KOK protokolü, tüketicilerin ve içerik üreticilerinin şeffaf, adil ve açık olarak faydalandığı bir ekosistem olarak ifade edilir. KOK Coin ise dijital içerik platformu KOK’un ekosisteminde kullanılan yerel kripto para birimi olarak tanımlanır. Küresel içerik endüstrisi ve blockchain teknolojisini tek çatı altında toplayarak yeni bir iş modeli geliştirmeyi hedefleyen bu ekosistem, birçok kripto meraklısı açısından araştırma konusu olarak karşımıza çıkıyor.
Bitcoin Ajandası olarak bu yazımızda KOK protokolü nedir, nasıl çalışır, ne amaçla kullanılır, yerel tokeni nedir, nerelerden alınır gibi yatırımcıların merak ettiği soruları yanıtlayacağız.
KOK Protokolü Nedir?
KOK Play, büyük çaplı veri, yapay zekâ ve blockchain teknolojisinin harmanlanmasıyla ortaya çıkarlan merkeziyetsiz bir platform olarak tanımlanır.
İçerik üreticilerinin adaletli ücretler aldığı ve tüketicilerin pek çok farklı içeriğin keyfini sürebileceği açık, şeffaf ve adaletli bir ekosistem oluşturmayı hedefleyen bir platformdur. Merkezi olmayan bu dijital içerik platformu, özellikle de yaratıcı özgürlük adına özel bir alan oluşturmayı hedefliyor.
KOK Coin sahibi olan platform kullanıcıları, merkeziyetsiz, kendi kendini yönetebilen özerk (DAO) bir organizasyon olarak bir araya gelir. Telif yüzdesiyle komisyon oranının belirlenmesi, içeriklerin derecelendirilmesi, türevlerinin oluşturulması, kitle fonlaması, ağ kaynaklarının tahsisi gibi çalışmalar GameFi ve metaverse’e yönlendirmek üzere gerçekleştirilir.
Üretilen dijital içeriklerin genellikle herhangi bir marjinal maliyeti bulunmuyor. Bu sebeple fiyatların tüketicilerin alım gücü göz önünde bulundurularak belirlenmesi mümkün olabiliyor. Lojistik sisteme ihtiyaç duyulan çevrimdışı dağıtımların aksine dijital içerik tedarikleri, çevrimiçi olarak faaliyet gösterilmesinden dolayı piyasa şartlarına bağlı olarak hızlı bir şekilde ayarlanabilir.
KOK Token Nedir?
KOK protokolü, dijital içerik konusunda son derece önemli platformlardan biri olarak değerlendirilirken, bu platformun kendisine ait bazı tokenleri ve NFT’leri bulunur. KOK Token’se protokolün yerel tokeni olarak ifade edilir.
Protokolün sahip olduğu her bir NFT ya da tokenin amacı, ekosistemin güçlenmesini ve büyümesini sağlamaktır. Kripto para piyasalarında son derece yeni bir varlık olmasına rağmen KOK Token, yükselen grafiğiyle dikkat çekmeyi başarıyor. Üstelik hala bazı borsalarda listelenmeye devam ediyor. Ekosistemde oldukça önemli bir yere sahip olan KOK Token’in bazı özelliklerinden de bahsetmemiz gerekirse şu şekilde örneklendirebiliriz:
- KOK protokolünde kullanıcılar sahip oldukları bu token sayesinde oyun, film, resim, video gibi çeşitli dijital içeriklere erişebilme ve hatta kullanabilme imkanına sahiptir.
- Bu platformdaki dijital içeriklere herhangi bir maliyeti bulunmazken, fiyatlar tüketicinin alım gücüne bağlı olarak belirlenir.
- KOK Token sahipleri ekosistemin yönetiminde söz hakkına sahiptir. Böylelikle kullanıcılar, projenin geliştirilmesi için fikir beyanında bulunabilir.
