Bitcoin Ajandası

En Güvenilir Stablecoin’ler Nelerdir?
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Kripto Para
  4. »
  5. En Güvenilir Stablecoin’ler Nelerdir?

En Güvenilir Stablecoin’ler Nelerdir?

Esra Yılmaz Esra Yılmaz -
8 0

Stablecoin’ler her ne kadar basit gibi görülse de sanıldığından daha karmaşık olabilir. Günümüz piyasalarında işlem gören pek çok farklı stablecoin bulabilmek mümkün olurken, bunların güvenilir olup olmadığı konusu soru işaretidir.

Genel olarak diğer kripto varlıklara kıyasla daha kolay bir kullanım imkânı sunan stablecoin’ler, yatırım aracı olarak da daha güvenilir bir olanak sağlayabilir. Fakat bazen bazı projelerde aksilikler yaşanabildiğinden doğru stablecoin’i tercih etmek son derece önemlidir.

Stablecoin Nedir?

Stablecoin Nedir?
Stablecoin Nedir?

Stablecoin, başka bir deyişle stabil coin ya da sabit para, her zaman için sabit bir değere sahip olan kripto para birimi olarak tanımlanır. Bu değer çoğu zaman başka bir varlığın değerine entegre edilirken, genellikle fiat para birimiyle bağlantılıdır. Bu durumu bir örnekle açıklamak gerekirse; bir stabilcoin dolar ya da euronun değeriyle bağlantılı olabilir. Bu durumda bir sabit paranın değeri, bağlantılı olduğu fiat para yani dolar ya da euronun değeriyle aynı değere sahiptir.

Bir stabil coin temel bir varlık tarafından desteklenmek durumundadır. Çoğu zaman toplam değere eşit olması halinde dayanak varlığın herhangi bir önemi olmayabilir. İstikrarlı bir durum oluşturabilmesi için arz ve talep dengesinin kurulması gerekir.  

En Güvenilir Stablecoin’ler

Günümüzde kripto para piyasalarında yer alan pek çok farklı stabil coin bulunur. Son derece geniş bir alternatife sahip olduğundan yatırım konusunda tercihte bulunmak güç olabilir. Bu durumda en popüler ve en güvenilir stablecoin’leri incelemekte fayda var.

USD Coin (USDC)

USD Coin ABD dolarına sabitlenmiş olan sabit paralardan biridir. 2018 yılında piyasaya sürülen bu varlık, şimdilerde Solana, Binance Smart Chain, Algorand ve Fantom gibi çeşitli blok zincirlerinde yer alıyor.

USDC’nin geliştirilmesinde en büyük katkıları sağlayan isimler Coinbase ve Circle olarak bilinir. Bu sabit paranın mimarı olarak da nitelendirebildiğimiz bu ünlü borsalar, kolay, güvenilir ve kullanışlı bir sabit parayı piyasaya sürmeyi amaçlamıştı. Bu nedenle de USDC’yi pek çok blockchain’de çalışabilir hale getirdi.

USDC, piyasa değeri göz önünde bulundurulduğunda dünyanın en büyük ikinci stablecoin’i niteliği taşıyor.

USDC Güvenilir mi?

Piyasaya sürüldüğü 2018 yılından bu yana USDC ile alakalı ciddi bir problem tespit edilmedi. 2020 yılında stabil coin’in geliştiricileri protokolde bazı güncellemelerin yapıldığını belirtmişti. Bu güncellemelerin USD Coin kullanımı daha kolay bir hale getirmesi bekleniyordu. Bu durumda kullanıcıların herhangi bir güvenlik endişesi duymadan UDSC kullanması gerekiyor.

USD Coin değeri nakit parayla desteklenebilecek niteliktedir. Sabit paranın rezervindeki nakit para, harcanan USDC’ye eşdeğerdir. Bu sayede de sabit paranın değeri istikrarını koruyabilir.

