Chromia, dApp’lerde yaşanan ölçeklenebilirlik sorununu çözüme kavuşturabilmek amacıyla geliştirilen bir blok zinciri projesidir. Proje, ilişkisel blockchainlerin oluşturduğu bir ağdan meydana gelir. Gerek kurumsal uygulamalarda gerekse oyunlarda ya da küçük çaplı projelerde kullanılan dApp’ler, bu proje sayesinde dünya çapındaki geliştiriciler tarafından kolaylıkla yazılabilir.
Bitcoin Ajandası olarak bu içeriğimizde Chromia protokolünün kullanıcılarına sunduğu olanaklardan, ne işe yaradığından ve CHR Coin hakkında merak edilen detaylardan bahsettik.
Chromia Nedir?
İsviçre merkezli Chromaway AB şirketi tarafından geliştirilen Chromia projesi, açık kaynaklı bir kamu zinciri olarak ifade edilir. İlişkisel blok zincirlerinin oluşturduğu bir ağdan meydana gelen bu proje, Or Perelman, Alex Mizrahi ve Henrik Hjelte gibi isimlerin oluşturduğu bir geliştirici ekibe sahiptir. Projenin geliştirici ekibindeki bu isimler, kripto endüstrisinde son derece tecrübeli olan kişilerdir. Bu durumu bir örnekle açıklamamız gerekirse; Alex Mizahi, Proof of Stake (PoS) mekanizmasının geliştirildiği ilk günlerde, fikir birliği konusunda çeşitli makaleler yayımlamıştır.
Chromia projesi, kişilerin gerçek dünyada merkezi olmayan uygulamalar, başka bir deyişle dApp’ler oluşturmasını basitleştiren bir blockchain olarak tanımlanır. Projenin ana hedefi, halihazırda kullanılmakta olan merkezsiz uygulamalar geliştirmek ve gelişmiş veri işleme, ölçeklenebilirlik ve özelleştirilebilir ücretler sunarak merkezi olmayan uygulamalar oluşturmayı sağlamaktır. Söz konusu olan bu proje beklentileri karşılarken, aynı zamanda gelecek hedefleriyle yenilikçi çözümler üreten bir proje olarak değerlendiriliyor.
Üzerinde çalışmalar yürütülen her bir dApp, kendine ait olan yan zincirde de çalışır. Böylelikle her merkeziyetsiz uygulamanın daha verimli bir şekilde ölçeklenmesine imkân tanınır. Bununla beraber tüm ücret yapıları arasında geliştiricilerin seçim yapma imkânı elde etmesi de amaçlanır. Chromia, kripto para sektöründe rekabet halinde olan işlem ücretleri ve onay sürelerini de sunarken, uygulamaların hızlı bir şekilde dağıtılmasını da sağlar.
Tüm bunların dışında birçok kripto para meraklısının dikkatini çeken bu proje, şeffaf finansal uygulamalar, CHR Coin staking mekanizmalarını sunmayı hedefleyen bir projedir. Ayrıca oyun ve blok zinciri üzerinde merkezi olmayan sosyal ağ uygulamaları adına geliştirme olanakları sunmayı da hedefler.
CHR Coin Nedir? Ne İşe Yarar?
CHR Coin, Chromia projesinin yerel tokeni olarak ifade edilir. Çeşitli işlevlere sahip olan bu kripto para birimi, platformda yer alan bütün topluluk üyeleri için faydalı teşvikler oluşturabilmek üzere geliştirilmiş olan yardımcı bir tokendir. İlk olarak 2019 yılında piyasaya sürülen bu proje ve yerel tokeni CHR Coin, protokolde yerel hizmet tokeni olarak çalışır. CHR Coin’e sahip olan topluluk üyeleri, bu varlıkları merkezi olmayan uygulamalar için kullanabilir. Bu uygulamalar, CHR Token kullanan üreticilerin önüne geçebilmek adına işlem ücreti öder.
