Finansal İstikrar Kurulu’na göre, büyük kurumların ve VC firmalarının kripto para birimine maruz kalma konusundaki artan iştahı, yalnızca söz konusu finansal istikrar devler için değil, tüm dünya için verimsiz olabilir.
Bekçi, küresel finansal istikrar ölçekte potansiyel bir mali krizden kaçınmak için önemli miktarda para yatırımı içeren operasyonlar üzerinde daha fazla kontrol uygulanması çağrısında bulundu.
Küresel Finansal İstikrar Risk Altında Olabilir!
16 Şubat 2021 Çarşamba günü yayınlanan bir raporda FSB, hızlı büyüyen teknolojilere yapılan büyük yatırımların riskleri karşısında uluslararası finansal sistemin istikrarını sağlamak için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini açıkladı. Kripto para birimleri gibi vadeli başarı.
“Finansal kurumlar kripto varlık piyasalarına daha fazla dahil olmaya devam ederse, bu onların bilançolarını ve likiditelerini beklenmedik şekillerde etkileyebilir… Kripto varlıklarının bu kurumlarla olan ölçekteki büyüme yörüngesi ve birbirine bağlılığı devam ederse, bu olabilir. Küresel finansal istikrar üzerinde etkileri var”
FSB, kripto para birimlerinin hızlanan büyümesine rağmen, geleneksel finansal piyasalarda taşınan paranın önemli bir bölümünü oluşturmadığını belirtiyor. Ancak, şimdiye kadar görülen büyüme oranının devam etmesi halinde, geleneksel finansal sistemde büyük bir değişiklik olabileceğini ve bunun da küresel finansal istikrar üzerinde ciddi etkileri olacağını kabul ediyorlar.
Birçoğunun işaret edebileceğinin aksine, FSB, endüstrinin kripto para birimlerinin nasıl çalıştığını gerçekten anlamayan oyuncularla dolu olduğundan bahseder ve endişe olarak kara para aklama, fidye yazılımı ve siber suçlardaki artışa işaret eder. Ancak genel anlamda, rapor, likidite uyumsuzluğu, desteklenmeyen stablecoin’ler, artan kaldıraç kullanımı ve düzenleyici gözetimin opaklığı gibi piyasa yönü ile daha ilgili olan diğer risklere ve güvenlik açıklarına odaklanıyor.
FSB Kripto Endüstrisini İzlemeyi Durdurmayacak
FSB, 2009 yılında Finansal İstikrar Forumu’nun halefi olarak kurulmuş uluslararası bir organizasyondur. Dünyanın önde gelen ekonomilerinin maliye bakanlıkları ve merkez bankaları arasındaki politikaları koordine etmek için G7 tarafından oluşturuldu. Şu anda 24 ülke ve Uluslararası Ödemeler Bankası, Avrupa Merkez Bankası, Avrupa Komisyonu, Uluslararası Para Fonu, Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Örgütü ve Dünya Bankası gibi diğer çok taraflı kuruluşlardan oluşan çok taraflı bir kurumdur.
FSB, endüstrinin büyümesini sağlıklı bir şekilde yönlendirmek için diğer düzenleyici kurumlarla bilgi ve fikir paylaşarak, küresel olarak kripto ekosisteminin gelişimini izlemeye devam edeceğini söyledi.
Öncelikli olarak değerlendirdiği konular arasında, Bitcoin ve Ether’in fiat tabanlı olmayan değişim araçları olarak benimsenmesinin yanı sıra sahip olduğu “küresel sabit para” düzenlemelerinin etkilerine bakacağını söyledi. 2020’den beri izleniyor.