Değişken bir yapıya sahip olan kripto para piyasasında birçok yatırımcı güvenli bir yatırım aracı arayışına girebilir. Genellikle son derece riskli olmasıyla bilinen kripto para piyasasında kazanç sağlayan tüm yatırımlar risklerle beraber gelir. Fakat bazı stabilcoinler bu açıdan ideal bir yatırım aracı olarak değerlendirilebilirken, FEI USD bu coinlerden biri olarak karşımıza çıkabiliyor.
İdeal bir yatırım aracı olarak değerlendirilen bu FEI protokolünün ne anlama geldiği ya da stabilcoinlerin katma değer açısından ne gibi özelliklere sahip olduğu merak edilen konular arasında yer alıyor. Bu yazımızda Fei protokolü hakkında merak edilen tüm detayları sizin için derledik.
FEI Protokolü Nedir?
FEI, merkezi bulunmayan, ölçeklenebilir ve DeFi’ye özgü bir çeşit stabilcoin protokolü olarak ifade edilir. Teminat olmayan ve tümüyle merkezileştirilmiş direkt olarak teşvik edici bir stabilcoini temsil eden bu protokolün amacı, ETH/FEI işlem çiftinin ETH/USD paritesine yakın bir seviyede işlem gördüğü piyasayı likidite etmektir.
Fei Labs. Inc şirketinin hayata geçirdiği FEI protokolü, tümüyle herhangi bir merkeze bağlı olmadan çalışan bir projedir. Pek çok farklı yenilikle beraber stablecoin kavramını geliştirmeyi amaçlayan bu protokolün felsefesi; ölçeklenebilir olmayan, şişkin ve borç sebebiyle aşırı teminatlandırılmış bir stablecoin istememesidir. Ayrıca stablecoin olarak oynaklığı filizlendirmek konusuyla da ilgilenmiyor.
Stabil Coin Nedir?
FEI protokolüne detaylıca giriş yapmadan önce stabilcoin ya da stablecoinin ne olduğundan bahsedelim.
Stablecoinler başka bir deyişle stabil paralar, sabit bir değere sahip olan bir çeşit kripto para birimidir. Bunun anlamıysa, sabit paralarla alınan ödemenin sadece birkaç gün, hafta ya da ay içerisinde yine aynı değere sahip olacağıdır.
Stabilcoinler Bitcoin ya da altcoinlerden farklı bir sisteme sahiptir. Bu türden kripto paralar FEI USD gibi stabilcoinlerin tersine fiyat bakımından ciddi bir oynaklığa sahiptir. Stabil coinlerse genellikle ABD doları gibi bir para birimine sabitlenerek değerlendiriliyor.
FEI Protokolü Nasıl Ortaya Çıktı?
Stabilcoinlerle DeFi’nin en nihayetinde bir ittifakı bulunuyor. Kullanıcılar aşırı oynaklığa maruz kalmadan Aave & Compound gibi çeşitli dApp’ler erişim sağalmayı isteyebilir. USDC ya da USDT gibi teminatlı stablecoinler merkezi olarak kontrol edilirken, bu durum stabilcoinleri düzenleyici ve merkezi bulunmayan bir risk haline getiriyor. DAI gibi kripto para teminatı bulunan stabilcoinler de ölçeklenebilirlik problemi yaşıyor.
Stabilcoinlerle alakalı yaşana tüm bu olumsuzluklar çeşitli düzeylerde problem çözücüye ihtiyaç olduğu anlamına geliyor. Fei Protokolü tüm bu problemlere çözüm üretmek ve piyasaya yenilikler getirmek amacıyla tasarlanmış bir projedir.
Adını Mikronezya’nın Yap adasındaki antik taş madeni para olan Rai ve Fei’den alan Fei Protokolü’nün geliştirici ekibi, bu sabit coinin taş muadiliyle aynı sadeliğe ve kararlılığa sahip olduğunu düşünüyor. Bununla beraber önermelerinde son derece özel bir telaffuzda bulunan geliştirici ekip, protokolü “Her zaman her yerde olma durumu” olarak ifade ediyor.
