Günümüzde ticaretle uğraşan birçok insan üstel hareketli ortalama, basit hareketli ortalama ya da hacim ağırlıklı hareketli ortalama gibi çeşitli terimler konusunda bilgi sahibidir. Tüm bu terimler piyasa analistleri ve teknisyenleri tarafından sıklıkla kullanılan en popüler terimler arasında yer almaktadır. DEMA indikatörüyse bu terimlere kıyasla daha az bilindiğinden, bu alanda iş yapan birçok tüccar açısından merak konusu haline gelmektedir.
DEMA İndikatörü Nedir?
DEMA indikatörü (göstergesi) olarak kısaltılan Double Exponential Moving Average, geleneksel hareketli ortalama göstergelerinin geç kalışını minimuma indirgeyebilmek amacıyla geliştirilmiş olan bir göstergedir. Türkçeleştirilmiş adıyla çift üstel hareketli ortalama aynı zamanda zamanında giriş yapabilmeyi sağlayan bir hareketli ortalama çalışması olarak da ifade edilebilmektedir.
Geleneksel üstel hareketli ortalamayla kıyaslandığında en güncel fiyat verilene karşı daha hassas olan bir gösterge olarak değerlendirilmektedir. Hareketli ortalamaların geneli gecikmeli göstergelere dönüşme eğilimi taşımaktadır. Bu nedenle de, kısa süreli gecikmelerle ticaret sinyalleri üretebilmektedir.
Kısa ya da uzun vadeli satın alımlar açısından bir plan oluşturabilmek adına DEMA indikatörü tercih edilmektedir. Bu gösterge sayesinde risk analizleri çok daha güvenilir bir hale getirilebilmektedir. Ancak bu sinyallerin üretiminde daha fazla aşina olunan direnç ve destek noktalarını tespit edebilmek amacıyla da kullanılabilmektedir.
Çeşitli hareketli ortalama faaliyetlerindeki dezavantajları avantaja çevirmeye çalışmaktadır. Bu durumu en verimli şekilde anlayabilmek adına çeşitli hareketli ortama verileri arasındaki farklılıkları incelemek faydalı olacaktır.
DEMA İndikatörü Kim Tarafından Kuruldu?
DEMA İndikatörüyle alakalı olarak merak edilen birbirinden farklı konular bulunurken, bunlardan biri de kim tarafından ve ne zaman kullanılmaya başlanmış olduğudur. İlk olarak 1994 yılının Ocak ayında piyasaya sürülen bu gösterge, Patrick Mulloy tarafından tanıtılmıştır. Bu göstergenin temeli üstel hareketli ortalama olarak ifade edilmekteydi. Ancak bu hareketin çok daha hızlı gerçekleştirildiği düşünülen DEMA indikatörü, orta ve uzun vadeli yatırımlar açısından önemli bir yere sahip olmasıyla bilinmektedir.
DEMA İndikatörünün Amacı Nedir?
DEMA indikatörünün amacı, tüccarların risk faktörlerini belirleyerek doğru bir yatırım yapmasını sağlamaktır. Bunun dışında;
Gösterge sayesinde anlık olarak fiyat hareketlerini izleyebilmek,
Birbirlerine yakın seviyelerdeki fiyatlarla alakalı sinyaller üretmek,
Analizlerin daha güvenli ve kontrol edilebilir hale gelmesini sağlamak,
Doğru bir risk analizi gerçekleştirerek riski minimuma indirgeyebilmek,
Orta ve uzun vadede doğru bir yatırım gerçekleştirebilmeyi sağlamak, DEMA indikatörünün amaçları ve sağladığı faydalar arasında yer almaktadır.
DEMA İndikatörü Nasıl Kullanılır?
