Karura üzerinde dururken bir yatırım önerisinde bulunmayacak sadece platform hakkında bilgilendirme çalışmasında bulunacağız. Bir kripto yatırımı için geniş bir araştırmaya ihtiyaç duyulacağı kuşkusuzdur.
Karura nedir, özellikleri nelerdir ve altyapısı nasıldır, sorularına cevap arayacağımız yazımıza başlıyoruz…
Karura ve Özellikleri
Kripto para birimi, DeFi için tasarlanmış, ölçeklenebilir bir EVM uyumlu ağ özelliğindedir.
Kripto para birimi, Kusama ağı üzerindeki bir kitle kredisi vasıtasıyla bir parachain kiralayan ilk proje olmayı amaçlıyor. Acala’nın görevi gibi bir görevle blok zinciri üzerinde merkeziyetsiz finans için bir merkez olarak hareket etmesi düşünülerek tasarlandı.
Kusama ağı, Polkadot ile neredeyse aynı kod tabanına sahip durumdadır ve Karura’nın da Acala ile birçok benzerliği bulunur. Bu iki platform da hızlı, verimli, kullanımı ekonomik maliyetli ve her çeşit finansal uygulama için güvenli bir görünüm taşır.
Platformu güvenilir olmayan bir staking türevi, zincirler arası varlıklar tarafından destek gören çok teminatlı bir stabil coin ve bir AMM DEX dahil olmak üzere birçok uygulama hizmeti sunar. Bu uygulamalar, herhangi bir jetonla ödenebilen mikro gaz ücretleri vasıtasıyla çalışır.
Kusama topluluğu için DeFi merkezini, Acala ise Polkadot DeFi merkezini kurduğundan Karura ve Acala, kardeş ya da Ana ağlar olarak bilinir. Bu ağlar, yerel talepleri gidermek amacıyla farklı ülkelerde açılan farklı şubelere benzen bir şekilde paralel çalışma gösterecektir.
Acala’nın öncü ağı olarak öne çıkmasına karşın kurdukları ağlar, hedeflerin farklılığına göre değişiklik gösterir.
Karura Avantajları
Karura platformu sunduğu avantajlarla merkeziyetsiz finans ve NFT için bir inovasyon test alanı olma amacındadır. Bu avantajlardan kısaca bahsedelim.
- En son teknoloji yığınına sahip olmak ve hızlı bir yineleme
- Kusama’nın kültürel yenilik topluluğuna hizmet etme
- NFT, koleksiyon ve teminat vb. ürünleri yenilemeyi sürdürme
Acala Avantajları
Acala, yeni bir küresel finansal altyapı olarak öne çıkmayı, finansal altyapı API’si ve yasal uyumluluk üzerine dayalı yerleştirme çalışmasını sağlarken yenilikçi blok zinciri finans ürünlerini ortak kullanıcılara sunmayı amaçlıyor. Acala’nın avantajlarından kısaca bahsedelim.
- Kurumsal seviyede güvenlik ve kararlı tutum
- Kontrollü ve istikrarlı yönetişim, riski kontrol etme ve güncelleme
- Kalitesi yüksek varlıklar ve teminatlar
- Küresel bir seviyede iş ortaklığı
Karura ve Acala kripto para birimleri, birbirini tamamlaması ve birlikte Polkadot ekosisteminin finans altyapısını oluşturmasıyla öne çıkar.
Karura Kripto Para Birimi Nasıl Çalışır?
Kusama üzerinde merkezi özellikte bir DeFi merkezi kurmayı hedefleyen Karura, kullanıcılara zincir üzerinde likidite ürünleri, çok teminatlı çapraz zincir sabit coin ve DEX tabanından otomatik hale getirilmiş market naker motoru gibi birçok finansal uygulama hizmeti sunuyor. Bu uygulamaların çalışmasında düşük gaz ücretleri yeterli olmaktadır ve token kazanma imkanı sunulmaktadır. Kazanılan tokenler, platformda yapılacak ödemelerde kullanılabilir.
