Bitcoin Ajandası

Governance Token (Yönetişim Tokeni) Nedir?
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Kripto Para
  4. »
  5. Governance Token (Yönetişim Tokeni) Nedir?

Governance Token (Yönetişim Tokeni) Nedir?

Esra Yılmaz Esra Yılmaz -
1669 0

Governance Token, block zincir protokollerinin geleceğini şekillendirme konusunda söz hakkına sahip olabilmek için geliştirilen bir sanal varlık olarak ifade edilir. Bu token sayesinde projenin gidişatına göre geliştirilecek olan ürün ya da kazandırılacak bazı yeni özellikler konusunda her bir token sahibi söz hakkı elde edebilir.

Governance Token kullanıcıları projede yeni bir gelişme söz konusu olduğunda fikir beyanında bulunabilir. Bununla beraber yol haritasında belirlenen hedeflerin hayata geçirilebilmesi ya da kontrol edilerek revize edilmesi gibi önemli kararlarda da etkili olabilir. Kullanıcısına projede gerçekleştirilecek her bir değişiklikte oy kullanabilme imkanı sunar. Böylelikle demokratik bir ağ yönetimi de sağlanmış olur.

Governance Token Nelerdir?

Governance Token Nelerdir?
Governance Token Nelerdir?

“Governance Token nelerdir?” sorusu, bu tokenle yeni tanışan pek çok tüketicinin araştırdığı başka bir konudur. Yeni bir token ve proje hakkında detaylı bilgi edinmeye çalışan birçok insan çeşitli konularda bilgi edinmeyi ve buna göre hamlelerde bulunmayı arzular. Yönetişim Tokeni, belirteçlerinin neler olduğu ve modelleri genellikle DeFİ serisinin son dersinde yer alır.

Yönetim belirteçleri, bir blockchain projesinde söz hakkına sahip olabilme gücüne işaret eden kripto para birimleri olarak ifade edilir. Platform kullanıcılarına yetki ve söz hakkı Yönetişim Tokeni’yle verildiğinden, belirteçler DeFi projesinin temel yardımcı proje tokenini temsil eder.

Yönetişim belirteçleri sayesinde platform kullanıcıları pek çok hakka sahip olabilir. Bu belirteçlerin kullanıcılarına sunmuş olduğu imkanları şu şekilde örneklendirebiliriz:

  • Yönetişim teklifleri oluşturabilmek
  • Farklı ücretler için oy kullanmak
  • Ücret ödül dağılımında değişiklik yapabilmek
  • UI değişikliklerini hayata geçirebilmek
  • Geliştirme fonunu kontrol etmek
  • Gerektiğinde revize edilmesini sağlamak

Piyasada bulunan birçok DeFi tokeni yönetim tokeni olarak kullanılsa da, bu durum tokenin tek özelliğinin oylamada söz hakkı sağladığı anlamı taşımaz. Yönetişim belirteçleri sahibi olan birçok platform kullanıcısı piyasalarsan hisse senedi satın alabilme, kredi kullanabilme ya da verim çiftliğiyle para kazanabilme gibi olanaklara da sahiptir. Ayrıca yönetişim belirteçlerinin tek amacı güç dağılımını sağlamaktır.  

Yönetim Belirteçleri Neden Önemlidir?

Governance Token DeFi türünden bir ekosistemin parçası olan kullanıcıların kendisini arka planda ya da sessiz hissetmesi mümkün değildir. Geliştiriciler açısından da zor seçimler gerektirmeyen bu sistemde, toplulukla etkileşim halinde olunabilir. Ayrıca doğru ve yanlışların ayırt edilebilmesi, değişiklik gerektiren bazı özelliklerin nedenleri, ekibin ortaklık ve fonlarının nasıl yönetilmesi gerektiği konusunda da bilgi edinilebilir.

Yönetim belirteçleri sayesinde topluluk üyelerine akıllı sözleşmelerde de söz hakkı tanınabilir. Bilinmeyen herhangi bir grup tarafından projeye saldırılması, fonların çalınması ya da art niyetli kişilerin olumsuz faaliyetlerde bulunması durumunda kullanıcıların ve geliştiricilerin ağ değişikliği yapmasına gerek yoktur. Bu durum DAO’da olduğu gibi topluluk üyelerine ve proje geliştiricilerine önemli bir fayda sağlayabilir.