Ekibin Medium hesabında yayınladığı bir makalede protokolün misyonundan bahsediliyor. Bu makaleye göre Fei Ptorokolü’nün misyonu, tümüyle merkezi olmayan bir protokol oluşturmaktır. Bu sebeple USDC, USDT, ya da wBTC gibi güvenilir üçüncü şahısların ihraç ettiği herhangi bir tokenin tahvil eğrisinde teminat kullanılmaması hayati bir önem taşıyor. Bu durum, geliştirici ekibin lansman sonrasında yönetim topluluğu tarafından paylaşılmasını umduğu bir durum olarak ifade edilir.
Protokol Kontrollü Değer (PVC) Nedir?
Fei Protokolü, yatırımcının parasının 1:1 olmasını sağlayan bir projedir. Bu sayede 1 $FEI karşılığında yine 1 dolar kazanabilmek mümkündür. Her iki para birimi arasında oluşan bu güçlü bağ, Protocol Controlled Value tarafından kontrol ediliyor.
Varlıkları Protokol Kontrollü Değer’de (PVC) algoritmik olarak tahsis ederek likidite elde edebilmek mümkündür. Fakat bunun nasıl yapıldığıysa birçok kullanıcı tarafından bilinmiyor.
Protokol Kontrollü Değer, Kilitli Toplam Değer (TVL) kategorisidir. Kilitli Toplam Değer kategorisi bir DeFi protokolüne yatırılan kripto varlıkların totaldeki değeri olarak ifade ediliyor. Üstelik kripto sektöründe belli bir alanın ilgisini çekebilmek adına kullanılan en önemli ölçü olarak da değerlendiriliyor.
Protokol Kontrollü Değer, kısa adıyla PVC ise sigorta fonları ya da DAO hazineleri gibi kullanıcılar açısından geri ödenmesi söz konusu olmayan bütün varlıklardır. Algoritmik yönetime kadar genişletilmesi mümkün olan bu değer sayesinde ilgili protokolün bünyesindeki likidite ve stabilite varlıkların takibi son derece kolay olabiliyor.
FEI USD Nereden ve Nasıl Alınır?
FEI USD stabil coini ancak merkezi olmayan borsalar üzerinden satın alabilmek mümkündür. Bu borsalara birkaç örnek göstermek gerekirse;
- UniSwap
- Gate.io
- MEXC
- Phemex
- HOO
- Bibox
- BKEX
- Hotbit gibi borsalar en sık tercih edilen borsalar arasında yer alıyor.
UniSwap üzerinden FEI USD satın almak zor gibi görünse de bu adımları takip ettiğinizde son derece kolay olabilir:
- İlk olarak UniSwap uygulamasını açmalısınız.
- Ekranın sağ üst kısmında yer alan “Bir Cüzdana Bağlanın” öğesine tıklamalısınız.
- Bu aşamada sahip olduğunuz cüzdanı UniSwap hesabınıza bağlamanız gerekir.
- Bir sonraki aşamada sağ üstte yer alan “Doğrulama” menüsüne giderek hesabınızı doğrulamalısınız.
- Hesap doğrulama işleminden sonra belli bir miktarda para yatırmalı ve bununla ETH satın almalısınız.
- Satın aldığınız ETH’leri MetaMask cüzdanınıza aktarmalı ve işlemin tamamlandığından emin olana kadar beklemelisiniz.
- ETH’lerinizi takas etmek için FEI USD jetonunu borsada aratmalısınız.
- Dilediğiniz miktardaki Ethereum’u Fei USD ile takas ederek işlemi MetaMask cüzdanınızda onaylamalısınız.
- Böylelikle Fei USD sahibi olabilirsiniz.
Kripto sektöründe uzun vadede kazanç sağlamak ve küresel pazarın kararlılığından faydalanmak isteyen birçok yatırımcı için Fei USD gibi stabilcoinler ideal bir yatırım aracı olabilir. Fakat her ne kadar diğer varlıklara kıyasla az riske sahip olsa da dikkatli olunması önemlidir.