Ethereum Gökkuşağı Grafiği, ETH blockchain ağında kullanılan, uzun zamanlı bir değerlendirme modeli olarak ifade edilmektedir. Bu değerlendirme modeli, Moore Yasası’nın ilkelerine riayet eden bütün kripto para ağları açısından geçerli olmasıyla bilinir. Ethereum Rainbow Chart adıyla da bilinirken, ETH fiyatının gelecekte hangi seviyelere ulaşacağının değerle dirilmesi ve yönünün tahmin edilmesine yardımcı olmak adına bir büyüme eğrisinden faydalanmaktadır.
Bitcoin Ajandası olarak bu içeriğimizde, birçok yatırımcı açısından soru işareti olan Ethereum Gökkuşağı Grafiğinin detaylarından bahsettik.
Ethereum Gökkuşağı Grafiği (Rainbow Chart) Nedir?
Ethereum Gökkuşağı Grafiği, yatırımcılar açısından geçmiş tarihlerdeki fiyat verilerine dayalı olarak ETH fiyatının aşırı alış mı yoksa aşırı satış mı olduğunu tespit edebilmek adına kullanılan bir değerlendirme modelidir. Logaritmik bir regresyon olarak da nitelendirebilmenin mümkün olduğu bu model, ilk olarak 2014 yılında, başka bir deyişle Ethereum’un piyasaya sürüldüğü ilk zamanlarda ortaya çıkmıştır.
Bitcoin Gökkuşağı Grafiğine benzer bir model olan ETH Rainbow Chart, daha kısa vadeli fiyat geçmişine sahip olması nedeniyle daha az güvenilir bir model olarak değerlendirilmektedir. ETH Rainbow Chart, Ethereum fiyatının gelecekte nasıl bir seyir izleyeceğini tahmin etmeye yardımcı olmaktadır. Üstelik bunu yaparken logaritmik bir büyüme eğrisinden faydalanmaktadır. Bununla beraber göreceli gücünü, geçmişte gerçekleştirdiği nokta atışı öngörülerle karşılaştırmaktadır.
Ethereum Gökkuşağı Grafiği, 2017 yılının ilk aylarında anonim bir kullanıcı tarafından geliştirilmiştir. Her ne kadar orijinal grafik silinmiş olsa de Rainbow Chart çeşitli web sitelerinde ve forumlarda yer almaktadır.
Ethereum Gökkuşağı Grafiği Nasıl Okunur?
Ethereum Gökkuşağı Grafiği logaritmik bir değerleme modeli olarak nitelendirilse de verilerin arkasındaki mesajı basitleştirme açısından kripto para yatırımcılarına önemli ölçüde fayda sağlamaktadır. Değerleme modelinde yer alan 9 farklı aralık EH fiyatı açısından çeşitli anlamlar taşımaktadır. Bu anlamlardan bahsetmemiz gerekirse;
- İndigo: Alım yapmak için en iyi zaman olduğuna işaret eder. Genellikle fiyatın en düşük olduğu zamanı gösterir.
- Koyu Kırmızı: ETH fiyatı köpük bölgesinde anlamına gelir.
- Kırmızı: Aşırı alım bölgesini temsil eder, ETH’nin satışı düşünülebilir.
- Turuncu: Aşırı alım yapıldığı anlamına gelir.
- Koyu Turuncu: Yatırımcıların FOMO yaptığına işaret eder.
- Sarı: Fiyatın HODL, başka bir deyişle nötr olması demektir.
- Açık Yeşil: Sabit bölgenin terk edilmesiyle beraber fiyatın yukarı yönlü seyir izlemesidir.
- Yeşil: Fiyat sabit (birikim) bölgesinde demektir.
- Mavi Yeşil: Alım bölgesini temsil eder (piyasa endişeli anlamına gelir).
- Açık Mor: Aşırı satışın gerçekleştiğini gösterir (alım fırsatı demektir).
BTC ve ETH Gökkuşağı Grafiği Arasındaki Fark Nedir?
BTC ve ETH Gökkuşağı Grafiği arasındaki farkı anlayabilmek için öncelikli olarak Bitocin Gökkuşağı Grafiği’nin ne olduğu hakkında bilgi edinilmesi gerekir.
Bitcoin Gökkuşağı Grafiği Nedir?
Bitcoin Gökkuşağı Grafiği, ETherum’da olduğu gibi varlığın uzun vadede fiyatını öngörebilmek adına kullanılan bir araçtır. Reddit’te Azop adıyla tanınan ve piyasada erken dönem yatırımcısı tarafından geliştirilmiştir. 2010 yılında geliştirilen bu aracın amacıysa günlük fiyat dalgalanmalarını göz ardı ederek uzun vadeli hareketlere bakmayı keyifli ve kolay hale getirmektir.
Bitcoin Gökkuşağı Grafiği’de sahip olduğu renkler ve renklerin anlamlarıyla yatırımcılara ipucu vermektedir. Böylelikle yatırımcılar, özellikle uzun vadeli yatırımlar konusunda analiz yapabilmekte ve bir yatırım stratejisi belirleyebilmektedir.
Bitcoin yatırımlarında kolaylık sağlaması amacıyla geliştirilmiş olan bu araç, kripto para yatırımcılarının çeşitli fiyat aralıklarında en uygun alım ya da satış yapılacak zamanını göstermektedir. Üstelik bu seviyeye işaret eden piyasa duyarlılığını çeşitli renklerle gösterdiğinden gökkuşağı olarak nitelendirilmiştir.
BTC ve ETH Rainbow Chart Arasındaki Fark Nedir?
BTC Gökkuşağı Grafiği ile ETH Gökkuşağı Grafiği arasında pek çok farklı ortak noktalar bulunsa da birebir zamanda farklılıklar bulunmaktadır. Her içi değerleme modeli arasındaki en bilindik fark ise zaman çerçevesidir. Bu alanda ilk değerleme modeli Bitcoin Rainbow Chart olurken, bu araç 2010 yılında geliştirilerek piyasaya sürülmüştür. ETH Rainbow Chart’ın geliştirilmesi ve kullanıma sunulmasıysa 2014 yılına dayanmaktadır. Her iki model arasındaki bu zaman farkı, Ethereum Gökkuşağı Grafiği’nin Bitcoin Rainbow Chart’tan daha az sağlam olduğuna işaret etmektedir.