Death Cross denildiğinde bu kavramın Türkçemizdeki karşılığı Ölüm Kesişimi şeklindedir. Bu fiyat modelini düşüş sinyali olarak değerlendirmek mümkündür. Bu sinyali görmek ve yatırım sürecinde ondan yararlanmak, teknik bilgiyle adım atan kripto kullanıcıları için çok önemlidir.
Teknik analizlerde kullanılan önemli bir değerlendirme değeri konumundaki Death Cross modelinin daha iyi anlaşılması için MA şeklinde kısaltılmasıyla bilinen hareketli ortalama hakkında bilgi edinmek gerekir. Şimdi hem hareketli ortalama hakkında hem de death cross olarak bilinen ölüm kesişimi hakkında ayrıntılı bilgileri aktaralım.
Death Cross ve MA
Hareketli ortalama MA’nın, seçilmiş olan zaman aralığı içindeki kapanış fiyatları (P) ve ortalama hesabının yapıldığı gün sayısı (n) şeklinde bir formülle hesaplaması yapılmaktadır.
Hareketli ortalamanın görüntüleneceği zaman aralığı, yatırım stratejisi ve amacına göre belirlenir. Bu zaman aralıklarında alınan verinin yaptığı seçime göre de hareketli ortalamanın değişik türleri meydana çıkar.
Bunlar, seçilen zaman periyodunda bulunan kapanış fiyatları kullanılarak hesaplanan Simple Moving Average (SMA) şeklinde bilinen Basit Hareketli Ortalama ve belirli zaman aralıklarının yanında bütün periyot süresince meydana gelen fiyat değişimleri baz alınarak hesaplanan Üssel Hareketli Ortalama’dır. Bu da Exponential Moving Average (EMA olarak bilinir.
Hareketli ortalama, seçilmiş olan bir zaman aralığı içinde değer varlığının ortalama fiyatını belirlemek için fiyat tablosunun üzerinde oluşturulan çizgi olarak öne çıkar. Örneğin 50 günlük bir hareketli ortalama, seçilmiş olan varlığın son 50 gün içindeki ortalama fiyatını yansıtacaktır.
Analistlerin genellikle, 50 gün toplamının hareketli ortalama verisini kısa vadeli ortalama, 200 gün toplamının hareketli ortalama verisini de uzun vadeli ortalama olarak kullandığı bilinir. Tabii Death Cross, yalnızca bu zaman aralıklarıyla sınırlı sayılamaz.
Farklı zaman aralıkları içinde de uygulanabilmesiyle öne çıkan model, kısa vadeli ortalamanın, uzun vadeli ortalamayı keserek altındaki değere doğru seyrettiği bir zaman aralığında çalışma özelliğine sahiptir. Bununla birlikte daha geniş zaman aralıklarının daha güvenilir sonuçlar vereceği bilinmektedir.
Death Cross Nasıl Oluşur?
Teknik analizden geçen değer varlığının grafiği içinde Death Cross gözlemi yapıldığında 3 aşamanın gerçekleştiği bilinir:
- Yükseliş durumunda bulunan kısa vadeli hareketli ortalama, uzun vadeli hareketli ortalamanın üzerindedir.
- Trendde değişiklik olur ve kısa vadeli hareketli ortalama, uzun vadeli hareketli ortalamanın altına düşüş gösterir.
- Kısa vadeli hareketli ortalamanın uzun vadeli hareketli ortalamanın altına düştüğü bir düşüş eğilimi başlar.
Modelin tersi olan ve yakın gelecekte boğa piyasasına işaret etmesiyle öne çıkan Golden Cross görüldükten kısa süre sonra Death Cross meydana gelirse, bu, yatırımcıların tuzağa düşmesine neden olan sahte modelin oluştuğu anlamına gelir.
Death Cross, geniş oranlı mali gerilemelerden önce ayı piyasası sinyaliyle güvenilebilecek bir fiyat göstergesi konumunda bulunduğunu ortaya koymuştur.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken konu, kesişim noktalarının gecikmeli göstergeler olduklarını ve geleceğe dair sınırlı bir şekilde öngörü ortaya koyduklarını kabul etmektir.
Kesişimlerin, daha önce yaşanmış olan trend değişimlerini doğrulayan yanı unutulmamalıdır. Yani kesişimler ileriye dönük ya da şimdiye dair bir doğrulama özelliğine sahip değildir.
Golden Cross Nedir? Nasıl Oluşur?
Golden Cross’u açıklarken kısa vadeli durumdaki hareketli ortalamanın, uzun vadeli özellikli büyük bir hareketli ortalamayı yukarıya kesmesi şeklinde bir ifade kullanılır. Bu hareket, teknik analizde bulunan yatırımcılar tarafından ilgili kripto para biriminin fiyat değişimi içinde yukarı dönüş sinyali olarak yorumlanır.
Bu durumun tam aksi şekilde Death Cross, kısa vadeli hareketli ortalama, aşağı doğru eğilime girdiğinde ve uzun vadeli hareketli ortalamayı kestiğinde ayı piyasasını temsilen bu kripto para biriminin fiyat trendi üzerinde düşüş sinyali şeklinde değerlendirilen bir yapı özelliğindedir.
Kripto Ortamında Grafik Okuyup Analiz Yapmak
Yazımızdaki kavramların teknik ağırlıklı olduğu açıktır. Elbette kripto ticaretine yüzeysel olarak bakan bir kullanıcı bu gibi durumları merak etmeyebilir ya da konuyu kavramakta zorluk yaşayabilir.
Kripto yatırımına karar verme aşamasında piyasa grafiklerinin okunması ve buna bağlı olarak analizlerin yapılması öne çıkar. Peki bu, o kadar kolay bir aktivite midir?
Elbette geleneksel piyasalarla ilgili yapılan grafikleri ve tabloları incelemek, bir analiz yapmak dahi zorken kripto dünyasıyla ilgili bir grafik okuyuculuğu hiç de kolay sayılmayacaktır.
Üstelik yapılan analizlerin, kâr garantisi söz konusu değildir. Teknik anlamda bir yorum elde ederek yatırım kararı almak, mantığı devreye sokmakla birlikte biraz da yatırımcının iç rahatlığını sağlamaya yarayacaktır. Ancak hangi durum olursa olsun, yapılan yatırımın getiri garantisi mümkün değildir.
Kripto dünyasıyla ilgili grafik modellerini incelemek ve onları okumayı bilmek çok kıymetlidir. Ancak bu durum, kazanç için yeterli değildir. Piyasanın değişkenliği ve beklenmedik bir olayın büyük bir sürprize neden olması gibi etkenler, hiçbir hesap garantisine izin vermeyecektir.