Haven Protokolü, gizliliğe önem veren ve piyasalarda pek fazla bilinmeyen bir projedir. Bu nedenle de birçok yatırımcı açısından merak konusudur. Yatırımcıların sahip oldukları varlıkları üçüncü taraflar olmadan elinde tutmasına olanak sağlayan bu protokol, aynı zamanda transferlerin gerçekleştirilmesi konusunda da fayda sağlayan bir projedir.
Günümüzde birçok yatırımcı kripto para birimlerinin tümüyle anonim olduğunu ve dolayısıyla gizlilik sorunlarının fazla olduğunu düşünür. Bu durum kısmen olsa da tamamen doğru değildir. Bunun sebebiyse, herhangi bir işlemin gerçekleştiricisine kadar takip edilebilen çeşitli veri türlerinin depolanmasıdır. Üstelik merkezi bir protokol kullanıldığında farklı veriler de kripto değişimi tarafından saklanır.
Haven Protokolü (XHV), gizliliğe önem veren ve az bilinen bir proje olarak karşımıza çıkıyor. Stabilcoin’ler için geliştirilmiş olan bu proje, blockchain’de anonim olarak işlem yapabilme imkânı sağlar.
Haven Protokolü Nedir?
Haven Protokolü, başka bir deyişle Port Protokol, pek çok farklı stablecoin’leri destekleyen bir blok zinciri olarak ifade edilir. Söz konusu olan bu blok zinciri, Monero’nun (XMR) bir hard fork’undan geliştirilmiştir. Bu durumda Haven Protokolü’nün Monero Protokolü’yle aynı gizlilik ve anonimliği sunduğunu söyleyebilmek mümkündür.
Haven Protocol geliştiricilerinin amaçladığı şey; kullanıcıların gizlilik konusunda herhangi bir endişesi olmadan stabilcoin’lere sahip olmasını ve transfer gerçekleştirilmesidir.
Monero son derece yaygın olarak kullanılan bir blok zinciri olurken, Port Protokolü’yse daha çok sabit paralara odaklanan bir blok zinciri olarak değerlendirilir. Bu platformda kullanıcılar kendi sabit parasını basma şansına sahip olurken, bu sebeple kullanılan bazı stabilcoin’leri protokolde bulabilmek de mümkündür.
Port Protokolü Ne İşe Yarar?
Haven Protocol ya da diğer adıyla Port Protocol işlevselliği oldukça sınırlı olmasına karşın pek çok farklı amaçla kullanılabilen bir zincirdir. Protokolde yalnızca standart işlemleri gerçekleştirebilmek mümkün olurken, bunun nedeni protokolün akıllı sözleşmeleri desteklemiyor olmasıdır. Dolayısıyla protokolde hiçbir merkezi olmayan protokolün çalışması mümkün değildir.
Diğer kullanıcılara stablecoin transfer edebilmenin en iyi yollarından biri Haven Protocol’dür. Gönderici ya da alıcıya kadar olan herhangi bir veri protokolde saklanmaz. Bu gibi durumlarda bu gibi işlemlerde protokolün cüzdanını kullanmak gerekir. Protokolün blok zinciri merkezi bir değişim yoluyla kullanıldığında veriler borsada saklanabilir.
XHV Coin Nedir?
XHV Coin protokolün yerel tokeni olarak tanımlanabilir. xAssets adına teminat olarak kullanılan XHV Coin, protokolün desteklediği stablecoin’lerden biridir.
Madenciliği mümkün olan stabil coin’lerden XHV Coin’in fiyatı yazım esnasında (21 Temmuz 2022) 0.50 dolar civarında seyrediyor. Coin’in toplam arzı 28,402,247 token olurken, maksimum arzı hakkında herhangi bir veri bulunmuyor. Dolaşımdaki arz miktarıysa 28,402,247.00 XHV olarak biliniyor.
