Son dönemlerde adını sıklıkla duyduğumuz Colony, Avalanche platformunun daha kısa sürece gelişmiş bir DAO haline getirilmesini sağlayacak son derece önemli bir proje olarak karşımıza çıkıyor. Uzun yıllardır alışılagelmiş finans yapısını tam anlamıyla DeFi ve Avalanche platformuna kazandırmayı hedefleyen bu proje, pek çok farklı özelliğe sahip olmasıyla dikkatleri üzerine topluyor.
Colony’nin amaçları, özellikleri, yol haritası ya da bu gibi detaylara geçmeden önce “Colony nedir?” sorusuna yanıt verebiliriz.
Colony Nedir?
Colony, günümüzün en popüler kripto platformlarından olan Avalanche’ın daha hızlı bir şekilde büyümesini, geniş kapsamlı bir DAO haline getirilmesini sağlamayı hedefleyen bir proje olarak tanımlanıyor. Ortalama seviyedeki bir yatırımcı açısından projelerin henüz başlangıç seviyesindeyken yatırım yapabilmek mümkün değildir. Bu gibi yatırımlar çoğunlukla melek yatırımcılar ya da VC’lerle kısıtlanmıştır. Colony, bu boşluğu kapatabilecek bir proje olarak karşımıza çıkar.
Bu sermaye girişimi projesinin misyonu, topluluğun yönetimindeki fon aracılığıyla Avalanche platformundan faydalanan diğer projelere yatırım yapılabilmesine olanak sağlamaktır.
Ekosistemde fon yönetimi, sistemin yerel tokeni olan CLY Token’la desteklenir. Topluluk üyeleri genellikle staking, airdrop ya da buyback adı verilen geri alım sistemiyle ödüllendirilir.
Colony Amacı Nedir?
En basit haliyle bu sistem, Avalanche blok zinciri üzerinde geliştirilen ya da geliştirilecek olan projelerin finansman sorununu çözümlemeyi amaçlayan, merkezi olmayan bir girişim sermayesi olarak ifade ediliyor. Bu doğrultuda sistemin amaçlarından da bahsedecek olursak;
- Avalanche blockchaini’nde başlangıç aşamasındaki projelere sermaye desteği sağlamak,
- DeFi projelerine likidite sağlamak,
- Avalanche’daki projelerden endeks oluşturmak,
- Ekosistemi geliştirip geniş kapsamlı bir DAO haline getirmek,
- Avalanche’ın diğer zincirlerle rekabet edebilmesi için sisteme fon kazandırmak, Colony projesinin amaçları arasında yer alıyor.
Avalanche için geliştirilen bu proje, tam anlamıyla topluluk odaklı bir sermaye projesidir. Bu nedenle de CLT Token’ı ekosistemde stake eden kullanıcıları için yatırım yaptığı projelerden elde ettiği gelirin yüzde 80’inin ödül olarak sunmayı planlıyor. Bununla beraber Colony aktif kullanıcıları sistem tarafından sunulan geri satın alımlarla CLY Token kazanma şansına sahiptir. Sistem, protokollere sunduğu likidite üzerinden elde ettiği geliri CLY Token’ına dönüştürerek aktif kullanıcıları arasında dağıtır.
Layer-One Ekosisteminde Colony’nin Yeri
Kripto para kullanımının benimsenmesi konusunda henüz erken aşamalarda olunduğundan mevcut piyasada birkaç Layer-One protokolü ve sistemi piyasada varlığını sürdürüyor. Teknoloji bakımından rakipleri karşısında avantajlı bir konuma sahip olan Avalanche, kendisini Layer-one protokolüne kabul ettirebilmek için bir finansmana ihtiyaç duyar.
Ethereum ekosistemindeki eksikliklere ve sivri sınırlara karşın yaklaşık 2 sene öncesinde başlayan ve devamlı olarak artış gösteren DeFi’daki TVL’nin yüzde 80’ine sahiptir. Avalanche ise bunun aksine daha hızlı ve az maliyetli çözüm yolları sunabilir. Üstelik EVM (Ethereum Virtual Machine) ile uyum içerisinde çalışma yürütür. Avalanche’ın sahip olduğu bu özellik, Ethereum’daki projelerin Avalanche ekosisteminde çalışmasını, pek çok projenin Avalanche sıkıntısız olarak aktarılabilmesini ve ilerleyen süreçlerde direkt olarak kendi sistemi üzerinde geliştirilen projelere olanak sağlayabilir.
