Bitcoin Ajandası

Solana Vakfı’ndan 24 Saatlik Ddos Saldırısı Açıklaması!
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Haberler
  4. »
  5. Solana Vakfı’ndan 24 Saatlik Ddos Saldırısı Açıklaması!

Solana Vakfı’ndan 24 Saatlik Ddos Saldırısı Açıklaması!

Esra Yılmaz Esra Yılmaz -
28 0

Solana ağında yaşanan sorunun ilk yaşandığı günlerde bellek tüketiminden kaynaklığı açıklanmıştı. Dün yaşanan kesinti ile yeni bir röportaj yapılmasının ardından ilk bilgilere de doğruluk payı verilerek sorunun aslında bot’lar nedeniyle oluşmasına üst üste işlem taleplerinin de bir nevi ddos saldırısına eşit olduğu açıklandı.

Bu yaza imza atan kripto para birimlerinden biri olan Solana harika bir yükseliş yaşayarak Temmuz ayının başında 30 dolarlık bir fiyat üzerinden Eylül ayında 200 doların üzerine çıkmayı başarmıştı. Geçtiğimiz haftalarda da çok büyük bir sorun yaşayan ve ağ üzerinden toplamda 24 saate yakın kesinti oluşmuştu. İşlem yapılamamasının ardından Solana Vakfı bir rapor yayımladı ve hata üzerine neden kaynaklı olduğuna yönelik bilgi verdi: Ddos saldırısı.

Yeni Açıklama Ddos Saldırısı

Yeni Açıklama Ddos Saldırısı
Yeni Açıklama Ddos Saldırısı

Geçen hafta hem Solana hem de Solana Labs CEO’su Anatoly Yakavenko’nun Twitter hesapları aracılığıyla verilen bilgiler hala doğru nitelikte. Bunun üzerine geçmişte açıklamaları hatırlarsak, saniyede 400 bin işlem kapasitesine sabitlenen ağın ilk etapta yoğun işlem talebi sebebiyle tıkandığı belirtilmişti.

“İşlem seli” olarak adlandırılmış bu durum için Solana tabanlı bir merkezi bulunmayan finans protokolü olan Raydium’daki IDO (initial decentralized exchange offering) ile başlamıştı. Bunun üzerine bilinenleri de kapsayarak IDO, merkezi borsada yapılan ICO’ların, merkeziyetsiz borsadaki halidir. DeFi geliştiricilerinin en çok kullandığı Solana tabanlı bir araç olan Grape Protocol için yapılan bu IDO’da ağ, token teklifinde başarıya ulaşmak için çalışan botlar tarafından oluşturulan işlemler tarafından tıkanmıştı.

Tıkanıklık sonrasında Solana ağında dağıtık düğümlerin üzerine daha çok yük binmesi de yüksek kapasiteden dolayı düğümlerin çökmesine neden olmuştu. Sonuç olarak ise blok zincirlerde konsensüs sağlanamadı ve blok üretilemedi.

Solana’nın Son Raporu

Solana’nın son raporuna göre; bütün düğümlerin güncellenmesi ve ağın yeniden çalışır hale gelmesi için doğrulayıcıların %80’inin koordinasyonunun gerekli olduğu yeniden başlatma işlemi, 14 saat sürdü:

“Bu sorunu çözmek için bir araya gelen doğrulayıcı topluluğa, mühendislere ve tüm Solana ekosistemine teşekkür ederiz. Bir merkeziyetsiz ağda sürekli olarak yaşanmayan bu tür sorunları çözmek için topluluğun tepkisi çok önemlidir. Bu gerçek bir topluluk projesi… ”

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir