NFT eserleri arasında satışta elde ettiği başarı açısından öne çıkanlar bulunuyor. Hatta onları haberlere konu olmasıyla da biliyoruz. NFT sanat eseri satışı hız kesmeden devam ediyor. Bu işin ileri boyutlara varması da NFT çılgınlığı kavramını besleyip geliştiriyor. Bu konuda yakın zaman için herhangi bir son bulma ihtimali de görünmüyor.
En pahalı NFT sanat eseri satışı ve buna bağlı olarak NFT eserleri üzerinde duracağımız yazımızda NFT çılgınlığı konusunda ise hemen bir tespit yapmayı faydalı buluyoruz. Çılgınlık noktasına varan NFT eserleri satışları daha çok alma ve elde etme heyecanına dayanırken pahalı NFT’ler üzerinde konuşurken kontrollü ve düşünerek alım ihtimalini öne almak isteriz. Yoksa ki ciddi meblağları NFT eserlere bağlayanlara çılgın gözüyle bakmak istemeyiz. Peki yer yer çılgınlık içinde değerlendirilen bu NFT satışları hangileri? Hadi başlayalım.
Yükselen Popülaritesiyle NFT Eserleri
NFT eserleri platformunun popüler hale gelmesi NFT eser üretimine önemli bir konum kazandırdı. NFT oluşturup üretmek ve satışa çıkarmak büyük önem taşıyor. Ancak her NFT, bir sanat eseri özelliği taşımayabiliyor.
NFT ortamında yükselen bir ilgi söz konusu. İleride her şeyin bir NFT’sinin olabileceği ihtimaliyse platforma dahil olmayanları bile heyecanlandırmış durumda. NFT’lerin yükselen potansiyelini, öne çıkan satışlarıyla yakından görelim.
CryptoPunk
Punk #6965 isimli eser 800 Ethereum’a yani 1,5 milyon dolara satıldı. En pahalı NFT eserler arasında bulunan bu koleksiyondaki maymun, fötr şapkasıyla öne çıkıyor. Seri içinde sadece 24 maymun ve 186 fötr şapka takan CryptoPunk’ın olduğu biliniyor. Bu durum, Punk #6965 eserinin ender NFT eserleri arasında olduğuna işaret ediyor.
3 Milyon Dolarlık Tweet
Twitter ve Square’in CEO ve kurucusu olan Jack Dorsey’in NFT platformunda satışa çıkardığı tweet, çok konuşuldu. Twitter tarihindeki ilk tweet olarak bilinen gönderi, 2,9 milyon dolarlık fiyatla satıldı.
Jack Dorsey’in Twitter’ımı kuruyorum, anlamındaki tweeti 21 Mart 2006 tarihinde paylaşılmıştı. Bridge Oracle’ın CEO’su olarak bilinen Sina Estavi ise bu tweetin alıcısı oldu. Dorsey, satıştan elde ettiği tüm gelirini Bitcoin’e çevirdi. Sonra da bu gelirin tamamını GiveDirectly vasıtasıyla Afrika’daki bir hayır kurumuna bağışladı.
Replicator
Küçük bir oda içindeki fotokopi makinesini gösteren Replicator isimli eser, Mad Dog Jones takma ismiyle bilinen Michah Dowbak’un imzasını taşıyor. Bu NFT, 4,1 milyon dolar değerinde alıcı buldu.
Replicator’un ilginç bir özelliği de mevcut. Eser, her 28 günde bir yeni NFT basmak üzere tasarlanmasıyla öne çıkıyor. Mad Dog, bu eserlerinde Phillips ile ortaklık kurdu. Eserin alıcısının kim olduğuna dair bir bilgi verilmedi.
Stay Free
En pahalı NFT eserlerinden bir başkası Edward Snowden’e ait bulunuyor. Snowden, Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından 2013 senesinde yürütülen toplu gözetleme programlarından haber veren bir bilgisayar istihbarat uzmanı olarak biliniyor.
Snowden, NSA’nın gözetim programlarının ABD yasalarını ihlal ettiğine karar veren mahkeme kararıyla örtüşen ilk NFT’sini sattı. Bu eserden tam 5.4 milyon dolar kazanç elde etti. Bu parayla kâr amacı bulunmayan Basın Özgürlüğü Vakfı’na bağış yaptı.