Binance USD (BUSD)

Dünyanın en büyük kripto para borsası olarak tanınan Binance, Paxos ile beraber Binance USD’yi piyasaya sürdü. 2019 yılından bu yana piyasalarda yer alan BUSD, ABD dolarına sabitlenmiş bir başka sabit coin’dir. ERC-20 ve BEP20 niteliği taşıdığından bu sabit parayı diğer blok zincirlerinde kullanabilmek de mümkündür.

Binance USD Güvenilir mi?

BUSD olarak da bilinen Binance USD, New York Eyaleti Finansal Hizmetler Departmanı tarafından onaylanmış ve yine aynı kurum tarafından düzenlemiş olan bir varlıktır. Bu sabit parayla alakalı aylık rapor düzenli olarak Binance’ın resmi internet sitesinde yayınlanır. Raporda ihraç edilen BUSD miktarı ve bunların kapsamı hakkında detaylara ulaşabilmek mümkündür. Dolayısıyla Binancce USD’nin son derece şeffaf olduğunu ve böylelikle güvenli olduğunu söyleyebilmek mümkündür.

Gün (DAI)

Ethereum blockchain’inde çalışan Gün, daha çok DAI adıyla bilinen bir stablecoin’dir. ABD dolarıyla aynı değere sahip olurken, bu fiat parayla desteklenmiyor. DAI esasında MakerDAO ve Maker Protocol sayesinde eşit kalırken, kripto para birimleri tarafından karşılanır.

Maker Protocol, akıllı sözleşmede birtakım kripto varlığın tutulmasına imkân tanır. Söz konusu kripto varlıkların değeri, verilen totaldeki DAI sayısına eşit olmalıdır. Dolayısıyla protokol devamlı olarak kripto paraların ticaretiyle ilgilenir.

Tutulan kripto varlıkların değeri elbette ki değişiklik gösterebilir. Bu sebeple protokolün birkaç cephedeki istikrarının sağlanması önemlidir.

DAI Güvenilir Bir Stabil Coin mi?

DAI’nin değeri çeşitli kripto paralar tarafından desteklenir. Otomatik olarak çalışan algoritma arz vve talep dengesini sağlarken, bu sayede DAI’nin değeri 1 dolar olarak sabit kalır. Diğer stabil coin’lerden farklı bir çalışma sistemine sahip olmasına rağmen, şimdiye dek herhangi bir problemle karşılaşılmış değil.

TrueUSD (TUSD)

TrueUSD, Trust Token şirketi tarafından geliştirilmiş olan bir stablecoin’dir. TrueUSD, ABD dolarına sabitlenmiş olup, yine aynı fiat parayla desteklenir. Bütün TUSD tokenleri TrustToken protokolünde akıllı sözleşme sayesinde dağıtılır. Şirketin token sayısı adına dolar tutan iş ortaklığı gerçekleştirdiği birkaç anlaşmalı bankası bulunur.

Kripto para piyasasında önemli bir yere sahip olan TrueUSD, 2019 yılında gerçek zamanlı denetimler yayınlayan ilk stabil coin olarak kayıtlara geçti. Varlığın bu niteliği, platformdaki herkes tarafından görülebiliyorken, böylelikle açık ve şeffaf olduğunu gözler önüne seriyor.

TrueUSD (TUSD) Güvenilir mi?

2018 yılında gerçekleştirilen lansmanın ardından piyasaya sürülmüş olan TrustUSD, şimdiye dek herhangi bir problemle karşılaşmadı. Üstelik platform bugüne kadar TUSD hakkında son derece açık ve şeffaf bir yaklaşım sergiledi.

TrueUSD, bankalar tarafından yedekte tutulan ve tümüyle dolardan destek gören bir varlıktır. TrustToken protokolünün rezervinde kaç dolar bulunduğunu görebilmek mümkündür. Böylelikle TrustUSD’nin ne denli kapsamlı bir yapıya sahip olup olmadığı konusunda da bilgi edinilebilir.

Diğer yandan dolara endeksli olan bir TUSD bir stabil coin’dir. Dolayısıyla varlıklarınızı bu türden bir kripto varlığa aktarmadan önce detaylı bir araştırma yapmanız fayda sağlayacaktır.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir