Decred (DCR), 2016 yılında piyasaya sürülmüş bir kripto para birimi olarak bilinir. Sektörün en büyük ve en önemli varlığı Bitcoin’e alternatif olarak geliştirilen bu proje, özellikle de ödemeler konusunda kolaylık sağlar.
Yaklaşık olarak 6 yıldır kripto para piyasalarında işlem gören Decred, Bitcoin’in ölçeklenebilirlik sorununa alternatif çözüm sunması amacıyla tasarlanmıştır. 2015 yılında Company Zero tarafından Bitcoin’in en önemli zorluklarından bahseden bir gönderi yayınlandı. Gönderiye göre ekosistemin en önemli zorlukları; yönetim, geliştiriciler açısından fon ve Proof of Work madencilerinin gereğinden fazla güce sahip olmasıydı. Bu dibi problemlerin önüne geçebilmek adına geliştirilen Decred, bunlar yerine DCR Coin sahibi olan kullanıcılarına daha fazla güç sunabiliyor.
Decred (DCR) Nedir?
Decred ile ilk kez karşılaşan ya da henüz detaylı bilgiye sahip olmayanlar için kısaca tanımlayabiliriz. Piyasaların en büyük ve en önemli kripto para birimi olarak nitelendirilen Bitcoin’in ölçeklenebilirlik problemine çözüm sunmak amacıyla tasarlanmış olan bir kripto para birimi olarak tanımlanabilir.
Projenin başlandığı 2014 yılına dayanırken, yaklaşık 2 yıl süren çalışmaların ardından 2016 yılında piyasaya sürülmüştür. Bitcoin kod tabanı üzerine inşa edilmiş olan bu varlık, daha fazla ölçeklenebilirlik sağlayabilmek adına çeşitli düzenlemeler içerir.
Decred ekosisteminde Proof of Work (PoW) ve Proof of Stake’i (PoS) harmanlayan hibrit bir konsensüs protokolüne yer veriliyor. Bu hibrit versiyon sayesinde Proof of Work işlemlerini doğrulayabilmek mümkün olurken, diğer yandan Proof of Stake mekanizmasıysa ağ yükseltme teklifleri ve oylamalarda kullanılabiliyor.
Diğer yandan hatırlanacağı üzere geçmiş yıllarda Bitcoin ve Bitcoin Cash’in hard fork’u, başka bir deyişle sert çatallanma son derece can sıkıcı bir şekilde sonuçlanmıştı. Decred ise yeniden böyle bir sonuçla karşılaşmamak adına geliştirilmiş olan bir projedir. Bunun nedeniyse platformun merkeziyetsiz olması ve kendi kendini yönetebilecek yeterliliğe sahip olmasıdır. Bu nedenle çoğu zaman ekosistem tarafından kabul edilmediği takdirde hard fork yaşanması mümkün değildir.
Decred Özellikleri Nelerdir?
Decred (DCR) ile alakalı olarak merak edilen çeşitli soru işaretlerinden biri de sahip olduğu özellikleridir. Projenin ekosisteminin sahip olduğu özelliklerden kısaca bahsedebiliriz:
- Ekosistem ayarlanabilir, güvenli ve sürdürülebilir niteliklerle tasarlanmıştır.
- Sahip olduğu Proof of Work ve Proof of Stake konsensüs mekanizması sayesinde diğer PoW ve PoS tabanlı platformlara kıyasla çok daha güvenli bir kullanım sunar.
- Kabul edilen yönetim modeli, tekliflerin adaletli bir şekilde değerlendirilmesini sağlar.
- Yönetim modeli aynı zamanda ekosistemi çatallanmalara karşı güçlü hale getirip yeni özelliklerin entegrasyonunu kolaylaştırır.
- Uzun vadeli hedefleri bulunan ekosistem, projelerle alakalı finansman sorunuyla karşılaşmamak adına kendi kendini finanse edebilir.
- Blok zincirde sunulan ödüllerin yüzde 10’u projenin geliştirilmesi için hazırlanan havuza aktarılır.
Decred, sahip olduğu tüm bu özelliklerle kripto para piyasalarında önemli bir yer edinmeyi başarırken, aynı zamanda kullanıcılarına da avantaj ve kolaylık sağlayabiliyor.
Decred Nasıl Çalışır?
Decred’in çalışma sistemi de ayrı bir merak konusu olarak karşımıza çıkıyor. Decred blockchain’inin Proof of Work (PoW) temel katmanı genellikle Proof of Stake (PoS) ile daha geniş bir hale getirilir. Sonuç olarak bu ağ, ekstra bir güvenlik katmanı ve resmi bir yönetim modeli sağlayan hibrit (PoW + PoS) konsensüs sistemine sahiptir. Bu özellikleri sayesinde de eşi benzeri olmayan bir blockchain olarak değerlendirilir.
Decred Bitcoin’le beraber he iki sistemin en iyisini ortaya çıkarabilmek, güçsüz yönlerini azaltabilmek ve diğer varlıklardan daha güvenli bir hale getirebilmek adına PoW + PoS kombinasyonunu tercih eder. Bir tür BLAKE-256 karma algoritmasıyla klasik Proof of Work kullanılırken, sadece ASIC’ler tarafından çıkarılır. DCR Coin sahibi olanlar, bir piyangodan bilet satın alabilmek adına varlıklarını zamana stake eder. Bu biletler neredeyse 41 binlik bir bilek havuzunda kilitlenirken, bir önceki blok adına İş Kanıtı’nı doğrulayabilmek için rastgele 5 bilet seçilir. Biletlerin en az yarısı madencilik faaliyetlerini onayladığında madencinin ödülü de onaylanmış olur ve blockchain’e eklenir.
Piyasadaki Maksimum Arzı ve Fiyatı Nedir?
Coinmarketcap tarafından elde edilen güncel verilere göre Decred protokolünün yerel tokeni olan DCR Coin’in maksimum arzı 21.000.000 DCR’dir. Toplam arzı ve dolaşımdaki arzıysa 14.119.794 DCR’dir.
Yerel tokenin son 24 saatlik verilerinden bahsetmemiz gerekirse; son 24 saatlik işlem hacmi 1,810,327.46 dolar olurken, piyasa değeriyse 339,091,910.98 dolardır. Mevcut piyasalarda (21 Haziran 2022) 23.95 dolardan el değiştiren DCR Coin, tarihinde en yüksek seviye olarak 250.02 doları görmüştür. Kayıtlara geçen tüm zamanların en düşük seviyesiyse 0.3948 dolardır.
Nereden ve Nasıl Alınır?
Decred Coin günümüzde birçok farklı kripto borsasında işlem gören bir varlıktır. Bu coine yatırım yapmak isteyen birçok insan için önerebileceğimiz kripto para borsaları şunlardır:
- Binance
- Bittrex
- Gate.io
- ByBit
- Huobi Global
- Poloniex
- OKX
- MEXC
- HitBTC
Söz konusu bu borsalar üzerinde hesap oluşturan yatırımcılar yalnızca birkaç dakika içerisinde satın alma işlemini gerçekleştirerek DCR sahibi olabilir.
Sonuç
Bitcoin’e kıyasla çok daha farklı, güvenli ve avantajlı bir proje olarak ifade edilebilen Decred, bu gibi özellikleriyle önemli faydalar sağlayabiliyor. Sürdürülebilir olması, blok ödülleriyle finanse edilebiliyor olması, Bitcoin’e kıyasla çok daha güvenli olması ve konsensüs kurallarında değişiklik yapmasına müsaade eden yerleşik resmi bir yönetime sahip olması bu projeyi özel kılıyor.