EOS ve EOS Coin konusunu işleyeceğimiz yazımızda merak edilenlerin cevabını vermeye çalışırken aktardığımız bilgilerin herhangi bir yatırım tavsiyesi olmadığını önemle belirtmek isteriz.
Şimdi EOS nedir ve bu platforma bağlı bulunan EOS Coin üzerinde konuşmaya başlayabiliriz…
EOS Gelişim Süreci
EOS, kripto para birimi EOS Coin ile işlem yapan ve platformu içinde merkeziyetsiz uygulamaları destekleyen merkeziyeti bulunmayan bir sistem olarak bilinir. Platformun kendi tokeni olan EOS, daha çok iş amacı ile kullanılır ve EOS sistemi içinde bulunan merkeziyetsiz uygulamaları fonla beslemek amacı ile pay-stake görevi üstlenir.
2017 yılı mayıs ayında block.one tarafından piyasaya sürülen ve kısaltması bir karşılık taşımıyor. Platform sorumluları, konu ile ilgili bir açıklama paylaşmadılar. Bitshares ve Steem’in kurucusu olmakla bilinen Dan Larimer, block.one CTO’su görevinde bulunuyor.
Platform, tanıtımının yapıldığı yıl içinde Block.one tarafından 1 milyar token, ERC-20 token şeklinde dağıtılmıştır. Yaptığı kripto para arzı ile 4 milyar doları geçen bir kazanç elde etmiştir.
Platform, ilk kripto para arzını 2017 senesinde yıl boyu sürecek şekilde gerçekleştirmiştir. 5 günlük bir sürecin sonunda toplam 200 milyon token dağıtımı yapılmıştır. Bu platform içindeki tokenların %20’sine karşılık gelmektedir. Aynı yıl içinde 700 milyon token dağıtımı yapılmıştır. Bu da bu kripto varlıktaki tokenların %70’ine karşılık gelir. Kalan 100 milyonluk token ise emanet olarak block.one ortamında tutulmuştur.
Protokolü, normal bir bilgisayarın donanımında bulunan çoğu özelliği taklit ederek Google’ın Play Store ve Apple’ın App Store mağazaları gibi bir tavır sergiler. EOS platformu arayüz gelişimi için yararlanılan web araç takımını desteklemesi ile öne çıkıyor.
Merkeziyeti bulunmayan ve kendi kendini idare eden bir firma modeli üzerinden, merkeziyetsiz uygulama kurulumu imkanı sunan bir akıllı sözleşme ortamı ve merkeziyetsiz işletim sistemi olarak çalışma gösteriyor.
Platform, işlemleri ücretsiz yapmayı vadederek saniye içinde milyonlarca işlemi yapabilme özelliğine sahip olduğunu öne çıkarıyor. EOS yazılımı, merkeziyeti olmayan uygulamaların dikey ve yatay şekilde ölçeklenmesi amacı ile tasarlanmış bir blockchain mimarisi sağlıyor.
Çoklu CPU çekirdeği ya da CPU kümeleri içinde işleyen EOS yazılımı, hesap oluşturma, kimlik doğrulama, veritabanı, eşzamanı olmayan iletişim ve uygulama programlamak için de yararlı bir zemin sunuyor.
Ne Zaman Çıktı?
1 Haziran 2018 tarihinde piyasaya sürümü yapılan blockchain tabanlı bir açık kaynaklı yazılım özelliğindedir. Toplam 1 yıl süren kripto varlık arzı, resmi olarak 26 Haziran 2017 tarihinde başlamıştır.
Tanıtımının yapıldığı yıl içinde Block.one tarafından 1 milyar ERC-20 özelliğine sahip token dağıtımı yapılmıştır. Kripto varlık arzı ile 4 milyar dolardan daha fazla bir kazanç temin etti. Kazanılan fonlar EOS blockchaini ve ekosisteminde tamamlanmaya katkı sağladı.
Madenciliği Nasıl Yapılır?
İş kanıtı özelliği bulunan kripto para birimleri üretimine benzemeyen bir süreç ile oluşturuluyor. Sistem, yetki sahibi bir pay ispatı yöntemi tercih ediyor. Blok üreticileri, yeni bloklar oluşturarak her yeni blok için yeni üretilmiş tokenler ile ödüllendirme gerçekleşiyor.
Blok üreticilerinin ödül açısından yüksek ödeme yapmaları, yıllık toplam token arzında %5’ten fazla artış olmasına engel koyan bir limit ile sınırlanıyor. EOS token sahipleri, platformun kural ve amacına uymayan blok üreticilerini tespit ettiklerinde oy birliği ile görevden uzaklaştırma olanağına da sahip konumdalar.
Nasıl Satın Alınır?
Bu kripto varlığın satımını yapan tüm kripto para borsaları üzerinden alınmaya açık durumdadır.
EOS gibi pek çok kripto varlığın alım satımı yapılmadan önce kripto piyasasının son durumu ve nasıl bir seyir izlediği çok iyi incelenip tespit edildikten sonra harekete geçilmesinde fayda bulunmaktadır.
Kripto varlıklardaki anlık ciddi değer değişimleri olumlu sonuçlar vermesi yanında olumsuz sonuçlara da açık bulunmaktadır.
Yorum
Genel bilgileri aktardığımız yazımızda bir yatırım önerisinde bulunmadık. Diğer kripto varlıklarda olduğu gibi başlangıçtan bugüne gösterdiği piyasa seyri ve yatırımcı yorumları büyük önem taşıyor.
Bir kripto varlık ile ilgili yatırım yapmadan önce tüm bilgi ve veri kanallarının araştırılarak yola çıkılması en doğrusu olacaktır. 2017 yılından bu yana kullanıcılarına nasıl durumlar yaşattığı, gelecek için piyasa beklentisi konusunu aydınlatmada bir miktar yardımcı olacaktır.
Kripto yatırımı yapmak isteyenlerin daha açık ve popüler kripto varlıklar üzerinden piyasa oyuncusu olmak istedikleri bilinmekle birlikte çok bilinmeyen, pek çok yatırımcının gözünden kaçmış varlıklara yöneldikleri de bilinmektedir. Bu çok fazla bilinmeyen kripto varlıklar arasında yer alıp mı almadığı konusunda cevap alabilmek için kullanıcı yorumlarını takip etmekte fayda olacaktır.