Bitcoin Ajandası

Blockchain İş Dünyasında Neleri Değiştirdi?
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Kripto Para
  4. »
  5. Blockchain İş Dünyasında Neleri Değiştirdi?

Blockchain İş Dünyasında Neleri Değiştirdi?

Esra Yılmaz Esra Yılmaz -
14 0

Gerçekleşen gelişmelerin sonucunda değerlendirme yapıldığında bu teknolojiler kişilerde birden çok beklentilerin karşılanmasına yönelik olumlu tepkiler verdiği de görülmektedir. 10 yılı aşan bir sürede verimlilik gibi konularda kendini kanıtlayan ve hayatımızın birçok yerine müdahale etmeye başlayan blockchain teknolojisi günümüzde artık pek çok alanda yayılmış ve aktif kullanıma kavuşmuştur.

İş Dünyasında Akıllı Kontratlar

Blockchain İş Dünyasında Neleri Değiştirdi?
Blockchain İş Dünyasında Neleri Değiştirdi?

Akıllı kontratlar blockchain aracılığıyla kodlanarak bir kez şartları da taşıyan maddeler belirlenen ve değiştirilemeyen dijital kontratlardan oluşur. Bir başka özellik ise kontratta belirlenen bir durum durumlarda para transferi, bilgi gönderim işlemi gibi zaman geldiğinde anında gerçekleşme olacaktır. Günümüz içinde bu kontratlar blockchain teknolojisinde sağlanan otomasyonlardan kolaylık sağlayarak iş dünyasında da güven ve verimlilik kavramları ortaya çıkar.

Bulut Depolama

Bugün ise sonrası için herkesin bildiği ve hemen hemen de herkes tarafından kullanılan bulut depolamada da teknoloji temelleri blockchain teknoloji sayesinde oluşturuluyor. 22 milyarda doları aşan Pazar payında bu teknoloji, günümüzde kazanım sağlanan iş dünyası içeriklerini göstermektedir.

Tedarik Zinciri İletişim Ağı

En önemli etken olarak iletişim faktörü iş dünyasında yerini belli eder. Çalışanlar ve yöneticiler de bu iletişim içinde olmazsa işletmenin tüm akışında sağlıklı ilerleme olmaz. Belki de büyük bir riskle de karşı karşıya kalınmış olacaktır. Oluşan bu problem için de tam olarak blockchain teknoloji devreye girer ve işletmelerin tedarik zincirinde oluşan sorunun önüne geçer. Bu şekilde herkes doğru bilgilerle anında ulaşım sağlar ve işletme de istediği verimliliğe ve kazanca kavuşmuş olur.

Elektronik Oy Verme

Henüz ilk adımlarında olsa da blockchain teknolojisi alt yapı olarak kurulan ve elektronik oy verme sistemiyle de gündeme gelen teknoloji türüdür. Böylelikle insanlar ev konforunda kayıp yaşamadan ülkelerin yönetimlerinde söz sahibi olurlar ve Bitcoin ve diğer altcoinler sayesinde yatırım dünyasında teknoloji altyapı sayesinde kendini kanıtlamış olur. Blockchain sayesinde de bu kolaylığın sağlanması adına hayatımıza girme ihtimali kuvvet doğurur.

Blokchain Hangi Sektörlerde Kullanılıyor?

Blokchain Hangi Sektörlerde Kullanılıyor?
Blokchain Hangi Sektörlerde Kullanılıyor?
  • Finans sektörü
  • Kamu yönetimi alanı
  • Tedarik zinciri yönetimi
  • Seçimlerde
  • Sağlık sektörü
  • Sosyal yardım alanı
  • Gayrimenkul sektörü
  • Ağ güvenliği
  • Oyun sektörü

Bu sektörlerde blokchain teknolojisi yaygın olarak kullanılmaktadır ve daha birçok sektörde farklı görevleri bulunmaktadır. Blockchain teknolojisi etkileşime geçtiği her alan için değişimler yapmaya devam eder.

Blockchain ve Finans

Kripto paralar veya dijital para olan ve en basit tabiriyle de elektronik bir ağ sayesinde transferi sağlanan para birimleri bugün birçok yöntem sayesinde herkes tarafından kolaylıkla uygulanabilir hale getirilmiştir. Çek yazarak ödeme talimatı da verilebilen bu paralarda kredi kartı kullanımı da gerçekleştirebilir ya da havale uygulayabilirsiniz. Son zamanlarda daha çok yaygınlaşarak herkesin tahmin edip adını söyleyebileceği Bitcoin ya da alternatiflerinden biri olan Ethereum, Litecoin ve Dash gibi binlerce kripto paralardan herhangi biri kişinin isteğine bağlı olarak kullanılabilmektedir.

Transfer edilen para miktarında ise ne kadar fazlalık olursa direk olarak o parayı daha çok güvence altında tutmak isteriz. Bu da geleneksek finans sisteminde genelde banka gibi aracı kurumlar sayesinde yapılır. Güvenlik hizmetini bankalar devralır. Bu konuda bir de Yap adasında olan insanların farklı bir çözümü oldu. Kimin kime ne kadar borcu varsa bu konular akılarda ezber olarak kalıyordu. Hemen hemen dağıtılmış kağıt defteri gibi bir benzetme yapabiliriz.