“DEMA indikatörü nasıl kullanılır?” sorusu da yine bu göstergeyle alakalı en çok merak edilen konulardan bir diğeri olarak karşımıza çıkmaktadır. Çoğunlukla daha kısa bir çift olan EMA ve daha uzun vadeli bir çift EMA’yı bir araya getirmek üzere tercih edilmektedir. Bu işlemin yapılmasındaki amaç, elde edilen 2 grafiğin kestiği alanı tespit edebilmek ve fiyat kırılmalarını takip edebilmektir. Fiyatların hareketli ortalamanın üzerinde olması halinde yukarı yönlü bir trend beklenebilmektedir. Bunun tam tersi bir durum söz konusu olduğundaysa düşüş beklentisi ortaya çıkmaktadır.
DEMA göstergesi ortaya çıktığında yapılması gereken ilk şey, bu göstergeden daha uzun vadeli bir gösterge tercih etmek olacaktır. Kısa vadeli bir gösterge, uzun vadeli bir göstergeyi bölerek üzerine çıktığında bunu bir alım sinyali olarak değerlendirmek gerekmektedir. Yine bu durumun tam tersi bir gösterge oluşması durumundaysa satış sinyali olarak değerlendirilmelidir.
Bu durumu bir örnekle izah etmek gerekirse; Bitcoin ve Türk lirasına yönelik hazırlanan bir grafikte çizgilerin kesişim noktalarını inceleyebiliriz. Orta vadeli olarak ifade ettiğimiz 25 günlük DEMA indikatörünün uzun vadede 50 günlük indikatörüyle kesiştiği nokta, bir alım sinyali olarak ifade edilebilmektedir. Orta vadeli indikatör çizgisi, uzun vadedeki çizginin altında seyretmesi halinde kullanıcılar bu durumu satış sinyali olarak algılayabilmektedir. Böylelikle satış pozisyonuna yönelebilmektedir.
DEMA indikatörü sayesinde kullanıcılar risk faktörlerini belirleyerek en aza indirgeyebilme şansına sahiptir. Ayrıca en doğru alım ve satım pozisyonlarını belirleyebilmek de yine bu indikatörle mümkün hale gelebilmektedir.
DEMA ve TEMA Arasındaki Farklılık
TEMA hakkında az da olsa fikir sahibi olan birçok yatırımcı DEMA ve TEMA arasındaki farklılıkları merak edebilmektedir. DEMA iki üstel hareketli ortalama olarak bilinirken, TEMA ise üçlü üstel hareketli ortalama olarak ifade edilmektedir. DEMA indikatörü hesaplamasını karışık bulan birçok insan, TEMA hesaplamasının çok daha karışık olduğunu düşünebilmektedir.
Kısaca TEMA’dan bahsetmek gerekirse; bu hesaplamada tek ve çift olarak düzenlenmiş EMA’larla beraber üçlü üstel hareketli ortalama kullanılmaktadır. Üçlü üstel hareketli ortalamada DEMA’ya kıyasla daha hassas olunacağını kavrayabilmek için TEMA’nın tam formülünden bahsetmeye gerek duyulmamaktadır.
TEMA indikatörü Patrick Mulloy tarafından geliştirilmiş olan bir göstergedir. Daha duyarlı bir yapıya sahip olması sebebiyle kısa süreli yatırımlar açısından tercih edilmektedir. DEMA indikatörü orta ve uzun vadeli yatırımlarla beraber kısa vadeli olanlarla da kullanılabilirken, salıncak ticaret fırsatları konusunda daha gelişmiş bir çalışma eğilimi gösterebilmektedir.
DEMA göstergesinin üstel hareketli ortalama ya da geleneksel basit hareketli ortalama grafiğiyle benzeşmektedir. Arasındaki tek fark, DEMA fiyat indikatörünün güncel fiyat hareketi karşısında daha hassas bir yapıya sahip olmasıdır. Üstelik bu gösterge diğer birçok hareketli ortalama göstergeleri arasında en hızlı zamanlama sinyalleri arayışında olan yatırımcılar açısından son derece faydalı bir gösterge olarak değerlendirilebilmektedir.