Chainlink Nedir? Ethereum blockchain’i ERC-20 tabanlı olarak geliştirilmiştir. Chainlink, geliştiricileri, chainlinki, akıllı sözleşmelerin veri akışları, web API’leri ve geleneksel banka hesap ödemeleri gibi blockchain ağı dışındaki gelişen kaynaklara erişimi olan bir sistem olarak açıklamaktadır. Bu özelliği ile birlikte, akıllı sözleşmeler aracılığı ile blockchain arasındaki bağlantı kurularak, güvenli bir blockchain aracı oluşturulmuş olmaktadır.
Chainlink Nedir? Nasıl Alınır? Madenciliği Nasıl Yapılır?
Chainlink Nedir? Chainlink veya LINK geliştiricileri, akıllı sözleşmelerin, klasik yasal anlaşmalar çerçevesinde ele alınan temel dayanaklara olan ihtiyacı değiştirdiğini ve bunun birçok sektörde kabul gördüğünü belirtmektedir. Ancak, blockchain teknolojisi ile oluşturulan protokollerinin akıllı sözleşmelerin diğer geleneksel sistemler ile tam uyumlu ve bağlantılı olamadığını da belirtmektedirler. Bu noktada, chainlink ile, blockchain dışı sistemler arasında bir bağlantı kurulması hedeflenmektedir.
Chainlink ekosistemi, LINK token veya LINK ağı etrafında oluşturulmaktadır. API’ler ve değiştirilerek geliştirilen diğer platformların piyasaya sunulması ile birlikte seçeneğin arttırılması, bunun sonucunda da akıllı sözleşmelerin uygulanabilirliği ve kullanılabilirliğinin artması sağlanmaktadır.
Chainlink sistemi, herhangi bir veri akışı olan ya da başka bir API’ye sahip olan kullanıcıların, Chainlink belirteçleri karşılığında, direkt olarak akıllı sözleşmelere sunmalarına imkan tanımaktadır. Bu özelliği sayesinde de dikkat çekici hale gelmektedir. Bu tarz bir işelm içinde olan kullanıcılar, sahip oldukları API tabanlı hizmetlerini direkt olarak LINK tokeni karşılığında akıllı bir sözleşmeye ve blockchain sistemine bağlayabilmektedirler.
Chainlink (LINK) Avantajı Yanları Nelerdir?
Chainlink sisteminin oluşturulma amacı değerlendirildiğinde, en önemli avantajının, blockchain ağı dışında gerçekleştirilen işlemlerin akıllı sözleşmeler aracılığı ile bu sisteme entegre edilmesinin olduğu söylenebilmektedir. API tabanlı olarak gerçekleştirilen işlemlerin blockchain sistemine entegre edilmesi işlem güvenliği açısından son derece önemli bir adımdır. Bu sayede 3. Kişiler tarafından kontrol edilme ve kullanılabilirliğin artması, API tabanlı şirketler için oldukça avantajlı imkanlar sunmaktadır.
Teknolojinin ve dolayısı ile blockchain teknolojisinin de gelişmesi ile birlikte, birçok şirketin bu sisteme dahil olması zorunluluğu doğmuştur. Ancak, bu şirketlerin blockchain sistemine uyum sağlaması ya da kendi blockchain sistemlerini oluşturmaları beraberinde bir çok zorluğu da getirmektedir. Zahmetli bir iş olması dolayısı ile de tercih edilmemektedir. Bu aşamada devreye giren Chainlink sistemi, blockchain dışı işlem gerçekleştirilen sistemlerin, akıllı sözleşmeler aracılığı ile blockchain sistemlerine entegre olmasını sağlayarak, bütün bu işlemleri kolaylaştırmaktadır.
Chainlink (LINK) Madenciliği Nasıl Yapılır?
