Kripto para sektöründe yaklaşık iki yıl öncesinde güçlü bir Polkadot rüzgarları hâkim olmuştu. Polkadot ekosisteminin önemli bir parçası haline gelen Moonbeam projesi ve GLMR Coin ise kripto meraklıları açısından merak konusu haline gelmiştir. Özellikle de en büyük kripto para borsası Binance’de listelenmesinin ardından büyük bir yankı uyandırdı.
Bitcoin Ajandası olarak bu yazımızda söz konusu proje ve kripto para birimi hakkında merak edilenleri derledik.
Moonbeam Projesi ve GLMR Coin Nedir?
Moonbeam Network, blokchain geliştiricileri, işletmeleri ve projeleri açısından güvenli bir kamu blokchain altyapısı kazandıran protokol PureStake’in üst düzey yöneticisi Derek Yoo tarafından geliştirilmiş olan bir projedir. Erken süreç şirket yönetimi ve operasyonu konusunda uzman olmasıyla tanınan Stefan Mehlhorn, bu projeyle beraber PureStake’in de operasyonlarını yöneten bir isim olarak karşımıza çıkıyor.
Moonbeam, Polkadot parachain’de çalışan ve Ethereum Virtual Machin’e uyumlu, subsrat’a dayanan bir blok zinciri projesi olarak ifade edilir. Platformda GLMR Coin sahibi olan kullanıcılar, ağın hizmet ve yönetim belirteci olarak nitelendirilir. Bu dijital varlık sayesinde kullanıcılar protokolün yönetişimine katılabilme, işlem ücretlerini kolaylıkla ödeyebilme ve likidite sağlayarak ödül kazanabilme şansına sahiptir.
Moonbeam projesi, Polkadot parachain’de 17 Aralık 2022 tarihinde aktif hale getirilen kullanılabilirlik ve yüksek güvenlik gibi nitelikler taşır. Bir EVM uygulamasından çok daha fazlası olan bu proje, Ethereum özelliklerini ortaya çıkaran oldukça başarılı bir parachain’dir. Bu platformda staking, zincir içi yönetişim ya da zincirler arasında entegrasyon gibi pek çok farklı işlemi gerçekleştirebilmek de mümkündür.
Söz konusu proje, farklı zincirlerin entegrasyonu, ölçeklenebilirlik ve zincir üzeri yönetişim gibi Ethereum uyumluluklarını Polkadot gücüyle bir araya getirerek geliştirici deneyimini daha basit bir hale getirebilir. Polkadot parachain’de kusursuz bir Ethereum uyumluluğu sağlayan bu proje, pek çok farklı açıdan avantaj sağlayabilir.
Moonbeam Projesi ve Geleceği
Moonbeam projesi Substrate üzerinde Ethereum türünden bir ortam sağlar. Bu sayede proje geliştiricileri mevcut düzende kullandıkları araç ve entegrasyonu kullanarak akıllı sözleşmeleri kolaylıkla dağıtabilme imkanına sahiptir. Fakat bununla beraber bütün Polkadot parachain’leri üzerine kurulu olan modern Substrate modelinden de yararlanır. Sahip olduğu bu gibi özellikleri nedeniyle gelecek vadettiği düşünülüyor.
Proje aracılığıyla geliştiriciler hali hazırdaki Ethereum dApp’lerini polkadot’a transfer edebilme ya da bilindik Ethereum geliştirme araçlarını kullanarak yeni dApp’ler oluşturma şansına sahiptir. Moonbeam’daki araçlar, bu gibi uygulama zincirleri arasında hareket ettirilebildiğinde minimum değişiklik sağlayabilir.
Diğer yandan GLMR coin’den de bahsetmemiz gerekirse; söz konusu olan bu dijital varlık, Moonbeam’ın bağlantılı bir ağı olan Moonriver’da çalışabilir. Kusama’da işlevini gerçekleştirebilen Moonriver, akıllı sözleşme niteliğinde para zincirlerine sahiptir. Akıllı sözleşmelerin en önemli faydaları hızlı ve kolay dağıtım gerçekleştirilmesine olanak sağlamasıdır. Projenin native tokeni olarak ifade edilen GLMR, başka bir deyişle Glimmer, Take Flight ismindeki özel bir topluluk etkinliği vasıtasıyla satışa sunuldu.