World Wide Web Kaynak Kodu
World Wide Web‘in geliştiricisi olarak bilinen Tim Berners Lee de NFT piyasasında ismini duyuranlardan biri. 30 Haziran 2021 tarihinde www’nin kaynak kodu üzerine ürettiği bir NFT’yi açık artırmaya sunarak dikkatleri çekti.
Eser, 5.7 milyon dolara satıldı. Lee de elde ettiği geliri, hayır kurumlarına bağışlayacağını duyurdu. Eser, zaman damgalı kaynak kod dosyaları, kodun oluşturulmasına dair bir video animasyonu, mühendis mektubu ve koda ilişkin tasarlanan dijital posterden ibaret 4 farklı parçadan meydana geliyor.
Ocean Front
Ocean Front, en pahalı NFT eserlerinin arasında şu an için beşinci sırada bulunmasıyla biliniyor. Beeple’ın iklim değişikliğinin tehlikelerini yansıtan Everydays serisinde yer alan başyapıtlardan biri olarak tanımlanıyor.
Eseri elde etmek isteyenlerin arasında Tron Foundation’un kurucusu Justin Sun, 3F Music ve BabyBeluga da bulunuyordu. Sonunda Justin Sun, 6 milyon dolar teklifle kazanma başarısı gösterdi.
Crossroad
Crossroad, Beeple’ın oluşturarak Nifty Gateway’de 6,6 milyon dolara sattığı bir NFT’dir.
Eser, önceki ABD Başkanı Donald Trump’ın 2020 ABD başkanlık seçimlerini kaybettikten sonraki bir tasvirinden oluşuyor. Beeple, bu eserle ilgili seçim sonucuna göre satmayı düşündüğü farklı tasarımlarıyla öne çıktı.
CryptoPunk #7804
Punk #7804 NFT’si, en pahalı NFT eserler arasında yer alıyor. 2021 yılı mart ayında #3100 ile hemen hemen aynı zaman içinde satılan CryptoPunk serisi içinde bulunuyor. Çok nadir özellikte bir Alien Punk olarak biliniyor.
Eserde pipo, bone ve güneş gözlüğü takmış olan bir Alien Punk bulunuyor. Koleksiyon, yaklaşık 7.57 milyon dolar değerini ifade eden 4.200 Ethereum’a satılmıştır.
CryptoPunk #3100
CryptoPunks, Punks olarak bilinen insana benzeyen karakterlerin 8 bitlik görüntülerinden meydana gelen koleksiyonlar sunuyor. Bunlar benzersiz özelliklere sahip bulunuyor.
CryptoPunks serisi, Ethereum blok zinciri üzerindeki en eski koleksiyon seriler arasında yer alıyor. Punk #3100, 10.000 CryptoPunk’tan yalnızca 9’unu meydana getiren Alien çeşitlerinden biri olması sebebiyle son derece ender bir parça özelliği gösteriyor. Eserde yer alan bandaj da koleksiyonun nadir olmasını sağlıyor. Bu eserin 7.58 milyon dolara alıcı bulduğu biliniyor.
The First 5,000 Days
The First 5,000 Days NFT’si, en pahalı NFT eseri olarak biliniyor. Bu eser tam 69 milyon dolara satılma başarısı gösterdi.
Eser, Beeple olarak bilinen Mike Winkelmann tarafından yapılmış bir dijital sanat kolajı özelliği taşır. Winkelmann, 2007 mayıs ayında bu eser üzerinde çalışmaya başladı ve 13 sene her gün devamlı sanat eserleri yayımladı.
Sanat eseri, kripto milyarder MetaKovan tarafından 69.346.250 dolar karşılığında satın alındı. Satışın sonrasında Beeple’ın Instagram’daki takipçi sayısı milyonlara yükseldi. Beeple ayrıca Nike ve Louis Vuitton gibi markaların yanında Childish Gambino ve Katy Perry gibi sanatçılarla farklı çalışmalar yapmaya başladı.