Chromia projesi, dApp’lerin yerel token destekli kripto varlıklar çıkarmasına olanak sağlar. Bununla beraber dApp projelerine yatırım yapanlar, bir kar paylaşım sözleşmesi sayesinde CHR coin tanzim edebilme şansına sahiptir. CHR Coin, geliştiricileri adına daha çok kazanç elde etme fırsatı sunar. Chromia yer alan dApp’lerin halihazırdaki uygulamaları finans, emlak, oyun ve sağlık hizmetlerini kapsar.
Chromia projesi, ilerleyen süreçlerde tedarik zincirini, kurumsal hizmetleri ve nesnelerin internetini (IoT) kapsayan merkeziyetsiz uygulamalara odaklanmayı hedefler. CHR Coin, işlem ücretleri ve node ödülleriyle beraber platformda bir değişim aracı olarak da kullanılır. Ayrıca bu tokenler, merkeziyetsiz uygulamaları kendi tokenlere sabitleyebilmek adına yedek olarak kaydedilir. Staking işlemleriyle pasif gelir elde etme imkânı da sunan CHR Token, ağ çapında bu varlığa sahip olan kullanıcılara özel avantajlar ve indirimler sunar.
Chromia Projesi Nasıl Çalışır?
Chromia projesi, sahip olduğu pek çok özelliği sayesinde diğer projelerden farklı bir yapıya sahip olduğunu gösterir. Katman-1 ve Katman-2 olarak faaliyet gösteren sistem, ilişkisel blockchain olarak adlandırılan ve eşi benzeri olmayan bir yapıya sahiptir.
Kripto piyasalarında dikkatleri üzerine toplayan bu projenin avantaj sağlayan en önemli teknik özellikleri, beklentilerin karşılanması açısından da önemli bir etken olarak değerlendirilir. Proje, Ethereum ve Binance Smart Chain açısından bağımsız bir Katman-1 Blockchain ile EVM uyumlu Katman-2 geliştirebilir.
Gelişmiş verileri işleme, ölçeklenebilirlik ve özelleştirilebilir ücret özellikleri sayesinde mevcut merkeziyetsiz uygulamaları geliştirmek ve yeni nesil uygulamalar oluşturabilmek adına geliştirilmiş bir projedir. Chromia, katman-1 blok zinciri, bağımsız ve tümüyle programlanabilir bir blok zinciri olarak çalışır. En yeni DeFi ve kurumsal nitelikteki uygulamaları destekler. Temelde Ethereum ana ağında gerçekleştirilecek olan hesapları işleyen basit bir yazılım katmanı olarak tasarlanan bu proje, aynı zamanda oylama ve fikir birliğini hızlandırmak amacıyla da kullanılabilir.
CHR Coin Nereden ve Nasıl Alınır?
Projeyle alakalı merak edilen detaylardan bir diğeri de CHR Coin’in nereden ve nasıl alınacağıdır. CHR Coin, çeşitli kripto para borsalarında listelenen bir varlıktır. Bu borsalardan bazılarını şu şekilde örneklendirebiliriz.
- Binance
- Bithumb
- Kraken
- PancakeSwap
- Kucoin
- Huobi Global
- Bitvavo
- WazirX
- Cyrpto.com Exchange
Söz konusu bu borsalardan herhangi birinde hesap oluşturan ve kimlik doğrulama işlemi gerçekleştiren kripto para yatırımcıları, kolaylıkla satın alım emri oluşturarak CHR Token satın alabilme şansına sahiptir.
CHR Coin fiyatından da kısaca bahsetmemiz gerekirse; projenin kripto para birimi şimdilerde 0,1048 dolar seviyesinden işlem görüyor. Projenin hayata geçirildiği 2019 yılından bu yana en yüksek seviye 1 yıl öncesinde ulaştığı 1,50 dolar olurken, en düşük seviyeyse 3 yıl önce gördüğü 0,0085 dolar seviyesi olarak biliniyor.