Yönetim belirteçlerinin neden önemli olduğunu özetleyecek olursak;

  • Yüzde 100 ademi merkeziyetçiliğe işaret etmesi,
  • Belirteçlerin önceden belirlenmemiş olması,
  • Karar verme aşamasında sadece platforma tam anlamıyla yatırım yapan topluluk üyelerinin söz hakkına sahip olması gibi özellikleri sayesinde önemlidir.

Yönetim Simgesi ve Yardımcı Program Simgesi

Yönetim Simgesi ve Yardımcı Program Simgesi
Yönetim Simgesi ve Yardımcı Program Simgesi

YGovernance Token yönetim simgesiyle yardımcı program simgesinin kıyaslaması, sonucunda herhangi bir farkın bulunup bulunmaması ve bu durumda hangisinin daha iyi bir sonuç doğuracağı ayrıca merak edilen bir konudur.

Yardımcı program belirteçleri, başka bir değişle yardımcı program simgesi, bir çeşit yarar sağlayan bir dijital varlık olarak ifade edilir. Bu simgeler çoğunlukla yerel blockchain ağı ve kripto programıyla kısıtlıdır. Yardımcı program belirteçlerine bir örnek göstermek gerekirse; BNB buna en iyi örnek olabilir. BNB, tüketiciler tarafından Binance’de ödeme yapmak, farklı jeton listelerini oylamak ya da Binance Launchpad özelliği gibi çeşitli amaçlar doğrultusunda kullanılır.

Her iki simge kıyaslandığında aralarındaki en önemli fark, yardımcı program simgesinin herhangi bir yönetişim gücü taşımamasıdır. Örneğin; yardımcı program belirteçlerine sahip olan bir kullanıcı yönetişim tokeni listesi için oy kullanabilirken, başka herhangi bir etkileşimde bulunamaz. Bu gibi durumlarda platformdaki kritik konularda söz hakkına sahip olamayan kullanıcılar, ayrıca Binance yönetim şeklinin değiştirilmesi gibi konularda da BNB’yi kullanma imkanına sahip değildir.

Genel olarak baktığımızda yönetim belirteçlerinin, yardımcı program belirteçlerinden daha gelişmiş bir sürüm olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla yönetim simgelerinin kullanıcılarına daha önemli faydalar sağlaması, daha zengin alternatifler sunması söz konusu olabilir.

Avantajlar ve Dezavantajlar

Yönetim belirteçlerinin yardımcı program belirteçlerine kıyasla pek çok avantaj sağladığı ortada. Bu avantajlara birkaç örnek gösterecek olursak;

  • Ademi merkeziyetçilik üzerine kurulu olması,
  • Kullanıcılarına işbirliği fırsatı sunması,
  • Diğerlerinden daha ilgili bir topluluk oluşturulmasını sağlaması,
  • Platformun daha verimli bir şekilde geliştirilmesini sağlaması bu belirteçlerin avantajlarından bazılarıdır.

Öte yandan bu belirteçlerin kullanıcıları için birkaç dezavantajı da bulunabiliyor. Örneğin;

  • Kullanıcıların kendi menfaatleri doğrultusunda oy kullanmalarıyla oluşan bencillik durumu,
  • Bazı kullanıcıların “sorumsuzluk” durumu,
  • Proje jetonunu biriktiren balinaların söz konusu olması gibi durumlar birer dezavantaj olarak değerlendirilir.

Yönetişim simgelerinin hatasız olduğunu söylemek mümkün değildir. Governance Token art niyetli kullanıcı ya da tüketiciler sadece token toplayarak yüzde 51 türünden çeşitli saldırılara sebep olabilir. Yeterli oranda maddi gücü olan bir balinanın bütün projeyi alt-üst etmesi de söz konusu olabilir. Fakat bu gibi olumsuzlukların kısa sürede gerçekleşmesi gibi bir durumun mümkün olmadığını da söylemek gerekir.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir