Bitcoin Ajandası

Çin’de Metaverse Çılgınlığı 3700 Şirketten Başvuru!
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Haberler
  4. »
  5. Çin’de Metaverse Çılgınlığı 3700 Şirketten Başvuru!

Çin’de Metaverse Çılgınlığı 3700 Şirketten Başvuru!

Esra Yılmaz Esra Yılmaz -
12 0

Kripto para konusunda yasak getiren Çin’de teknoloji şirketleri metaverse marka isimlerini tescil etmek için tamamen bir yarış haline girdi ve Çin’de metaverse çılgınlığı yaşandı.

Çin’de metaverse çılgınlığı yaşanırken en tanınan şirketler arasında olan Baidu ve NetEase’in de birçok patent başvurusu yaptığı aynı politikayı uygulayan toplam 3700’den fazla şirket olduğu belirtildi. Çin devlet kurumlarında da kripto paralar alanında olduğu gibi metaverse’e için de sıcak bakılmıyor.

Facebook tarafından başlatılan metaverse çılgınlığına Çinli büyük teknoloji şirketleri de kayıtsız kalmadı. Çinli firmalar üzerinden de detaylı bilgilerin yer aldığı QiChacha sitesinin yayınlarına göre ülkenin büyük internet teknolojisi ve mobil oyun şirketlerinden olan NetEase; “NetEase metaverse”, “Leihuo metaverse” ve “Fuxi metaverse” isimleri için, Çin’in en büyük arama motoru olan Baidu ise “metapp” markası için patent başvurusunda bulundu.

Çin’de Metaverse Çılgınlığı

Çin’de Metaverse Çılgınlığı
Çin’de Metaverse Çılgınlığı

QiChacha’ya göre aynı zamanda içlerinde yer alan Tencent, Bytedance ve Alibaba’nın da bulunduğu 3700’den fazla şirketin de kapsadığı metaverse bağlantılı marka tescilleri için başvurularda bulundular.

Daha öncelerden bilinenlere göre bir başka Çinli teknoloji şirketi olan ByteDance Ağustos ayı içerisinde sanal gerçeklik gözlükleri üreticisi bir şirketi 1.4 milyar dolara satın almıştı. Bu gözlüklerden ise metaverse evreninin en önemli unsurlarından biri olduğu da belirtildi.

Çevrim içi olarak uygulanan oyun platformu ve oyun yaratma sistemleri sağlayıcısı olan Roblox’un Çin içinde oluşan distribütörü de Çin merkezli bir bilişim şirketi olan Tencent olarak belirlenmişti.

CITIC Securities Şirketi Araştırma Raporu

Eylül ayı içerisinde Facebook tarafından henüz metaverse duyurusunun yapılmadığı dönem içerisinde ise, CITIC Securities şirketi bir araştırma raporu yayımlamıştı. Önümüzdeki 3 ile 5 sene içerisinde metaverse’ün bir keşif döneminde olacağını bildirmiş, 20 yıl içinde ise bir hayat tarzına dönüşeceğini belirtmişti.

Ancak kripto paralarda ve madenciliğinde ülke içerisinde yasa dışı kabul eden Çin devleti metaverse’e de sıcak bakmadığını belirtti. Geçen haftalarda ise Çin Ulusal Güvenlik Kurumu’na bağlı bir düşünce kuruluşu, metaverse’ün teknolojik ayrımcılık ve siber saldırılara neden olabileceğini bildirdi. Ardından yaşanması muhtemel sosyal değişikliklerin nedeniyle ulusal güvenliği de tehdit edebileceğini belirten bir makale de yayımlamıştı.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir