NFT kullanım alanları içinden öne çıkanları başlıklar altında açıklayacağımız yazımızın sonunda NFT’nin gelecekte kullanılabileceği alanlardan da bahsedeceğiz. Bugünkü gelişmesinin yanında gelecek için düşünülen NFT kullanım alanları nelerdir, sorusunu cevaplamaya çalışacağız.
En Yaygın 5 NFT Kullanım Alanı
Benzersizliği ve değişmezliğiyle öne çıkan NFT kullanım alanları, sanat ve oyun alanlarındaki faaliyetiyle bilinse de farklı alanlarda da varlığını hissettirmektedir. Üstelik NFT’lerin kullanım alanlarının gelecekte daha da yaygınlaşacağı düşünülmektedir. Bugünkü NFT kullanım alanlarını ayrı ayrı açıklayalım…
Sanat NFT’leri
NFT’ler, dijital sanat içinde uzun zamandır devam eden nadirlik sorunlarının çözülmesinde etkili oldu. Peki dijital yolla kopyalanmaları durumu söz konusuyken sanal sanat eserleri nasıl nadir tutulabilir? Sahte sanat eserlerine gerçek dünya içinde de rastlamak mümkündür ancak bu eserlerin orijinalliğini tespit etmenin yolu açıktır.
NFT’lerin değeri, sadece sanat eserinin kendisine bağlı değildir. Eserin mülkiyetini kanıtlamak burada öne çıkar. NFT’nin en yaygın kripto sanat kullanım alanlarından biri haline gelmesinde bunun payı büyüktür.
Koleksiyonluk NFT’ler
NFT ortamında koleksiyonluk özellik gösteren eserlerin varlığı da bilinmektedir. NFT platformu içinde alışverişe konu edilen bu NFT’ler, nadir olma durumları açısından öne çıkarlar.
Örneğin; Twitter CEO’su Jack Dorsey’nin ilk tweet’i, NFT koleksiyon eseri olması açısından değerlendirilebilir.
Gelecekte NFT nasıl kullanılacak sorusuna yanıt bulabilmek için https://bitcoinajandasi.com/gelecekte-nft-nasil-kullanilacak/ yazımızdan faydalanabilirsiniz.
Finans NFT’leri
Merkeziyeti olmayan dijital ekonomi platformlarında NFT’ler benzersiz finans avantajları sunmasıyla öne çıkar. Bu NFT’ler, sanat eseri olmalarının yanında sundukları hizmetle de ilgi çekerler.
Örneğin; JustLiquidity bir NFT staking modeliyle kendini belli eder. Kullanıcı, belli bir süreliğine havuz içinde bir çift token stake eder ve bir sonraki havuza ulaşmak için bir NFT alımında bulunur. NFT, burada sanki bir giriş bileti görevindedir ve yeni havuza geçildiğinde imha edilir. Bu yöntemle sundukları erişime göre bu NFT’ler için ikincil bir piyasa meydana getirilir.
Oyun NFT’leri
Oyunlarda, takas edilme özelliği olan ve satın alınabilen NFT’lere dair çok büyük bir talep vardır. Oyun içindeki satın almalar sonucunda NFT’lerden ve blockchain teknolojisinden yararlanılırken milyar dolarlık bir oyun sektörü ortaya çıkmıştır.
Video oyunlarında kullanılan tokenlar, oyuncular için sanat, koleksiyon ve kullanım olanaklarını bütünleştirir. Bütçesi geniş olan video oyunları düşünüldüğünde NFT’lerin daha fazla kendini geliştirmesi gerekliliği açıktır.
Müzik NFT’leri
Bir resim dosyası veya video gibi bir NFT’ye ses eklenerek koleksiyonluk bir müzik eseri meydana getirmek mümkündür.
Telif haklarından adil bir pay almanın müzisyenler için çok büyük bir sorun olduğu bilinir. Dengeli bir sonuç almanın asgari 2 yolu bulunur: Bunlar blockchain tabanlı yayın platformları ve blockchain ile telif takibi olarak öne çıkar.
Yayın hizmetleri konusunda Amazon Music veya Youtube ile rekabet edebilmek küçük blockchain projeleri için zor görünür. Spotify, 2017 yılında MediaChain isminde bir blockchain telif çözümü satın aldığında dahi sanatçılar için çok ciddi bir yarar elde edememiştir.
Müziği NFT’lerle bütünleştirmek, kullanım alanı açısından iyi bir fikir olarak düşünülebilir ancak müzik dünyasına ait büyük isimlerin katkısı olmadan başarıya ulaşmak kolay değildir.
Gelecekte NFT’ler
NFT kullanım alanlarının bugünkü durumunun yanında yaygınlaşma ihtimaliyle gelecekte nasıl bir hale bürüneceği merak edilmektedir. Konuyla ilgili pek çok ihtimal üzerinde durulurken hemen hemen her şeyin NFT ortamında alışverişe konu olmasına değinilir. Peki bu mümkün müdür?
NFT kullanım alanları açıklamamızdan sonra NFT’lerin gelecekte hangi alanlarda öne çıkabileceğinden bahsetmeyi faydalı görüyoruz. Elbette gelecek üzerine konuşmak, ihtimalleri ortaya atarak mümkün olacağından bu açıklamada bir kesinlik bulunmayabilir.
NFT’lerin ileride nasıl bir seyir izleyeceği konusu, bugünkü durumundan yola çıkarak yorumlanabilmektedir. Ancak dijital platformların son birkaç yıl içinde gösterdiği işlevsellik düşünüldüğünde NFT’lerin de birden yok olmasını beklemek pek mümkün değildir.
Gerçek Dünya Varlıklarının NFT’leri
Gerçek dünya varlıklarıyla NFT kullanım alanları arasında bağlantı kurmak, mülkiyet kanıtlamada dijitalleşmeyi beraberinde getirebilir. Gayrimenkulde fiziki tapuların kullanıldığı bilinmektedir. Bu tapulardan token haline getirilmiş dijital varlıklar oluşturmak, bir ev veya arazi gibi likit olmayan unsurları blockchaine taşıyabilir. Bahsettiğimiz uygulama düzenleyicilerden henüz pek destek almamış durumdadır. Gelişim aşamasındaki bu uygulamanın gelecekte kullanımı mümkün olabilir.
Lojistik NFT’leri
Blockchain teknolojisinin değişmez ve şeffaf özelliği, lojistik sektöründe de kullanışlı olabileceğini gösterir. Bu özellikler, tedarik zinciri verilerinde gerçeklik ve güvenilirlik sağlamasıyla öne çıkar. Gıdaların, diğer ürünlerin nerede ve ne kadar süre kaldığını bilmek, bu sektör için çok önemlidir.
N NFT kullanım alanlarında, benzersiz unsurları temsil etme avantajını sunduğu bilinmektedir. Menşei, yol güzergahı ve depo konumu gibi verileri bulunan bir ürünün takibi için NFT kullanımı söz konusu olabilir.
NFT’leri tedarik zincirine dahil etmenin birçok yöntemi bulunur. Ancak bunların hepsi, tedarik zincirinin her aşamasında aynı altyapının kullanılmasını mecbur tutar. Küresel çapta farklı birçok oyuncunun ve paydaşın bulunması sebebiyle bu sistemleri gerçek hayata yönlendirmek zor olabilir.