanlanma olarak ifade edilen durumla sonuçlanır. Üstelik bu süreç yatırımcıları keskin fiyat dalgalanmalarına karşı korur.

mAAPL satın alırken çoğunlukla yüksek fiyat ödenir. Bu durum aşırı harmanlanmaya işaret ederken, diğer yandan fiili hisse senedinin değeri, fiyat değişikliğine tabi olabilir. Örneğin; satın alındığında 10 dolar, bir sonraki hafta 80 dolar, ilerleyen haftalardaysa 120 dolar olabilir.

Mirror Protocol’ün Özellikleri Nelerdir?

Ayna protokolü, son derece ilginç olmasına neden olan birtakım özelliklere sahiptir. Bu özelliklerden birkaçına örnek göstermemiz gerekirse;

  • Miror Protocol’ün en önemli özelliği klasik hisse senetlerini yansıtıyor olmasıdır.
  • Bu protokol çeşitli stratejileri benimseyebilecek yatırımcıları için pek çok farklı teşvik sağlayabilir.
  • Mirror Protocol 3 token türüne sahiptir. Bunlar; MIR, LP ve mAsset’tir. LP tokenleri likidite sağlayıcılarının havuzlara likidite eklemesini sağlar. mAsset tokenleri borsa fiyatlarını yansıtarak geleneksel varlıklarının aynası gibi hareket eden bir blok zinciridir. MIR tokenlerse kullanıcıları LP tokenlerini ve yönetişimini kullanmaya teşvik eder.

Tüm bunların yanı sıra Ayna Protokolü web sitesi dört temel özellik üzerine kuruludur. Bu özelliklerse;

  • Ticaret,
  • Ödünç almak,
  • Çiftlik,
  • Yönetmektir.

MIR Token Nereden ve Nasıl Alınır?

MIR token protokolün yerel tokeni olarak bilinir. Terra blok zincirindeki işlemleri kolaylaştıran bu yerel token, ödül sisteminde yer alan pay sahiplerine hizmet eder. Aynı zamanda merkezi olmayan protokol yönetiminde token sahiplerinin oy gücünü değerlendiren bir belirteç olarak da nitelendirilir.

 MIR Coin, kripto para sektöründe faaliyet gösteren pek çok farklı borsanın listesinde yer alan bir tokendir. Örneğin;

  • Binance
  • KuCoin
  • UniSwap
  • Coinbase
  • BitGlobal
  • FlyBit MIR token satın alabilmenin mümkün olduğu borsalardan bazılarıdır.

Herhangi bir varlığı dijital bir belirteç haline dönüştürebilme konusunda son derece başarılı bir protokol olan Mirror Protocol, dünyanın pek çok farklı noktasında saat fark etmeksizin serbestçe ticaret yapabilme imkânı sunan bir platformdur. Platform adına hisse ya da likidite sağlayanlar için ödenen teşvikler konusunda da oldukça cömert olan bu platform, merkezi olmayan finansın gücü olarak da ifade edilebilir.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir