Cartesi, akıllı sözleşmeleri bir üst levele çıkarabilecek bir proje olarak biliniyor. Kullanıcıları için bir nevi iyimser toparlama sağlayan Cartesi (CTSI), blockchain sistemlerindeki hızlı ölçeklenme ve yüksek maliyet gibi problemler için çözüm sunuyor.
Cartesi (CTSI)’nin sağlamış olduğu faydalar elbette bu kadarla sınırlı kalmıyor. Merkezi olmayan program geliştiricileri için genel yazılım yığınlarıyla kod yazmalarına olanak sunan çözüm sunucu, bu sayede güçlü ve efektif bir üretim imkanı sağlayabiliyor. Bu gibi çalışmalarıyla blockchain ve yazılım dünyasını tek bir çatı altında toplamayı hedefliyor. Bu hedefini yerine getirebilmek adına karışık yazılım problemlerini Linux işletim sistemiyle çözebilen bu proje, ayrıca CTSI tokeni’yle de kripto borsasında işlem görüyor.
Cartesi (CTSI) Nedir?
Cartesi (CTSI), birçok blockchain sisteminde merkezi bulunmayan dApp’lerin geliştirilmesinde büyük ölçüde kolaylık sağlayan bir katman iki ölçeklendirme çözümü olarak ifade ediliyor. Aynı zamanda blockchain ağlarında mevcut ölçülebilirlik sorununu çözüme kavuşturmayı amaçlayan bir proje olarak da tanımlanabiliyor. Bu kapsamda Cartesi (CTSI)’in en önemli amaçlarından biri olarak akıllı kontrat teknolojisinin çok daha iyi bir düzeyde kullanılabilmesi gösteriliyor.
Artan kullanım durumuyla beraber bazı blockchain sistemlerinde ağ tıkanıklıkları ya da yüksek maliyetlere neden olan ölçeklendirme problemleri ortaya çıkıyor. Toplama ve yan ağ gibi daha sık tercih edilen Katman 2 çözümlerini bir araya getirmenin dışında Cartesi (CTSI) blockchain ölçeklendirmesini farklı yönleriyle ele alıyor:
- Blok zincirine bağımlı değildir: Cartesi (CTSI)’nin merkezsiz uygulama geliştirme platformu, öteki platformlar arasında Ethereum ve Protokol gibi birçok blockchain ağında kullanılabiliyor.
- Hibrit modelden baz alınarak geliştirilmiştir: CTSI yine merkezsiz uygulama geliştiricilerine esnek ve kolay bir çalışma ortamı sağlayabilmek adına hem ağ içi hem de ağ dışı bileşenleri bünyesinde barındırıyor.
Cartesi, proje ve uygulama geliştiricilerinin Pyton gibi bilindik kodlama dillerinden faydalanarak akıllı sözleşmeler hazırlamalarına yardımcı oluyor. Bu özelliği sayesinde de diğerlerinden farklı bir proje olarak ön plana çıkıyor.
Cartesi (CTSI), projesinin kripto para birimi olarak kullanılıyor. Aynı zamanda projenin tokeni olarak da ifade edilen Cartesi (CTSI), Proof of Stake ağına güç kazandıran bir token olarak karşımıza çıkıyor. Bu tokenin ilk olarak tercih edildiği kullanım alanları şunlardır:
- Düğüm operatörlerinin ağ içerisinde dürüstlükle etkileşimde bulunmasını sağlamak,
- Sistemdeki işlem ücretlerini stake etmek ve ödeme yapmak için kullanılır.
Cartesi’yi Kim Yarattı?
Günümüz kripto borsasıyla yakından ilişkili olan birçok tüketici ve yatırımcının dikkatini çeken Cartesi (CTSI), çeşitli araştırmalara konu olabiliyor. Genellikle sektörle ilgilenen bu gibi kişilerin araştırdığı bu projenin kim tarafından geliştirildiği de önemli bir soru işareti olarak biliniyor.
2018 yılında kurulan Cartesi’nin yaratıcıları Augusto Teixeira, Diego Nehab, Erick de Moura ve Colin Steil gibi isimlerdir. İlk etapta güven vermeyen bir yapay zeka pazarı olarak piyasaya sürülen bu platform, daha sonrasında son derece önemli bir proje halini aldı. Platformunun bu denli önem kazanmasının en önemli nedeni olarak da blockchain ölçeklenebilirliğini sağlaması ve altyapı kısıtlama sorununu çözüme kavuşturan Katman 2 projesi haline gelmesi olarak gösterildi.
Cartesi (CTSI) Nasıl Çalışır?
CTSI’yle alakalı merak edilen bir diğer konu nasıl çalıştığıdır. Ağ içi işlemler ve ağ dışı hesaplamalardan meydana gelen hibrit bir sistemin baz alınmasıyla geliştirilen Cartesi (CTSI), akıcı özellikte program geliştirme çalışmalarını blockcahin sistemine tanımlıyor.
Bu platformda kullanılan CTSI’nın makinası, düğümlerin çalıştırmış olduğu Linux temelli sanal bir makina olarak karşımıza çıkıyor. Bu makina aynı zamanda hesaplama verilerini blockchain sisteminde ilan etmeden önce merkezsiz uygulama hesaplamalarında da kullanılabiliyor. Linux temelli bir ortamda çalışmak, merkezsiz uygulamaların sıklıkla kullanıldığı bilgisayar programlama dilinde yazılmasına imkan sağlıyor.
Noether, veri kullanılabilirliği konusunda müneccim olarak görev alan bir yan zincir olarak tanımlanıyor. Kısa süreli olarak ihtiyaç duyulan verileri muhafaza etme yeteneğine sahip olan Noether, diğer yetenekleriyle de dikkat çekiyor. Üstelik Noether sayesinde sadece kısa süreli olarak gereken verilerin saklanmaması yer tasarrufu sağlarken, aynı zamanda uzun süreli verimlilik de sağlayabiliyor.
CTSI Coin Geleceği ve Yorumları
Projesinin tokeni olarak piyasalarda işlem giren CTSI Coin, yatırımcıların markajında yer alan bir coin olarak karşımıza çıkıyor. Projeye güç sağlayan CTSI Coin, Proof of Stake sisteminde stake edilen bir kripto paradır. Sistemde CTSI Coin stake eden kullanıcılara, sistemin güvenilirliğini ispat etmek adına fayda sağladıkları için çeşitli ödüller sunuluyor. Ayrıca bu coin, Noether ile etkileşimde işlem ücreti olarak kullanılabiliyor.
Blockchain alanı önemli bir büyüme ve gelişme kaydederken, bu durumda benimsemenin kendisinin büyümesini kısıtlaması söz konusu olabilir. Bu durumda başarı sağlayabilmek için Ethererum gibi Katman 1 ağlarının her geçen gün artan kullanıcı sayısıyla ağ verimliliğini koruyabilme yolunu bulması gerekir.
Yeni bir yaklaşımla hareket eden Katman 2 ölçekleme sorunu için önemli bir çözümdür. Merkezsiz uygulama geliştiricilerine önemli faydalar sağlayan bu platform, ayrıca bu uygulamaların daha sağlıklı ve verimli olarak hizmet vermesini de sağlayabiliyor. Dolayısıyla geleceği konusunda umut vadediyor.