Katılım Kanıtı Protokolü (POAP) akıllı sözleşmeler kullanan bir protokoldür. Ethereum takası mümkün olan etkinlik tokeni, etkinlik katılımı ve ödül dağılımını yönetmek için blok zinciri kullanır. Blok zinciri sayesinde elde edilen maliyet tasarrufları, etkinlik sahiplerinin genel marjını ve kazancını iyileştirebilme şansı bulunur.
Hali hazırdaki Proof of Work (PoW) protokolüyle alakalı problemleri çözüme kavuşturmak adına 2017 yılında kurulmuş olan bir mekanizmadır. Geliştiricilerin önceden oluşturulmuş güvenli, az maliyetli, Ethereum uyumlu akıllı sözleşmeler üzerinde merkezi olmayan uygulamalar oluşturmasına ve uygulamasına imkân sağlayabilen açık kaynaklı bir platformdur.
Dolayısıyla POAP, daha küçük etkinlikleri öncekinden çok daha kolay fon toplayabilmek adına teşvik etmeyi amaçlayan bir protokol olarak ifade edilir. Kripto topluluğu ortak bir amaç doğrultusunda bir araya gelebilir ve etkinlik gerçekleştirebilmek için kaynaklarını akıllı sözleşmeler vasıtasıyla gruplaştırabilir. Bütün bunlar kullanıcılar açısından maliyeti en aza indirebilirken, daha önce kendi etkinliğini düzenlememiş olan kişiler açısından da iyi bir yol olarak değerlendirilebilir.
Katılım Kanıtı Protokolü (POAP) Nedir?
Katılım Kanıtı Protokolü (POAP), iki ya da daha çok taraf arasında doğrulanabilir ve güvenilir veri aktarımı sağlayan bir protokol olarak tanımlanır. Bu protokol; bir etkinliğe dahil olduğunu kanıtlamak, akademik kimlik bilgilerini doğrulamak, hatta dijital imzaları güvence altına almak gibi pek çok farklı amaç doğrultusunda kullanılabilecek bir sistemdir.
POAP, dijital ve gerçek dünyanın harika bir karışımı olarak da ifade edilebilir. Konferanslara, etkinliklere, seminerlere ve bunun gibi çeşitli toplantılara katılım, artık bu proje üzerinden geliştirilen lisanslı bir uygulama sayesinde blok zincirine kaydedilebilecek. POA Network uygulamasının kurulu olduğu herhangi bir toplantıya dahil olmak isteyen kullanıcılar, check-in işlemi esnasında yüzünü gösterecektir. Daha sonrasında katılımı bu uygulama üzerinden blok zincirinde zaman damgası alacaktır.
POAP Nasıl Çalışır?
Katılımcılar IOS ya da Android cihazları üzerinden uygulamalarını kullanarak etkinlikler düzenleyebilme ya da düzenlenen etkinliklere katılabilme şansına sahiptir. Etkinlik düzenlemek ücretsiz olurken, talep edildiği takdirde biletler için ücret talep etme imkânı da sunulur. Etkinliğe katılım sağlandığında, uygulama üzerinden QR kodu taraması ya da check-in yapmak için konum verilerinin kullanılması gerekir. Bu durum, akıllı bir sözleşmede Ethereum blockchain’inde güvenli bir şekilde saklanan zaman damgasıyla beraber bir katılım kaydı oluşturulur. Katılımcılar etkinlikleri takip edebilmek için kriptografik kimlik kullanabilirken, bu sayede her seferinde aynı süreci yaşamak durumunda kalmaz.
Katılımcıları 3 gruba ayırabilmek mümkündür;
- Etkinlik yaratıcıları
- Etkinlik organizatörleri
- Etkinlik tüketicileri
Ethereum platformunun token modeli POAP tarafından etkinlik sahiplerine, organizatörlere ve katılımcılara token tutma ya da harcama konusunda teşvik için kullanılıyor. Katılım Kanıtı Protokolü Ethereum üzerine inşa edilmiş bir dApp’tir. Ayrıca omurga yapısı olarak POA Ağını kullanır.
