Ethereum Londra sert çatallanması blok zincirinde gerçekleştirilen işlemlerin bedeli için tercih edilen yöntemine ve zorluk zaman bombasına yenilik ve değişiklik kazandıran bir güncellemedir. Ethereum ağı işlem başına tahsil ettiği maliyeti açık artırma kaynaklı gas bedeli şeklinde değil, her bir blok adına taban fiyat olarak tahsis edecektir.
Platform geliştiricileri, Ethereum 2.0 modelinin hedeflenen kullanım tarihiyle çakışması adına zorluk zaman bombası adıyla tanınan ve ETH ağında dahili olarak bulunan bir etkinliğin de ileri tarihe atılmasına neden olmaktadır. Söz konusu etkinlik, Proof of Work’ta olan madencilerin Proof of Stake’e geçmesini teşvik etmek amacıyla düzenlenmektedir.
Ethereum’da Londra Sert Çatallanması Nedir?
Ethereum ağı için geliştirilen Londra sert çatallanması, geçtiğimiz yılın Nisan ayında uygulamaya sokulan Berlin sert çatallanmasından sonra gelmiş bir güncellemedir. Ethereum blok zinciri güncellemesi olarak nitelendirebilmenin mümkün olduğu Londra sert çatallanması, mutabakat modelinde sağladığı yenilikler sayesinde Ethereum 2.0 modeli için de iyi bir zemin oluşturulmasına katkı sağlamaktadır.
Ancak Londra sert çatallanması, kripto para işlem maliyetleri ve madencilik konusunda yapmış olduğu önemli değişikliklerle belli bir kesim tarafından eleştiri toplamaktadır. Söz konusu değişiklikler, topluluk üyeleri tarafından net bir şekilde anlaşılamamakla beraber ETH 2.0’ın güncellemesinin kısa süre sonrasında kullanılmaya başlanması sebebiyle geçici olarak sunulmuştur.
Ethereum’da Londra Güncellemesinin Getirdiği Yenilikler Nelerdir?
Ethereum için hazırlanan Londra güncellemesi, iki farklı EIP’nin uygulanmasını sağlayan sert bir çatallanma olarak ifade edilmektedir. Bu güncellemede 2022 yılına yönelik olarak planlanan Ethereum 2.0 modeli için Proof of Stake’ geçişiyle alakalı olarak bazı değişikliklere yer verilmektedir. Madencilerin Ethereum 2.0 modeliyle eş zamanlı olarak çalışabilmesi için madencilik konusunda güçlüğündeki artışta bir miktar yavaşlama görülecektir. Londra güncellemesinin sert bir çatallanma olması sebebiyle bütün node’ların madencilik ve doğrulama çalışmalarının sürdürülebilmesi için en güncel sürüme sahip olması ve güncellemenin şartlarına uyum sağlaması gerekmektedir.
Ethereum’da Londra sert çatallanması güncellemenin sağlamış olduğu en önemli yeniliklerden biri de yeni bir deflasyonsit mekanizmaya dahil olabilmek adına işlem maliyetleri üzerinedir. Eskiden topluluk üyeleri gas ücreti ödemelerini açık artırma usulüyle gerçekleştirmekteydi. Bu güncellemenin ardından bütün bloklarla beraber sabit, tahsil edilen işlem ücretleri de sabit hale getirildi.
EIP’nin Anlamı Nedir? EIP Çeşitleri Nelerdir?
EIP, Ethereum Geliştirici Teklifleri’nin kısaltılmış adı olarak bilinmektedir. Ethereum blok zinciri için yenilikleri kapsayan teknik özellikler olarak da ifade edilebilen EIP’de, geliştiriciler tarafından ETH topluluğunun önerileriyle birlikte teklif oluşturulmaktadır. Topluluktaki herkes bir EIP oluşturarak tartışmaya açık bir hale getirebilmektedir. Sonrasında bu EIP teklifleri topluluk tarafından kabul edilebilmekte ya da reddedilebilmektedir.