- KOK Coin’in platformdaki işlevi, içerik ödemelerinin yapılması, mülkiyeti, tazminatı ve dağıtılması olarak ifade edilir.
- KOK’ta dijital içerik üretebilen kullanıcılar belirli oranda token ödül kazanır. Bununla beraber servis sağlayıcıları platforma bilgi işlem ve donanım gücü sağladığından yine tokenle ödüllendirilirler.
- KOK Coin stake eden ve böylelikle platform için likidite sağlayan ve dolaylı da olsa hizmetlere katkı sağlayan kullanıcılar ödedikleri işlem ücretinin bir kısmını geri alabilme şansına sahiptir.
- NFT üretebilen kullanıcılar için telif hakkı ödemesi yapılır. Aynı zamanda bu platformda üretilen NFT’ler takas edilebilir özelliğe sahiptir.
- KOK kullanıcıları ekosistemdeki film, video, konser ya da oyun gibi çeşitli içeriklere erişim sağlayabilir.
KOK Nasıl Çalışır?
KOK protokolü, şeffaf, adil ve açık bir ekosistem sunmayı amaçlayan merkezsiz bir dijital içerik platformudur. Platform, içerik üreticileri ve topluluk üyelerini, benzer şekilde davet ederek birbirleriyle direkt olarak bağlantı kurmalarını talep ediyor. Buna göre içerik üreticileri topluluk adına içerik üretirken, topluluk üreticileri destekleyerek içerikleri satın alıyor.
KOK protokolünün hedefi, kullanıcıların merkezi bulunan ekosistemler üzerinde müsaade edilmeyen bir şekilde kendisini ifade edebilmesine imkân tanıyacak özgür ve özgün bir ortam oluşturmaktır. KOK Coin sahipleri, komisyon oranı, telif yüzdesi, içerik derecelendirmesi ya da kitle fonlaması gibi durumlardan sorumlu olacak. Bununla beraber türev oluşturma, GameFi ve metaverse’e yönelik geliştirmeyle beraber daha pek çok fazlasını belirleyerek yapılan planlamalardan da sorumlu olacak.
KOK Token Nereden ve Nasıl Alınır?
Kripto meraklıları ve yatırımcıların KOK Token’le alakalı merak ettiği konulardan bir diğeri de bu dijital varlığın nereden ve nasıl alınacağıdır. KOK Coin, günümüzde birçok farklı kripto para borsasında işlem gören bir varlık olarak biliniyor. Bu borsalardan birkaçına şu şekilde örnek gösterebiliriz:
- ByBit
- Gate.io
- Bittrex
- KuCoin
- ZB.COM
- BitGlobal
- HotBit
- ZBG
- Indodax
Söz konusu olan bu kripto para borsaları KOK Coin’in işlem gördüğü en güvenilir borsalar arasında yer alır. KOK token sahibi olmak isteyen topluluk üyeleri ya da kripto para yatırımcılarının bu borsalardan herhangi biri üzerinde hesap oluşturması ve kimlik doğrulaması yapması gerekir. Hesabını doğru ve eksiksiz bir şekilde oluşturan yatırımcılar, cüzdanlarına yeterli miktarda para yatırarak bu tokeni kolaylıkla satın alabilir.
KOK Token Toplam Arzı ve Fiyatı
Coinmarketcap verilerine göre KOK Coin’in toplam arzı 5,000,000,000 KOK olurken, maksimum arzıyla alakalı bir veri bulunmuyor. Dolaşımdaki arzıysa 107,333,422.49 KOK’tur. Piyasaya sürüldüğü tarihten itibaren tüm zamanların en yüksek seviyesi olarak 6.95 dolar olurken, en düşüş seviyesiyse 0.005531 dolar olarak kayıtlara geçti. Diğer yandan yazım esnasında 0.044 dolardan işlem gören protokolün yerel tokeni, tarihin en yüksek seviyesine kıyasla yüzde 85’in üzerinde değer kaybetmiş gibi görünüyor.