Moonbeam Projesini Özel Kılan Nedir?
Moonbeam’ın yerel tokeni olan GLMR Coin’in sahip olduğu bazı özellikler, onu diğer projelere kıyasla daha özel kılabilir. Ethereum gibi bir zemin hazırlayan GLMR Coin, bu özelliği sayesinde diğerlerinden farklıdır. Üstelik söz konusu olan bu ağ, Solidity ya da Vyper tabanlı akıllı sözleşmeleri bulunan kullanıcıların çoklu zincire geçişini ve etkilerini Polkadot üzerinde genişletmelerini kolaylaştıran farklı özelliklere de sahiptir.
Tüm bunların dışında Moonbeam diğer platformlara kıyasla para zinciri kullanan bir ağdır. Bu sebeple ETH ve BTC zincirleri arasında köprü kurarak kripto para piyasalarına işlevsellik kazandırabilir.
GLMR Coin Nerelerde Kullanılır?
GLMR Token’in kullanım alanlarına birkaç örnek göstermemiz gerekirse;
- Staking,
- Zincir içi yönetişim,
- Ethereum ağındaki Web3 RPC işlemleri,
- Zincirler arası entegrasyonlar,
- dApp’ler,
- Temel ETH özellik setini genişleten uygulamalar, GLMR Coin’in kullanım alanlarından bazılarıdır.
GLMR Coin Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?
Kullanıcılarına pek çok farklı avantaj sağlayabilen GLMR Token, diğer pek çok projede olduğu gibi bazı dezavantajlara da sahiptir. Projenin yerel tokeninin artılarından ve eksilerinden kısaca bahsedebiliriz.
Avantajları
- Polkadot para zincirleri sayesinde ETH ve BTC gibi farklı zincirler için köprü vazifesi görebilir.
- Web 3 dünyasında her geçen gün popülarite kazanan Solidity akıllı sözleşmelerinin kolay kullanımını sağlayabilir.
- Ağda köprüleri, cüzdanları ve bunun gibi çeşitli araçları kullanabilmek mümkündür.
- Staking hizmeti olduğundan GLMR Coin geliştiricilerine pasif gelir elde etme imkanı sunabilir.
Dezavantajları
- Yüksek oynaklığı sebebiyle riskli bir yatırım aracı olarak değerlendirilir.
- Polkadot ağına uyumlu olduğundan ağda yaşanan problemler GLMR Coin fiyatını düşürebilir.
- Rekabetin çokluğu nedeniyle coin’e olan talebin az olması durumunda yine değer kaybı yaşayabilir.
GLMR Coin Nereden Alınır?
Kripto para borsaları arasında GLMR Token’i listesine dahil eden pek çok farklı platform bulabilmek mümkündür. Yatırımcılar GLMR Coin’e yatırım yapmak istediklerinde şu borsalardan herhangi birini tercih edebilme şansına sahiptir:
- Binance
- Gate.io
- KuCoin
- Huobi Global
- ByBit
- OKX
- Pionex
- MEXC
- CoinEx
- Hotbit
- BKEX
- Tokocrypto
Sonuç olarak Moonbeam; Ethereum’un bilindik ve kullanımı kolay araçları sayesinde Polkadot’un ölçeklenebilir, birlikte çalışılabilir yapısı bir araya getiren bir protokoldür. Substrate tabanlı bir ortamda Solodity projeleri geliştirmek için popüler ETH geliştirici araçlarının kullanımını kolaylaştırma amacı taşır. Ethereum ve Polkadot sektörde dünyanın en iyilerini ortak paydada buluşturan söz konusu projenin yerel tokeniyse GLMR Token’dir.