Büyüklük, hayatın pek çok farklı noktasında çoğu zaman olayların sonucuna etki eder. Örneğin; büyük bir otobüs, tuğladan yapılmış bir duvara motordan daha fazla hasar verir. Kripto işlem hacmi ve ticareti büyük ölçüde etkileyen bir unsurdur.
İşlem hacmi, çoğu zaman fiyat çizelgelerindeki alt dikey çubuklar şeklinde görülür. Bu çubukların yüksekliklerini birbiriyle kıyaslamak, kripto paranın fiyat zaman çizelgesindeki diğer noktalara kıyasla hacmin etkinliğini gösterir. Bununla beraber bu grafikler çoğunlukla tek bir borsaya özgü olduğundan, borsaların hacmi borsaya bağlı olarak ciddi ölçüde değişebilir. Bu durumda genel varlık ticaret hacminin takip edilebilmesi için CoinMarketCap verilerinden faydalanabilmek mümkündür.
Yüksek İşlem Hacmi Ne Anlama Gelir?
Yüksek işlem hacmi, belirli bir kripto para birimine ciddi miktarda para transferi ve gösterilen ilgi anlamına gelebilir. Bu durumu bir örnekle izah etmemiz gerekirse; Bitcoin ticaret hacmi artış gösterdiğinde, bu daha fazla varlık ticaretinin gerçekleştirildiği ya da yatırımcıların ticaret için daha fazla para yatırdığını gösterir. Bazen dikkat ve ilgi çekmek amacıyla da kullanılabilir. İşlem hacmi bütün varlıklar için geçerli olurken, bu içeriğimizde Bitcoin üzerinden örnek gösterdik.
Bitcoin, 2017 yılının sonlarına doğru ana akım kamuoyu BTC ile alakalı devamlı bir konuşma gördüğünde ve varlık astronomik fiyat artışları gösterdiğinde önemli bir hacim kaydetti. Benzer şekilde Bitcoin’in 2018 yılındaki fiyat düşüşü de önemli bir hacim kaydetti. Fakat bu kez satıcıların hacmi, başka bir deyişle kırmızı mumlar görüldü.
Bu durumda TradingView Coinbase tarafından sunulan haftalık grafiğe göre, boğa koşusu ve sonrasında gelen çöküşle kıyaslandığında Bitcoin, 2018 yılının sonbaharında dalgalanmalardaki durağanlık esnasında ciddi ölçüde daha az işlem hacmiyle karşılaştı.
Tüm bunlara ek olarak işlem hacmi, fiyat hakaretleri konusunda daha önemli olabilir. Üstelik bunların gelecekteki hareketler ve genel eğilimler konusunda daha anlamlı olduğuna işaret eder.
Uyuşmazlık
İşlem hacmiyle alakalı genel bilgiler dışında hacim bazı zamanlarda trendde değişikliklerin sinyalini veriyor olabilir. Bağıl Güç Endeksi (RSI) durumunda sapma konusunda sıklıkla bahsedilebilir. Bununla beraber sapma bazen ticaret hacmi açısından da geçerli olabilir. Bitcoin’in günlük grafiğinde gözlemlendiği üzere, BTC fiyatı yükselen bir fiyata işaret ederken, işlem hacmi düşüş gösterebilir. Bu durumda fiyat da düşüşe geçer.
Dramatik Fiyat Hareketleri
İşlem hacmi düşük olduğunda bazı zamanlarda piyasayı kritik fiyat dalgalanmalarına maruz bırakabilir. Mantık açısından buna sebep olarak ince sipariş defteri gösterilebilir. Günlük Bitcoin işlem hacminin düşük olması, sipariş defterinin zayıf olmasına ve büyük bir satıcıyı ya da alıcıyı tatmin edecek mevcut fiyattan sipariş olmadığına işaret eder. Büyük bir emir gelir ve tüm varlığı yakın fiyat aralığına alırsa ya da satarsa, bu durumda kaymalara neden olabilir. Buna karşın fiyat da dramatik olarak tepki gösterebilir.
Altcoin Hacmi
Altcoin ticaretinde de hacmin önemi büyüktür. Herhangi bir kripto para birimi günlük hacmi fazla almıyorsa, daha önemli bir pozisyonu boşaltmak ya da ölçeklendirmek güç olabilir. Bunun nedeniyse yeterli alıcının olmamasıdır.
Fiyat, kripto varlık başına 0,10 dolardan bir altcoin gösterebilir. Fakat bu kripto para biriminin, büyük bir işlem hacmi bulunmuyorsa, sadece küçük bir miktar söz konusu olabilir ve bu fiyatta durgun satış emirleri olabilir. Bir balina, büyük bir satışı tasviye etmeye çalışırsa, sonraki siparişler önemli ölçüde küçülebilir ve kaymaya ya da fiyatın düşmesine neden olabilir. Bu satıcının varlık tasfiyesi, satıcı açısından para kaybıyla da sonuçlanabilir. İlk 0,10 dolarlık siparişlerden daha düşük satışlar gerçekleşebilir. Bunun nedeniyse fiyata yakın siparişlerin mevcut olmama ihtimalidir.
İşlem Hacmi Teknik Göstergeleri Nelerdir?
Bakiye Hacmi (OBV)
Kripto alanıyla alakalı olarak birkaç farklı hacme dayalı göstergeler devreye girebilir. Bu şekilde bir gösterge, Dengede Hacim Göstergesi (OBV) olarak ifade edilir. OBV, fiyat eğilimi ya da hareketiyle alakalı olarak hacim akışının sağlanmasına yardımcı olabilir. Ayrıca fiyat açıcısından OBV ile bazı zamanlarda farklılıklara rastlanabilir.
Chaikin Para Akışı (CMF)
CMF, başka bir deyişle Chain Para Akışı göstergesi, belirli zaman aralıklarına göre para hareketinin hacmini ölçen, bir başka ilginç bağlantılı göstergedir. Fiyata kıyasla CMF göstergesinde farklılıklar da görülebilir.
Alt Çizgi
Kripto piyasalarındaki bütün sistemlerin ya da göstergenin kusursuz olmadığına dikkat çekmek de önemlidir. Sahte çıkışlar ve yanlış sinyaller ya da kesintiler oluşabilir. Birden fazla sinyal ya da göstergeyle olumlu yönde analiz gerçekleştirebilmek mümkün olurken, birden fazla zaman çizelgesini de hesaba katmak önemlidir.
Kripto piyasalarında çok fazla model ve gösterge bulunur. Üçgenler, ölüm haçı ve takozlar bu göstergelerden yalnızca birkaçı olurken, yatırımcıların kişisel kripto para ticareti için neyin fayda sağladığı konusunda bilgi sahibi olması önemlidir.