Topluluk ve ağların devam eden gelişimini desteklemek için sürdürülebilir durumdaki tokenomik modelini, zincir üstü hazine ve Merkezi Olmayan Egemen Varlık Fonu’nu devreye soktu. Güçlü bir teknik altyapıya sahip bulunur ve yeni Acala EVM’yi benimser.
Karura Kripto Para Birimini Kim Kurdu?
Karura kripto para birimini ortaya çıkaran ekip çok güçlü mühendislik ve ürün tecrübesine sahip bulunmaktadır.
Kurucu ortağı ve CEO’su olarak bilinen isim Ruitao Su’dur. Su, aynı zamanda Laminar Protocol’ün şimdiki CEO’su görevindedir. Teknoloji firmaları için ödülleri olan bir yazılım mühendisi, girişimci, yatırımcı ve danışman olarak bilinmektedir.
Fuyao Jiang ismi de kurucu ortağı ve Polkawallet’in kurucusu olarak öne çıkmaktadır.
Bette Chen de kurucu ortağı, COO’su ve aynı zamanda Laminar’ın COO’su konumundadır. Yazılım ve yüksek teknolojide 10 senelik bir ürün yönetimi deneyimine sahip ürün yöneticisi ve işletme sahibidir.
Bryan Chen, CTO’su görevini üstlenir. En iyi Substrate geliştiricilerinden birisidir ve aynı zamanda daha fazla Substrate geliştiricisi yetiştirmek için Substrate Developer Academy’yi başlatarak yönetmiştir.
Karura projesi, Pantera, Polychain, Coinbase, Arrington gibi pek çok kripto para birimlerinden bilinen en iyi isimler tarafından finanse edilmektedir.
Karura’nın Sundukları
Karura’nın Liquid Stake ürünü, kullanıcıların teminat ve faiz olarak Liquid KSM karşılığında KSM tokenlerini kilitlemelerine imkan sağlar. Bu, DOT’un Acala’da LDOT’a stake edilmesine benzemektedir.
Liquid KSM, takas edilebilir özelliği olan bir tokendir. Değişimleri, ödemeler üzerinde ve DeFi uygulamaları içinde kullanılabilir. KSM’nin bir türevi olan belirteç, ağ güvenliğine etki etmeden KSM’den kalan değeri de çıkarabilme özelliğini barındırır. Aynı zamanda platforma daha fazla likidite sağlar ve Katılım Kanıtı platformlarının farklı kullanımlarına izin verir.
Acala’nın USD çok taraflı stabil coini, DAI operasyonundaki gibi teminatlandırılmış bir borç pozisyonu kullanılarak ödünç alınma ya da ödünç verilebilme özelliği taşır. Teminat oranı, borç seviyesi ve faiz oranları gibi durumlar, protokol seviyesinde yönetilir.
ACA, PolkaBTC, DOT ve KSM gibi çeşitli tokenler kullanılarak CDP’lerin açılması mümkündür. Karura ayrıca kendi ağlarına benzer bir kUSD stabil coini ekleme planı yapıyor.
KAR Belirteci Nedir?
Jetonları olarak bilinen KAR, sabit bir arza sahip bulunmaktadır ve KAR değerini yedeklemek için belirli bir miktarda Acala jetonu olarak bilinen ACA ayrılmış durumdadır.
KAR belirteci, işlem ücretleri, düğüm teşviki, topluluk yönetimi, algoritmik risk ayarlaması, palet dağıtımı ve akıllı sözleşme dağıtımı gibi seçeneklerle ekosistemi içinde çeşitli kullanımlara sahip bulunmaktadır.
Ağı kullananlar, işlem ücretini öderken cüzdanlarında bulunan tokenlerden yararlanır. Belirteç, ağın arkasında yer alan KAR belirteci için Karura DEX üzerinde değiştirilecektir. Bunun yanında kurucu ekip token dağıtımının büyük bir kısmını topluluk yönetimine tahsis etmiş durumdadır.