Avalanche ağına fayda sağlayan bu proje, diğer Layer-one blockchain’iyle rekabet etmesini sağlamak üzere finans sorununu çözümlemeyi amaçlıyor. Fakat özel VC fonlarının desteklediği blockchainin tersine, proje finansmanlarını Avalanche topluluk üyeleriyle beraber sağlıyor. Alışılagelmiş VC şirketleri son derece merkezi bir hale getirildi. Sadece LP’lerine yararlı olması ve finansman ömrüyle ekosistem arasındaki uygunsuzluk sebebiyle ekosistemin uzun vadede büyüme ve gelişme kaydetmesi söz konusu olmayabilir.
Colony, bu alışılagelen yapıyı daha ilk aşamasından itibaren topluluk odaklı olması ve teşvikler aracılığıyla sistemin uzun vadede gelişme kaydetmesini vadediyor.
Colony ve Topluluk İlişkisi
Bilindik VC’lerde olduğunun aksine topluluk üyelerinin Colony’deki yeri son derece önemlidir. Projede CLY stake eden topluluk üyeleri, Colony’nin yatırım yapıp gelir sağladığı projelerden pek çok fakrlı airdrop ile ödüllendirilir. Genellikle yatırım yaptığı projelerden token kazanan Colony, bu token’ların yüzde 80’inin topluluk üyelerine ödül olarak dağıtır.
Bunun dışında sistemde aktif olan topluluk üyeleri, likidite sağlayıcılardan elde edilen kazançlarla birlikte projedeki geri satın alma sistemi sayesinde CLY kazanabiliyor. Colony protokoller için çoğunlukla likidite sağlarken, ayrıca bu havuzdan elde edilen geliri de CLY Token’a çevirir. Sonrasında bu token’lar yine aktif kullanıcılar arasında bölüştürülür. Staking ödülleriyse direkt olarak token sahiplerine sunulur.
Colony Yol Haritası
Bu projeyle alakalı merak edilen pek çok farklı konudan biri de yol haritasıdır. Merak edenler için Colony yol haritasına kısaca değinebiliriz:
- 2021 yılının son çeyreklik döneminde Colony, belirlenen Avalanche projelerini erken dönem yatırımlarıyla desteklemeyi planlıyor. Ayrıca en başarılı 10 Avalanche projesi açısından da indesk oluşturmayı hedefliyor.
- 2022 yılının üçüncü çeyreklik döneminde kendine ait bir ağı bulunan DAO modeline doğru ilerleyebilmek adına token sahiplerine yönelik farklı teşvik projeleri geliştirecek.
- Yine aynı dönemde DAO, kendi alt ağı üzerinden Avalanche ekosisteminin uzun vadede büyümesini sağlayacak.
- Avalanche ekosisteminin DeFi entegrasyonu ve node oluşturacak.
- Avalanche launchpad entegrasyonu, erken proje aşamalarının geliştirilmesi ve likidite büyümesini de sağlayacak.
CLY Token ve Ekonomisi
CLY token satılmasındaki amaç, fon artırımını son derece etkili bir şekilde sağlamaktır. Avalanche ekosisteminin en etkili bir şekilde büyümesine katkı sağlayabilmek ve gelişimini desteklemek açısından pek çok CLY Token satışı yapılıyor.
Token, finansmanların farklı projelere dağılımı esnasında piyasaya sürülür. Dağıtımın gerçekleştirilmesi açısından token’ların finansman yatırımları tarafından etkinleştirilmesi gerekir. Diğer yandan token’ların etkinleştirilmesi de CLY Token’ın dolaşımdaki arzını projenin finansman dağılımıyla beraber fiyat etkisinin minimuma indirgemeyi amaçlar.
Token sahipleri finansman dağılımları üzerinden çeşitli şekillerde ödüllendirilmek için token etkinleştirilme işleminden sonra staking yapmaya teşvik ediliyor. Böylelikle ödül kazanma şansı yakalayabiliyor.