Kripto para piyasalarında Einstein gibi önemli bir mucidin adı ne yazık ki yanlış bir şekilde kullanılmış durumda. 2019 yılında piyasalardan silinen Einstein Bitcoin borsası bulunurken, bunun dışında yakın zamanda piyasaya sürülen bir Einstein jetonu da bulunuyor.
“Einstein Bitcoin’den ne yapardı?” Konu ile alakalı web sitesinde izlenen yolun ilk aşaması, 2021 yılının Nisan döneminde çalışmalar yürütülen sosyal medya kanalları ve web sitesidir. Geniş çaplı bir pazarlama stratejisinin belirlenmesi konusunda sosyal medya fenomenleriyle çeşitli anlaşmalar yapıldı.
Bu durum piyasalarda talihsizlik olarak değerlendirildi. Çünkü Einstein’in hayatı boyunca gerçekleştirdiği kamu çalışmalarının üzerinde düşünülmesi gereken pek çok farklı ayrıntı bulunuyor. Görüldüğü üzere bunlar tüketici ve yatırımcıları şüphe yüklü ya da bilimsel olarak çalışmalar yapılan kripto para borsaları yerine direkt olarak Bitcoin’e yönlendiriyor.
Einstein Bitcoin’le Termodinamik Üzerine Ne Yapardı?
MicroStrategy şirketinin CEO’su Michael Saylor konu ile alakalı bazı yorumlarda bulunuyor. Saylor’a göre Bitcoin muhafazakar bir para sistemi bulunuyor. Üstelik Bitcoin’i termodinamik yasalarına uyum sağlayan ilk parasal sistem olarak da değerlendiriyor.
Günümüz piyasalarında Bitcoin, çalışma cephesi açısından en az enerji kaybının söz konusu olduğu bir sistem olarak ifade ediliyor. Bir Bitcoin’in aktarımı gerek zaman gerekse uzay aracılığıyla aktarıldığında genellikle kendi para birimi olarak kalmayı başarıyor. Sistemin enflasyonu, aslında madencilik konusundaki hediyelerde ve gerçekleştirilen işlemlerin ücretlerinde olduğu gibi kayıp olarak değerlendirilebilir. Fakat her iki durum da Bitcoin ağının doğru bir şekilde çalışması önemli bir ihtiyaçtır. Termodinamik yasaları ile faaliyet gösteren bütün sistemlerde sürtünme kaçınılmaz olacaktır.
Proof of-Stake sistemi aynı şekilde güven sağlayamayan bir dürüstlükle bu durumun üstesinden gelemezken, konuya ilişkin yorum yapanlar Einstein’ın bu durumu takdir edebileceğini ifade ediyor.
Teoriler ve İnovasyonlar Üzerine Yorumu
İnternet ortamında Einstein Bitcoin’le alakalı hataya karşı atfedilen pek çok farklı alıntılar bulunuyor. Deliliğin anlamının aynı şeyleri tekrar edip farklı bir sonuç beklemek olduğu örneğinden yola çıkalım. Bu tanım Einstein’in 1933 yılında vermiş olduğu bir dersteki bir ifade olarak bilinirken, bütünlük için hemen hemen aynı tabir olduğunu söyleyebilmek mümkündür.
Kripto para borsasının en önemli faktörü olan Bitcoin bu basit tabiri tümüyle karşılayamıyor. Bu durumun nasıl olduğunu açıklamaya çalışalım.
Satoshi Nakamoto hazırlamış olduğu 9 sayfalık Bitcoin teknik incelemelerinde pek çok konuya değiniyor. Elektronik nakit ihtiyacının tümüyle eşler arası versiyonunun çevrimiçi ödemelerde herhangi bir finans kurumuna gerek olmadığını söyleyen Nakamoto, bu sayede ağ üzerinden direkt olarak gönderilmesini sağlayacağını ifade ediyor. Bu ifade bile tek başına Bitcoin’in rengini belli edebiliyor. Shakespearean niteliği taşıyan bu ifadelerden, anlamını yitirmeden başka bir kelimeyi çıkarmak pek de mümkün değildir.
Bitcoin, ünlü bir kod tabanı üzerine kurulmuş sistem olarak karşımıza çıkıyor. Yalnızca 9 bin sıra kadar kod yazılı olan bu sistemin üzerine kat kat karmaşıklık ilave edilmiştir. Üstelik diğer kopyalarla kıyaslandığında herhangi bir şey yoktur. Bu durumun altcoin dünyasında nasıl olduğu da yatırımcı ve piyasa seyircileri açısından ayrı bir merak konusudur.
İnovasyon konusunda çeşitli altcoinlerin gelişmiş tasarımını sunan Bitcoin, kripto para dünyasının MySpace’si olarak kabul edilebilir. Bu durumda Bitcoin’i ortadan kaldırma düşüncesi tamamen yanlıştır.
Einstein Bitcoin’in altyapısının, güvenlik donanımlarının, tasarımının ve benzersiz olmasını sağlayan özelliklerinin kaybolmadan kopyalanamayacağı kabul edildiğinde bu yanlış anlama da ortadan kalkacaktır. Vijay Boyapati “Bitcoin İçin Boğa Örneği” isimli kitabında bu konuya değinirken, bazılarının sadece teknolojik özellikleri dikkate aldığını, parasal nitelikleri ise göz ardı ettiğini söylüyor.
Bunun dışında Bitcoin’i anlayabilmek için uzun yıllar boyunca gerçekleştirilen çalışmalar ve başka girişimlerden sonra doğru bir şekilde geliştirilip piyasaya sürüldüğü bilinmelidir. Ayrıca PGB, iş kanıtı, açık anahtar şifrelemesi gibi konularda bilgi sahibi olmak, Bitcoin’i anlayabilmek için gereklidir.
Bitcoin devler üzerine inşa edilmiş olan bir kripto para birimidir. 99 kez yaşanan yanılgıdan sonra 100. denemede kurulmuştur.
Eğitim ve Öğrenme Üzerine Ne Yapardı?
Einstein Bitcoin konusunda merak edilen bir diğer konu ise Einstein’in Bitcoin’le eğitim-öğretim üzerine ne yapabileceğidir. Konuya ilişkin bir alıntıda önemli olanın merakı bırakmamak olduğuna değinilmiştir.
Bunun üzerine yapılan başka bir alıntıda ise eğitimi bu şekilde tanımlayan nüktenin yanlış olmadığı, eğitimin okulda öğretilen her şeyin unutulması durumunda geriye kalan şey olduğunu ifade ediyor.
Bu alıntının ikinci kısmı çoğu zaman Einstein ile bağdaştırılıyor. Einstein’in bu sözlerinde “unutulmuşsa” kelimesi yerine “unutulmasından sonra” kelimelerini kullandığı, gerçekte farklı şekillerde ondan önce geldiği ve hatta bunu yazılı olarak ifade ettiği söylenir. Üstelik Einstein’ın kesin kökeni hakkında bilgi sahibi olunmasa da onlardan “Zeka” olarak bahsettiğinden de söylenir.
Einstein Bitcoin için birkça yorumda bulunsaydı, kullanıcı ve yatırımcının katılacağı bir soru işareti de oluşabilirdi. Ayrıca bu alıntılar her ne kadar Bitcoin açısından uygun olsa da, ana akım müfredatında bu konulara yer verilmiyor. Bitcoin belli ölçüde merakı beraberinde getirebiliyor. Ancak bu merak pek çok farklı yöne doğru da yol alabiliyor.