Ethereum Geliştirme Tekliflerinin her biri EIP1’de belirtilen ilkeleri dikkate almaktadır. Buna göre tekliflerde özet halinde bir teknik spesifikasyon ve özelliğin neren gerekli olduğu ifade edilmelidir. Teklifi oluşturan topluluk üyesi, mutabakat sağlanması ve muhalif görüşlerin belgelenmesi gibi konularda sorumludur.
EIP’yi oluşturan topluluk üyesi, teklifin onayından önce akran incelemesiyle taslakları kapsayan süreci takip etmesi önemlidir. Topluluk tarafından teklifin onaylanmasının halinde EIP bir sürüme dahil edilebilmektedir.
EIP – 1559 ve EIP – 3238 kullanıcılar tarafından sunulan teklifler arasında yer almaktadır. EIP çeşitleri olarak da ifade edilebilen bu tekliflerden EIP – 1559, topluluk üyelerinin gas ücreti ödemeye yönelik değişiklik teklifi olarak bilinmektedir. EIP – 3238 ise madencilik konusunda Ethereum 2.0’ın Proof of Stake’e doğru zamanda geçmesini sağlayabilecek bir öneridir.
Londra Güncellemesi Topluluğa Ne Düşündürdü?
Londra ağ güncellemesi konusunda topluluk üyeleri arasında işlem maliyetleriyle alakalı pek çok farklı düşünceye rastlanmaktadır. Madencilerin büyük çoğunluğu ETH 2.0 sayesinde Proof of Work’u sonlandırma hazırlıklarında bulunsa da bu güncelleme, madencilerin elde ettiği kazancı büyük ölçüde değiştirmektedir. Ücretlerin minimuma düşürülmesi, madencilerin daha az kazanç elde edeceği anlamına gelmektedir.
Topluluk üyelerinin bu güncellemeyle endişelendiği bir diğer konuysa ETH madenciliğinin daha merkezi bir konuma sahip olmasıdır. Bazı topluluk üyeleri, sadece minimum düzeydeki enerji masrafları olan madencilerin kar elde ederek çalışma yürüteceği iddiasında bulunmaktadır.
Piyasalarda konuya ilişkin kesin bir kanıdan bahsedilmezken, deflasyonist mekanizmaların Ethereum fiyatını olumlu yönde etkileyeceği beklenmekteydi. Bu yönde bir beklenti, Ethereum Londra Sert Çatallanması’nın ardından ETH’nin bütün blok zinciri işlemlerinden elde edilen ETH taban ücretini yakacak olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir.
Londra Güncellemesinin Topluluk Üyeleri için Anlamı Ne?
Ethereum’un sistemi Bitcoin’e benzer şekilde tekliflerle çalışmaktadır. Gas ücreti konusunda ne kadar yüksek meblağda ödeme yapılırsa, işlemin hızlı bir şekilde gerçekleşmesi ve doğrulanması ihtimali de o denli artış göstermektedir. Ancak söz konusu bu Londra güncellemesi, başka bir deyişle Londra set çatallanmasının ardından ETH işlemlerinde tahsil edilen gas ücreti için bir meblağ belirlenmeyecektir.
Gas fiyatı seçmek yerine sadece taban maliyeti ve madencilere bahşiş ödeme seçenekleri sunulmaktadır. Ancak bu güncellemeyle gelen taban ücretleri, bir işlemin gerçekleştirilmesi ve bir bloka dahil edilmesi arasındaki sürece göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu durumun önüne geçebilmek üzere ödeme yapılacak en yüksek tutar için bir ücret üst limitinin belirlenmesi gerekmektedir. Madencinin işlemi taban ücretin, üst limit ücretinden altında gerçekleştirmesi halinde aradaki fark işlem sahibine iade edilmektedir.
Londra Güncellemesi, ağ kullanıcılarının ETH ile etkileşimi açısından son derece önemli bir güncelleme olarak değerlendirilmektedir. Daha önce gerçekleştirilen güncellemeler, ETH kullanımında genellikle fark edilmeyecek sistemsel değişiklikleri içermekteydi. Bu güncelleme sonrasında işlem maliyetleri ve sürelerinde düşüş olasılığı son derece yüksek olurken, konuya ilişkin kesin bir kanıdan bahsedilmemektedir.