POA Ağı fikir birliği algoritması Yetki Kanıtı olarak da bilinirken, işlemlerin doğrulayıcı kanıtı olarak ifade edilen onaylanmış hesapların doğrulanmasını sağlamak üzere kullanılır. Doğrulayıcılar hesapların belli bir bölümünü hisse olarak kilitler ve bu hisse sayesinde işlemleri doğrulayabilirler.
POAP Kullanım Alanları Nelerdir?
Katılım Kanıtı Protokolü Tokenleri, pek çok farklı mekânda ya da etkinlikte teşvik için kullanılabilir. Çalıştaylar, seminerler, toplantılar, konferanslar ve bu gibi ders niteliğindeki etkinliklere katılan öğrenciler tarafından kullanılabilen bu tokenler, daha pek çok farklı alanda kolaylık sağlayabilir. Bu tokenlerin faydası, etkinliklere katılımın çok daha ötesindedir. Farklı aşamalarda yaşanan problemlerin giderilmesi yardımcı olan POAP Tokenleri, ekosistemde ödeme, ödül kazanma ve teşvik alma gibi alanlarda da kullanılabilir.
POAP’ın tasarlanmasındaki amaç, ökdül dağıtımı, katılım ve doğrulanabilir kayıtlarla alakalı problemleri çözüme kavuşturmaktır. Bu durumu bir örnekle izah etmemiz gerekirse; çalıştaylara, seminerlere ya da derslere katılan öğrencilerin teşviki için kullanılmasıdır. Katılımla alakalı ilerleyen süreçlerde herhangi bir problem yaşanması halinde, blok zincirinde muhafaza edilen doğrulanabilir bir kayda sahip olmak, taraflardan birinin iddiasını ispatlayabilecek bir nitelik taşır.
Diğer yandan Katılım Kanıtı Protokolü Tokenleri, derslere dahil olan öğrencilere atölye ve seminer faaliyetleri yürüten şirketler tarafından dağıtılabiliyor. Bu dijital varlıklar öğrencileri motive etmek ve daha sıkı bir şekilde teşvik edilmelerini sağlamak adına tasarlanmıştır. Üstelik bu sayede çalıştay ve seminerleri yürüten şirketler tarafından daha başarılı elde tutma verileri elde edilebilir.
POAP Tokenleri ERC-20 Tokeni’yle uyumlu olarak tasarlanmıştır. Dolayısıyla herhangi bir ETH tabanlı dApp üzerinde kolaylıkla kullanabilmek mümkündür.
Avantajları Nelerdir?
Katılım Kanıtı Protokolü ve yerel tokeni kullanıcılarına pek çok farklı fayda sağlayabilir. Bunlara birkaç örnek gösterebiliriz:
- POA Ağı, herhangi bir üçüncü tarafın manipüle etmesi mümkün olmayan değişmez bir veri depolama sistemine sahiptir. Yakın gelecekte birçok kurum için de önemli faydalar sağlayabilecek olan kimlik yönetimi ve takip sistemleri açısından harika bir araç olarak değerlendirilir.
- Etkinlik sahiplerinin katılımcıları kolaylıkla takip etmesi konusunda fayda saplayan bu protokolde, elde edilen bilgiler ayrıca pazarlama, tanıtım gibi amaçlar doğrultusunda kullanabilme imkânı sağlanır.
- POAP kişilerin herhangi bir kayıt ya da belgeye gerek olmadan etkinliklere katılım sağlayabilmesini kolaylaştırır.
POAP, herhangi bir etkinlikteki katılımı kanıtlamak ve bunu doğrulamak için tasarlanmış olan bir dApp protokolüdür. Üniversiteler, okullar, mekanlar ya da işletmeler, bu tokenize protokolü kâğıt ya da plastik rozetler daha iyi bir alternatif olarak kullanır. Üstelik bu protokolde dolandırıcılık ve tekrar eden oylamalar da başarılı bir şekilde engellenebilir.