Kripto para alanında sıklıkla karşılaşılan pek çok sözcük ya da sözcük öbekleri mevcuttur. Bunlardan biri olan Blue Chip NFT, birtakım güçlü şirketleri ifade eden bir kavramdır. Blue Chip NFT’nin açıklaması ve sahip olduğu özellikleri ile ilgili tüm bilgileri bu yazımızda bulabilmeniz mümkündür.
Blue Chip NFT Nedir?
İnsanlar teknolojinin ilerlemesiyle birlikte pek çok işlemini dijital platformlar üzerinden gerçekleştirmeye başlamış durumdadır. Bu sayede kendilerine çok daha fazla zaman, para ve enerji ayırabilir hale gelmişlerdir. Dijital ortamda artık yatırım işlemlerinin de gerçekleştirildiği görülmektedir. Bu alanla ilgilenmekte olan yatırımcılar türeyen ve sıklıkla kullanılan bazı kavramları öğrenmek isteyebilirler.
Dijital yatırımcılık alanında türetilmiş ve gerek bu alanda çalışan bireylerin gerekse yatırımcıların arasında ortak bir dil oluşturma gayesi başarıya ulaştırılmıştır. Meydana getirilmiş olan kavramlar arasında Blue Chip NFT de önemli bir yer tutar. Söz konusu kavram doğal olarak pek çok yatırımcı tarafından merak edilen ve araştırılan bir terimdir. Diğer terimler gibi bu kavramın da öğrenilmesi yatırımcılık alanında kazanımın artmasını sağlar.
Blue Chip NFT Coca Cola, Microsoft, Apple, Samsung, IBM gibi değerlerini uzun vadede koruma altına alan ve yatırımcılarına kâr sağlama ihtimali son derece yüksek olan, güçlü yatırım olarak görülen şirketleri tanımlamak amacıyla kullanılır. Hisse piyasalarında sık sık adı geçmekte olan bir terim olarak da değerlendirilebilir. Blue Chip NFT’yi mavi çipli NFT yapan katı kurallar mevcut değildir.
Katı kurallar barındırmayan Blue Chip NFT iyi işlem hacmi, yüksek bir taban fiyat değeri ve influencer ya da ünlü destekleri gibi unsurlar hem dijital sanatlar ve hem de dijital varlıkların pek çoğunda bulunan ortak karakteristik nitelikler olarak kabul edilmektedir.
Blue Chip NFT, Mavi Çipli NFT olarak Türkçeye çevrilmektedir. Bu kavramı kısaca açıklamak gerekirse uzun vadede değer istikrarını ve kârlılığını devam ettirmesi beklenen projelerdir. Söz konusu NFT’lerin paylaşmış olduğu ortak nitelikler arasında tarihsel değer, deneyim sahibi bir ekip, marka gücü, aktif bir topluluk ve kuvvetli bir proje yol haritası bulunmaktadır.
Blue Chip NFT, yani Mavi Çipli NFT mavi çili bir hisse senedi gibi değeri yüksek olan ve düşük riskli olarak değerlendirilen bir dijital varlık olarak kabul edilir. Mavi Çip kavramı borsanın bel kemiği olarak nitelendirilen büyük piyasa değeri stoklarını tanımlamak üzere kullanıldığı borsadan kaynaklanmaktadır. Blur Chip hisse senetleri güvenilirlikleri, istikrarları ve zaman içinde tutarlı getiri sağlama kabiliyetleri ile bilinen yerleşik bir şirketin hisseleridir.
Piyasa gerilemeleri yaşandığı zaman dahi bu mavi çip yatırımlarının bu fırtınalardan sağlam çıkma geçmişi de bulunmaktadır. Benzer biçimde mavi çipli NFT’ler büyüme geçmişi ve fiyat istikrarı olan, bunun yanı sıra yüksek değerli ve düşük risk taşıyan NFT’ler olarak kabul edilirler. Kendilerini kendi kategorileri içerisinde öncü olarak kabul ettiren ve hem koleksiyonerler hem de yatırımcılar arasında geniş çapta popülerlik ile tanınma kazanmış olan NFT’lerdir.
Blue Chip Projesinin Sahip Olduğu Özellikler
Bütün nitelikleri taşıyan projeler mutlak surette blue chip projeleri olmayabilir. Buna karşın Blue Chip aşağıda açıklanan nitelikleri içermekte olan projelerdir.
Taban Fiyat ve Satış Hacmi (Tarihsel Değer)
Blue Chip NFT’lerin ana niteliklerinden bir tanesi tarihsel değerler olarak açıklanabilir. Bu, NFT’nin taban fiyat değerini ve satış hacmini ifade etmektedir. Bir NFT’nin Blue Chip statüsüne erişebilmesi için tutarlı bir değer takdiri hususunda kanıtlanmış bir sicil taşıyor olması lazımdır. Buna ek olarak satış hacmi yüksek talep gösterecek biçimde ehemmiyetli olmak zorundadır. Ayrıca söz konusu projeler genel olarak projenin sahip olduğu değeri gösteren yüksek bir piyasa kapitalizasyonu barındırmaktadır.
Ünlü/ Büyük İsimlerin Onayları (Marka Gücü)
Blue Chip NFT’lerin bir diğer niteliği de marka gücü olarak bilinir. Mavi çipli NFT’ler genel olarak algılanan değerlerini artırmakta olan ünlü cirolarıyla ya da büyük isimlerle ilişkilendirilir. Örnek vermek gerekirse sahiplerinin içinde Justin Bieber gibi son derece geniş bir kitle tarafından tanınmış bir müzisyenin ya da sanatçının bulunduğu bir seriden bir NFT’nin ortalama bir bireyin sahip olduğundan çok daha fazla mavi çipli bir NFT olarak değerlendirilme ihtimali daha fazladır.
Kimler/ İtibarları (Ekip)
Bir NFT’nin geliştirici ekibi, durumun tespit edilmesinde kritik bir göreve sahiptir. Oluşturucular, geliştiriciler ve danışmanlar da dahil olmak suretiyle mavi çipli bir NFT’nin arkasında bulunan bireyler genel olarak sektörde kuvvetli bir itibara ve kanıtlanmış bir geçmiş performansa sahiptir. Bu da NFT’nin başarısını sağlamak amacı ile tecrübe ve uzmanlık barındıran bir uzman ekibi tarafından desteklendiğini göstermektedir.
Topluluk Ne Kadar Güçlü? (Topluluk)
Blue Chip sahibi bir NFT’yi çevrelemekte olan topluluğun gücü de tanımlayıcı bir nitelik olarak kabul edilir. Mavi çipli bir NFT onu hem destekleyen hem de onun büyümesine katkıda bulunan geniş ve alakadar bir koleksiyoncu, hayran kitlesi yahut da yatırımcı topluluğuna sahip bulunmalıdır. Topluluk, başarıyı elde edebilmek için onu isteyerek destekleyen bir savunucular ağı biçiminde hareket etmektedir.
Yardımcı Program (Yol Haritası)
Blue Chip NFT’nin elinde bulundurduğu yol haritası dikkat edilmesinde fayda bulunan en mühim nitelikler arasında yer almaktadır. NFT, özel bir içeriğin kilidini çözümlemekle birlikte özel topluluklara katılım sağlama yahut da özel birtakım etkinliklere erişim lüksüne sahip olma gibi hem pratik hem de net bir yardımcı programa sahip bulunmalıdır. Ayrıca NFT güçlü bir kullanım senaryosuna sahip olmalı ve oraya nasıl erişileceğine dair somut planlarla başarıya giden açık bir yolu işaret etmelidir.