Blockchain ise bu fikri dijitale dönüştürerek bir ağ üzerine ve ağda kayıtlı olan bütün bilgisayarlar üzerinde kayıtlı defter gibi birer birer tutarak kopyasıyla birlikte her yapılan transfer işlemlerinde ağda bilgisayar tarafından yönlendiren onayı alarak işlemi gerçekleştirmeyi sağlar. Bankalarda da aynı şekilde kayıt defterleri kendi ellerinde mevcuttur. Kendileri düzenleme işlemi yapar ve güvenen kişi de sorgulamadan işi nasıl yaptıklarına güvenerek adım atar. Bu güven üzerine de ekstra bir ücret ödenir.

Kredilendirme Sistemi

Burada akıllı sözleşmeler de geleneksel olarak sistemi en derinden değiştirmek asıl hedef olmuştur. Mevcut sistem üzerinden kredi veren kuruluşlarda genelde krediyi veren kurum yüksek faizlerden destek alarak aslında kredi almaması gereken kişiyi en başından ezer. Sonucunda kişiyi iflasa sokar ve elinde olan tüm mülkleri ya da başka değerli eşyaları alır. Blockchain teknolojisinde ise kişi kimseye güvenerek varlık dökümünde, gelir belgelerinde ve kimlik bilgilerini vermede kendini zorunlu görmez. Bu süreçte teknoloji sayesinde onlarca bulunan evrak gereksiz hale gelir ve kişi kredi alabilme ihtimalinin yanı sıra ne kadar kredi alabileceğini de sistemden otomatik olarak belirler. Her iki taraf da güvence altına alınır.

Otomobiller ve Akıllı Telefonlar

Şu an ki günümüzde otomobiller akıllı anahtarlar ile çalışan bir sisteme dönüşmüştür. Cep telefonları da sadece bizim çözümleyebileceğimiz şifrelerle aktif olabilmektedir. Ancak araba anahtarı ya da telefon anahtarı kullanabilmek için uygulamaya alınan süreçte ya parola ya da anahtar içinde sim kartın saklanması ya da kaybedilmesi üzerine yenisi hazırlama gibi bir zahmet maliyeti oluşuyordu. Blockchain sayesinde bu varlıkların kullanımı da yetki olarak güvenli bir şekilde işleme alınabilir, takip edilebilir, yenilebilir ya da iptal işlemi gerçekleştirilebilir.

Blockchain Üzerinde Müzik

Blockchain Üzerinde Müzik
Blockchain Üzerinde Müzik

Müzik endüstrisinde oluşabilecek olan temel sorunlar üzerinde mülkiyet hakları ve telif hakkı dağıtımı çevresinde şekillenme yaşarken dijital müzik endüstrisi eseri para odaklı bir ürün haline getirilmektedir. Mülkiyet hakları geneline bakılacak olursa göz ardı edilen bu konuda blockchain ve akıllı sözleşme teknolojisi kapsamı altında ve hatasız bir şekilde bir müzik hakları veri tabanı oluşmasında etkili olur. Ayrıca sanatçıların telif haklarını dürüst ve hatasız bir şekilde dağıtılmasında da etkili olabilir.

Blockchain Üzerinde Sağlık Hizmetleri

Kişisel sağlık geçmişlerine bakıldığına dair elde edilen kayıtlarla birlikte blockchain üzerine aktarılarak sadece yetkili ve o konuyla ilgili kişiler tarafından görüntülenmesi ve işlenmesi sağlanarak özel bir güven oluşumu sağlanabilir. Aynı strateji doğrultusunda ise gerçekleşme sağlanan ameliyatlara ilişkin belgelerde gerekli kurumlar zamanında ve hatasız bir şekilde ulaşmasını sağlayabilme durumunda faydalanabilir. Sigorta şirketlerinde görülen hasar incelemeleri de kolaylaşacağı gibi hastalarda ilaç satın alımları ve kullanımları da hatasız bir şekilde takip edilebilir.

Akıllı Aletler

Akıllı aletlerde olan ve internete bağlanarak kendi uygulamaları ve çevreleri hakkında size daha fazla bilgi verebilen cihazlar olan akıllı aletlerde bu fikir sayesinde sizlerde cihazınız yanında olmasanız bile onun yaptığı işi takip altına alabilir ve müdahale etmeyle bilgi alışverişi yapabilirsiniz. Bu durumda cihazların daha verimli ve tasarruflu çalışmalarını da sağlar. Bu cihazlarda da şifreli bir şekilde blockchaine aktarım sağlanırken bunlarla birlikte cihazın güvenliği ve gerekli olduğunda başkası tarafından da güvenle kullanabilmesini sağlayarak kolaylık oluşur. Bu şekilde kişilerin hayatında blockchainlerin yaygın olarak kullanılmaya başlandığını ve iş dünyasında da etkileşime girildiği görülmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir