Gavin Wood, 1980 yılında Birleşik Krallık’ta dünyaya geldi. Çocukluk döneminde oyun ve ekonomi gibi konulara büyük bir ilgiyle yaklaşan Wood, bu dönemde kendi tasarladığı bir strateji oyununu geliştirdi. Üstelik ilkokul çağında kod yazmaya başlamasıyla ileride büyük bir deha olacağını o günlerde göstermeye başladı.
Yaşı ilerledikçe ilgi duyduğu bu alanı kendisi için bir meslek haline getirmeyi hedefleyen Gavin Wood, eğitimini bu yönde tamamladı. York Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun olan Wood, yüksek lisans ve doktora eğitimini de başarılı bir şekilde tamamladı. Bu sayede 25 yaşında Bilgisayar Doktoru olmuş, bu unvanla meslek hayatına atılmıştı. O tarihten bu yana teknolojinin çeşitli alanlarında pek çok farklı firmayla çalışmalarını sürdürdü.
Gavin Wood Bitcoin ile Nerede Tanıştı?
Bilgisayar dehası Gavin Wood, Bitcoin ile ilk kez 2011 yılında tanıştı. O dönemlerde teknolojik bir ürün olması değil de daha çok kripto para birimi olarak kabul edildiğinden Bitcoin’e karşı gerekli ilgiyi göstermedi. 2013 yılına kadar olan süreçte devamlı olarak Bitcoin’in adını duyması Gavin Wood’da bir merak uyandırdı. Bu merak sayesinde Bitcoin sisteminin altyapısı hakkında araştırmalar yaparak daha derinlere inmeye çalıştı.
Tıpkı Buterin gibi bir süreçten geçen bilgisayar dehası, 2013 yılında Bitcoin’i tekrar ele aldı ve merkezsiz çalışan bu platform hakkında birbirinden farklı orijinal fikirler tasarlamaya başladı. Üstelik yılsonunda bir doktor programcı haline gelen Gavin Wood, 15 yıllık açık kaynak kodlama tecrübesi elde etmişti.
Bilgisayar dehası Wood, hayatının bu 33 yıllık serüveninde akıllı metin sözleşme editörü olarak görev aldı. Londra’da faaliyet gösteren en prestijli gece kulüplerinden birine sektörün ilk çalışan akıllı aydınlatma sistemini tasarlayarak uygulamaya geçirdi. Bunun dışında C++ program diliyle alakalı faaliyetler yürüten Wood, sonrasında bu çalışmaların altyapı tasarımı geliştirip uygulamasını gerçekleştirdi.
Vitalik Buterin, Gavin Wood ve Ethereum
Vitalik Buterin ve Gavin Wood’un karşılaşması 2013 yılının son zamanlarında gerçekleşti. Bu karşılaşmayla beraber Wood’un kodlama yeteneği ve Buterin’in Ethereum White Paper’ı fonksiyonel bir blockchain haline geldi. Vitalik Buterin Ether’in lansmanını 2014 yılında Miami’de gerçekleştirdi. Lansman’dan altı ay sonra kurucu ortaklar Ethereum’un kuruluşunu resmi olarak gerçekleştirebilmek adına İsviçre’de toplandı. Bu gelişmelerin ardından tüm kullanıcılar akıllı sözleşmeler sayesinde oluşturabildikleri NFT’ler, çeşitli ürün ya da hizmetler oluşturmaya ve değiştirmeye başladı.
Bu esnada Gavin Wood, başarmak için mücadele verdiği çalışmalarını “Tüm Gezegenler İçin Tek Bir Bilgisayar” mottosuyla açıkladı. Üstlenmiş olduğu bu projenin ilk iki yılında CTO olarak çalışmalar yürüten Wood, bu süreçte önemli bir gelişmeye de imza attı. Blockchain protokolünün ilk resmi spesifikasyonu olarak bilinen ve White Paper’a kıyasla çok daha fazla teknik detay bildiren Yellow Paper’ı yazıp piyasalara sundu. Aynı yılın son dönemlerinde Ethereum’un ilk işlevsel uygulaması unvanına sahip PoC-1 kodlamasını yapan bilgisayar doktoru, ayrıca Ethereum altyapısına sahip yazılım dili Solidity’yi de geliştirdi. Bu gibi gelişmeler sayesinde Ethereum, Bitcoin’den sonra dünyadaki en çok tercih edilen ikinci platformu olarak kayıtlara geçti.
Gavin Wood, Ethereum’ın blockchain teknolojisi açısından ciddi anlamda merkezsiz bir ekosistem kuramadığı düşüncesiyle çalıştığı şirkete istifasını verdi. Bu esnada Ethereum gitgide daha kalabalık bir hal alan, blok zinciri dünyasında “dominance” uğruna mücadele veren bir sıradan bir ağ haline dönüştü.
Çok Zincirli Polkadot’un Doğuşu!
Bilgisayar doktoru Wood, şirketten ayrıldıktan sonra yine aynı yıl içerisinde daha önce vakıfta güvenlik şefi olarak görev yapmış eski Ethereum mezunu Jutta Steiner’la beraber blockchain yazılım şirketi olan Parity Tecnologies’i hayata geçirdi. 2017 yılında ise merkezsiz web teknolojilerini konu edinen, ekiplerin finansmanını sağlayan Web3 Foundation şirketini kurdu. Bu iki şirketin gerçekleştirdiği yoğun çalışmalar sayesinde çok zincirli polkadot protokünün tanıtımı yapıldı.
Wood, 2017 yılında tanııtığı Polkadot’un son halini alana kadar olan süreçte tek blok zinciri fikrinden uzak olmayı istedi. Öte yandan en iyi ihtimalle birçok zincirinin bulunması gibi bir avantajla yükü hafifletmeyi de düşündü. Bu fikir doğrultusunda bir yol çizen bilgisayar dehası, her şeyi en başından inşa etmek üzerine yoğunlaştı. Bu süreçte piyasalarda bir ilk olarak heterojen Çok Zincirli Polkadot protokolü adına yeni bir vizyon edinmesi dört ayı buldu. Öteki blockchain protokollerine karşı bir köprü görevi üstlenen Polkadot, hali hazırda piyasadaki en değerli 9’uncu platform olarak dikkat çekiyor.
Çok Zincirli Polkadot’tan sonra başka bir yeni gelişme Substrate’tir. Substrate kendi blockchain protokolünü işlevsel bir hale getirmek isteyenler açısından önemli bir çerçevedir. Ayrıca Polkadot’ta bağlı olmayan fakat aynı yazılımla faaliyet gösteren başka bir platform da Kusama Ağı’dır. Kusama Ağı sayesinde yazılım geliştiricilere daha esnek kurallar tanındı. Bu sayede geliştiriciler projelerini Polkadot ağında uygulamaya sokmadan önce test edebilme imkanı elde etti.
Gavin Wood yapmış olduğu açıklamalarında dünya genelinde kendisine verilen değerin bazı şeylere teknik çözümler sunmak ve bunları ilgili mercilere ulaştırmak olduğundan bahsediyor. Konuşmanın düşünmekten daha çok mutluluk verdiğini de ifade eden Wood, bu nedenle dünyanın her bir yanından katılımcılara hukuk, müzik ve bu gibi çeşitli konularda konferanslar veriyor. Ayrıca Polkadot’un vizyonunu geliştirmek ve teknolojinin ilerlemesini sağlamak adına da çalışmalarını sürdürüyor.