Platformda ilk Türk NFT serisi şeklinde kayda geçen eserin adıysa Fractal İstanbul- Pandemi olarak ifade edilmiş durumda. Peki bu eser ne kadar meblağla alıcı buldu?
İlk Türk NFT serisi sonrası ülkemiz sanatçılarından NFT’ye karşı bir ilgi oluştu. NFT platformu üzerinden yapılan satışlarla kazanç sağlanabilmesi, teşvik edici bir özellik de taşıyor.
Yazımızda hem ilk Türk NFT serisi hem de ardından en yüksek meblağlı satışa imza atan bir diğer sanatçımız üzerinde duracak, NFT platformunda öne çıkan sanatçılardan bahsedeceğiz.
İlk Türk NFT Serisi İstanbul’un Tarihi
Tarık Tolunay, Galata Köprüsü ve Karaköy’ü resmettiği Fractal İstanbul – Pandemi isimli eserini NFT üzerinden satışa çıkardığında bu ilk Türk NFT’si olarak kayıtlara geçti.
20 Ethereum karşılığında alıcı bulan eser, yaklaşık 36 bin dolara satılmış oldu. Eseri alan kişinin İranlı bir koleksiyoner olduğu belirtildi. Bu satışla ülkemizden NFT platformuna karşı bir sanatçı ilgisi de oluşmaya başladı. Bu durum sanatçıların hayranlarını da etkileyerek platformun kullanıcı sayısının artmasını sağladı.
Tolunay’ın eseri, NFT’de yapılan ilk Türk satış olması açısından önem taşımasının yanında ardından gelecek olan Türk eserlerine yol açması nedeniyle de unutulmayacaktır. Şimdi NFT platformu içinde dikkat edilmesi gereken ve öne çıkan sanatçılardan bahsedelim.
Dikkat Edilmesi Gereken En İyi NFT Sanatçıları
NFT’de öne çıkan satışlarla bilinen sanatçılar çok fazla merak ediliyor. Sanatçıların NFT ortamına nasıl girdikleri ve hangi kazançları sağladıkları araştırma konusu oluyor.
NFT’de yüklü meblağlarla satış yapan sanatçıların elde ettiği başarılar gündeme geldikçe hem NFT merakı hem de sanatçılara olan ilgide artış yaşanıyor.
Açıklayacağımız sanatçılar, NFT ortamında yüklü meblağda satış başarılarıyla ve ürettikleri eserlerle dikkatleri üzerlerine çekiyor. Sanatçıların şu ana kadar ulaştıkları NFT satış sonuçları, pek çok kullanıcının dikkatini çekiyor. Bu durum da NFT yatırımlarında etkili olabiliyor. NFT’de dikkat edilmesi gereken öne çıkan sanatçıları başlıklar altında açıklayalım…
Beeple
Gerçek ismi Mike Winklemann olan Beeple, bir NFT kolajını 69 milyon dolarla rekor bir meblağ üzerinden satmasıyla en değerli üçüncü sanatçı konumunda yer alıyor. Ünlü müzayedeci türünün ilk örneği özelliğine sahip olan Christie’s vasıtasıyla yapılan bu satış, NFT platformuna çılgınca bir ilginin oluşmasını sağladı.
Beeple daha öncesinde 5 dakika içinde 582.000 dolarlık NFT sattıktan sonra NFT sanat dünya rekorunu kırma başarısı göstermişti. Beeple’ın sosyal medyada çok sayıda takipçisi bulunması, son 13 yıl içinde her gün animasyon ve illüstrasyonlar paylaşmasının sonuçları olarak değerlendiriliyor. Beeple; Eminem ve Nicki Minaj’a verdiği görsel sanat desteğiyle de biliniyor.
Blake Kathryn
Kathryn; ikonografi, illüstrasyon ve markalama konusunda öne çıkan dijital sanatçılar arasında bulunur. Kendini gerçeküstü fütüristik estetik sahibi 3D sanatçısı olarak açıklayan Blake Kathryn, kripto sanatçılarını desteklemek amacıyla Paris Hilton’la yaptığı iş birliğiyle dikkat çekmişti.
Sanatçı, çok çeşitli temalara ve endüstrilere yayılan çok boyutlu kreasyonlarla kripto sanatına yeni bir stil kazandırmasıyla öne çıkıyor.
Kathryn’in yenilikçi kreasyonları, Fendi, Jimmy Choo ve bir votka markası olan Smirnoff ile yüksek seviyede iş birliklerinin kurulmasını sağladı.
Giant Swan
Giant Swan, tekrarlanan katmanlama ve derinlik deneyleri yöntemiyle dijital eserler oluşturmak için 3D heykeli bütünleştiren sanal gerçeklik ressamı ve heykeltıraş olarak bilinmektedir.
Seri projelerde Sanat ve Deneyim Direktörü olarak görev yapan sanatçı son dönemde Miami, Melbourne ve Şanghay’da çalışmalarını sergileme imkanı bulmuştur.
Swan’ın sanat eserlerinin temaları farklılık gösterse de NFT sanatı üretmek için benzersiz görüntü, video ve basılı medya kullanımıyla öne çıktı. Kripto sanat çağının ön saflarında yer alan sanatçılar arasında bulundu.
FEWoCIOUS
Öne çıkan ilk Türk NFT serisinde NFT sanatçıları arasında FEWoCIOUS takma ismiyle Amerikalı bir genç de yer alıyor. Sanatçının yeni bir okula naklolduktan sonra yaşadığı zorluklarla mücadele etmek amacıyla NFT sanatına yöneldiği biliniyor.
FEWoCIOUS’un sanatı, geçmiş anıların ve günlük olayların karikatürlerinin yanında bir lise öğrencisinin hayal dünyasını yansıtan çizgilerden oluşmaktadır.
FEWoCIOUS, ilk başta sanatını NFT şeklinde satmakta şüphe duyduğunu belirtti. Sanatçının Moment I Fell in Love isimli eseri için 25.000 dolar kazanana kadar NFT ortamına güven duymadığı biliniyor.
NFT Pazarındaki En Pahalı Türk Sanatçı
İlk Türk NFT serisi eseriyle milyonlarca dolarlık kazanç elde eden kripto sanatçısı Murat Pak, Ethereum tabanlı yayımladığı 269 sanat eseriyle 1 milyon doları geçen bir kazanç sağlayan ilk kripto sanatçısı unvanına sahip oldu.
CryptoArt’ın açıkladığı verilere göre, Murat Pak tarafından oluşturulan Ethereum tabanlı sanat eserleri 1 milyon doları aşan bir kazanç sağlayarak sektörün rekorunu kırmış oldu. Bu derece yüksek kazançlar elde eden ilk kripto sanatçısı unvanının sahibi Murat Pak’ın eserleri, Ethereum tabanlı SuperRare, Nifty Gateway, MakersPlace ve Async Art gibi platformlar üzerinde satıldı.