Kripto paraların geliştirilip piyasaya sunulması ile birlikte, bu paralar ile madencilik işlemi de geliştirilmiştir. Kripto para madenciliği, kişilere farklı ekipmanlar kullanarak, kripto para kazanma imkanı sunmaktadır. Madencilik işlemi, gerçek anlamda gerçekleştirilen madencilik ile kıyaslandığında farklılık göstermektedir. Ancak ikisinin temelinde de değerli bir varlığın bulunması ve çıkarılması bulunmaktadır. Kripto para madenciliğinde, sistemde çeşitli matematiksel formüller aracığı ile hazırlanan şifreler bulunmaktadır. Kullanıcılar, ekipman ve donanımlar kullanarak ekran kartları aracılığı ile kripto para madenciliği yapabilmektedir. Bunun yanında, madencilik işlemine izin veren platformlara dahil olarak bir madencilik havuzunda yer alarak da madencilik işlemi yapılabilmektedir. Kripto para madenciliğinin yapılabilmesi için belirli bir bilgi donanımına ihtiyaç duyulduğu da unutulmamalıdır.
Kripto paraların geliştirilmesi ile birlikte kripto para madenciliği de kripto para sahibi olmak isteyen birçok kullanıcının dikkatini çekmiştir. Ancak, madencilik işlemiher kripto para ile gerçekleştirilememektedir. Bu aşamada, kripto para madenciliği yapmak isteyen kişiler, madenciliğe imkan tanıyan kripto paralar ile madencilik işlemi yapabilmektedir. Bazı kripto paralar sınırlı sayıdadır ve sistemi madenciliğe uygun değildir. Chainlink (LINK), madencilik işlemine izin vermeyen bir kripto para çeşididir. Mevcut olan tüm chainlink miktarı, şirket tarafından oluşturulmaktadır. Chainlink’in (LINK) toplamda 1.000.000.000 (1 milyar) olarak üretileceği bilinmektedir. Günümüzde piyasa bulunan Chainlink (LINK) sayısının ise 350.000.000 olduğu bilinmektedir.
Chainlink (LINK) Nasıl Satın Alınır?
Tüm kripto para birimlerinde olduğu gibi, Chainlink (LINK) satın alabilmek için de bir kripto para borsası platformuna kayıt olmak gerekmektedir. Ancak, her kripto para borsası platformu her kripto para ile işleme izin vermediği için, işlem yapılmak istenen kripto paraya uygun bir borsa platformu tercih etmek gerekmektedir. Güvenilir bir kripto para borsası platformu seçilip kayıt işleminin tamamlanması ile birlikte kullanıcıların bir kripto para cüzdanı edinmeleri gerekmektedir. Bahsi geçen bu dijital cüzdanlar kullanılarak, kişiler sahip oldukları kripto paraları güvenli bir şekilde saklayabilmekte ve depolayabilmektedir. Kripto para borsası platformuna kayıt olan kullanıcı, dijital cüzdanına bir miktar gerçek para yükleyerek Chainlink (LINK) satın alabilmektedir.
Kripto para borsası platformu seçiminde de kullanıcıların dikkatli olmaları önerilmektedir. Seçim yaparken, borsa platformunun güvenilir bir hizmet sunduğundan emin olunması oldukça önemlidir. Aksi halde, güvenlik açığı bulunan platformlarda kötüye kullanım ve hacklenme durumu söz konusu olabilmektedir. Ayrıca, her bir kripto para borsası platformu, gerçekleştirilen işlemler için belirli oranda komisyon ücreti almaktadır. Bu komisyon ücreti platforma göre değişiklik gösterebilmektedir. Seçim yaparken, güvenliğin önceliklendirilmesinin ardından komisyon oranları arasında bir kıyaslama yapılabilmektedir. Daha düşük komisyon ücreti alan borsa platformları tercih edilebilmektedir. Kripto paralar bu şekilde kripto para borsası platformlarına dahil olunarak satın alınabileceği gibi, madencilik işlemi gerçekleştirilerek de yapılabilmektedir. Elbette ki bu noktada, kripto para madenciliğine izin veren kripto paralar kullanılması gerekmektedir.