XHV Coin’in piyasaya sürüldüğü tarihten itibaren gördüğü en yüksek seviye 15 Nisan 2021 tarihinde görülen 28.99 dolar seviyesi oldu. En düşük seviyeyse 25 Eylül 2019 tarihinde görülen 0.076 dolar seviyesi oldu.
Haven Protokolü Nasıl Çalışır?
Port Protokolü’yle alakalı merak edilen birçok konudan bir diğeri de nasıl çalıştığıdır. Protokolün teknik çalışmaları birçok yatırımcı açısından önem teşkil edebiliyor. Bu durumda Haven Protokolü için gerekli olan teknik detaylardan kısaca bahsedebiliriz.
- İş kanıtı
- Yerel token
- Güvenlik garantisi
- Cüzdan protokolün doğru ve güvenle çalışmasını sağlayan etkenlerdir.
Projenin iş kanıtı Monero’dan alınmıştır. Dolaysıyla protokolün Monero fikir mekanizmasını kullandığını söyleyebiliriz.
Yerel token XHV Coin protokolde önemli bir yere sahip olurken, xAssets için teminat olarak kullanılır.
Protokolün gizliliği garanti edebilmesi açısından güvenliğin önemi son derece büyüktür. Bunun için protokolde yüzük imzaları, gizli adresler ve ring gizli işlemler kullanılır.
Tüm bunların dışında protokolün kullanımı için gerekli olan bir diğer araç da cüzdandır. Haven Protocol, yatırımcıların kullanabilmesi adına kendi cüzdanını geliştirmiştir.
Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Haven Protokolü’nün nasıl çalıştığı, ne işe yaradığı gibi konular hakkında bilgi edinildiğine göre projenin avantaj ve dezavantajlarından bahsedebiliriz. Böylelikle proje hakkında daha detaylı bilgilere erişim sağlayabilirsiniz.
Avantajları
- Port Protokolü kullanıcıları için tam anlamıyla bir gizlilik sağlar. Böylelikle stablecoin sahipleri varlıklarını başka bir tarafın bilgisi olmadan saklayabilme şansına sahiptir.
- Projenin arkasındaki geliştirici ekip, blok zincirinde her geçen gün daha fazla sabit paranın kullanılabilmesi için çalışmalar yürütüyor. Böylelikle geleceği açısından daha çok imkân sağlanıyor.
- Haven Protokolü’nde kullanılan çeşitli güvenlik teknikleri, diğer protokollerde kanıtlanmış olan tekniklerdir.
- Protokol, kullanıcılarının hakkında veri depolayabilecek diğer cüzdanlara ihtiyaç duymaması adına kendi cüzdanını geliştirmiştir.
Dezavantajları
- Blok zincirinin işlevleri son derece sınırlıdır.
- 2018 yılında protokolün test ağının daha önce düşünüldüğü kadar güvenilir olmadığı ortaya çıktı. Bu durum birçok yatırımcının protokole karşı olan güvenini olumsuz yönde etkiledi.
- Tam anlamıyla bir gizliliğin ve anonimliğin keyfini sürebilmek adına protokolün kendi cüzdanını kullanmak gerekir. Bu durum, protokolün blok zinciri kullanmak adına atılması gereken ekstra bir adım olduğundan dezavantaj olarak değerlendirilir.
Sonuç
Haven Protocol, Monero blok zincirinden esinlenilerek geliştirilmiş olan bir projedir. Monero’nun kullandığı tekniklerin kanıtlanmış teknikler olması ve Haven Protocol’de de aynı tekniklerin kullanılması projeyi güvenilir kılar. Fakat buna karşın 2018 yılında gerçekleştirilen araştırmanın sonucunu da göz önünde bulundurmak önemlidir.
Port Protokolü her türden kripto para birimini destekleyen bir proje değildir. Yalnızca stablecoin’ler için çalışan bu proje, özellikle de birkaç stablecoin için kullanılabilir. Protokolde birkaç stablecoin çalışırken, ilerleyen süreçlerde sayının artması da muhtemeldir.