Bitcoin Ajandası

Kripto Para Sigortası Nedir? Nasıl Çalışır? 
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Kripto Para
  4. »
  5. Kripto Para Sigortası Nedir? Nasıl Çalışır? 

Kripto Para Sigortası Nedir? Nasıl Çalışır? 

Esra Yılmaz Esra Yılmaz -
17 0

Kripto para sigortası, kripto para borsa ve yatırımcılarının siber saldırı veya protokol hatası gibi durumlarda kaybettiği varlığın belli bir bölümünü geri alabilmesine olanak sağlayan bir sigorta türüdür. Merkezi olmayan kripto para sigortası çoğunlukla devalüasyonu, akıllı sözleşme güvenlik açıklarını ve saklama riskini içermektedir.

Kripto Para Sigortası Nedir?

Kripto Para Sigortası Nedir?
Kripto Para Sigortası Nedir?

Merkeziyetsiz olan kripto para sigortası, çoğunlukla belirli bir zaman aralığı ve belirli bir miktar adına teminat sunan bir sigorta türü olarak ifade edilmektedir. Fakat ne kadarlık teminatın satın alınacağını belirleyen bir kapasite sınırı söz konusu olabilir. Gözetim kuruluşları, kullanıcı fonlarının bir bölümünü hırsızlık ve siber güvenlik ihlallerinden kaynaklı kayıplar karşısında korumak için suç sigortası sunabilmektedir. Yatırımcılar açısından Nexus Mutual gibi bireysel bir protokolün başarısızlıklarını kapsayan, faiz kazancı sunan tokenlerin de-pegging olayları karşısında koruyan, bununla beraber borsalarda ve kripto para cüzdanlarında siber saldırılara ya da para çekme işlemi durdurmalarına karşı koruyan merkeziyetsiz sigorta platformları bulunmaktadır.

Aktif sigorta planlarına, ağırlıklı olarak sağlık ya da otomobil sigortasına sahip olma olasılığınız yüksektir. Sigorta firmaları, sigortalanabilir kuruluşlar dahilinde geniş kapsamlı olmasıyla bilinmektedir. Ayrıca listelerinin büyümeye devam etmesi de ihtimaller dahilindedir.

Herhangi bir varlık adına sigorta poliçesi geliştirme ihtimali, niteliğiyle alakalıdır. Sigorta poliçeleri, sigortalının talihsiz olaylarla karşı karşıya kalması durumunda kurtarma yolları sunmak amacıyla hazırlanmaktadır. Kripto para birimleriyle alakalı bir kapsama ihtiyacı olsa da büyük ölçüde düzenleme noksanlığı ve bununla beraber kripto paraların nispeten yeni olmasından kaynaklı olarak kripto endüstrisinde sigorta poliçesi hazırlamak son derece güç bir hal almıştır.

Kripto Para Sigortası Nasıl Çalışır?

Tahviller, hisse senetleri ve nakit mevduatların tam tersine kripto para birimleri gri bir alanda yer alır ve dolayısıyla federal sigorta poliçelerine dahil edilmez. Bu durumu bir örnekle izah etmemiz gerekirse, Binance ve Coinbase’in USD varlıkları, Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) tarafından 250 bin dolara kadar sigortalanıp saklama alanlarında muhafaza edilirken, kripto para bakiyelerinin sigortası, şirketlerin takdirine bırakılmıştır.

Bireysel kullanıcılar açısından merkeziyetsiz sigorta platformlarından sigorta planları satın alma şansına sahiptir. Planlar, Nexus Mutual mevzu bahis olduğunda belli bir teminat süresi boyunca belli bir teminat miktarı için olabilir. Bunun dışında inSure DeFi’de olduğu üzere birden fazla teminat adına belli bir miktarı kapsayan toplu ödeme planı da olabilir. Protokol, değişim ya da token’e özel planlar açısından her protokol adına ne kadar teminat alınabileceğini belirleyen bir kapasite setine sahiptir.

Kullanıcılar söz konusu bu planları belli sayıdaki protokolün yerel tokenleriyle satın alabilmektedir. Örneğin, inSure DeFi’deki en düşük plan 2 bin 500 SURE Token civarında olurken, Nexus Mutual vasıtasıyla Aave’de 1 ETH’yi sigortalatmak için 0,0692 NXM ödemek gerekir.

Kripto Para Borsaları Sigortalanır mı?

Bankalar ile diğer ana kurumlar kıyaslandığında bir kripto para borsasını sigortalamak pek de kolay değildir. Bunun en önemli nedeni olarak gözetim altındaki kripto paraların doğası ve sistemine güç kazandıran sistemler olarak gösterilir. Tüm bunlara karşın merkezi kripto para borsalarını sigortalayabilmek mümkündür.

Londra merkezli bir kripto para borsası olan Llyod’s 2020 Şubat döneminde yaptığı bir açıklamasında sıcak cüzdanlarda saklanan kripto varlıklar için sigorta hizmeti sunabilmek adına kripto para sigorta şirketi Coincover ile ortak olduğunu duyurmuştu. Şirketin açıklamasına göre sigorta planı bin euroya kadar olan cüzdan bakiyeleri için mevcut. Llyod’s lisanslı bir kripto sigorta komisyoncusu, kripto şirketlerine fidye yazılımları, kasıtlı olmayan telif hakkı ihlallerine ve iş kesintisine karşı güvence sağlayan bir sigorta ürünü olan Daylight’ı da piyasaya sürdü.

Başka bir örnek olarak Binance’ın SAFU planı da aynalanabilir bir mevduat sigorta sistemidir. Verimliliği tam anlamıyla test edilmemiş olmasına karşın şirket gelirinin bir bölümünü müşteri mevduat koruması adına tahsis etmek, merkezi borsalar ve diğer herhangi bir saklama kurumu için doğaçlama bir sigorta planı görevi üstlenebilir. Ayrıca diğer alternatifler de bu anlamda keşfedilebilir ve kripto alanı geliştikçe mevcut sigorta planları daha iyi hale gelirken, daha çok sigorta planı da ortaya çıkabilir.

Hangi Riskler Sigorta Kapsamına Girmez?

Bu durum sigorta acentesine bağlı olurken, çoğu zaman sigorta, donanımdaki gerçek kayıp, hasar ya da izinsiz BTC transferini onaylamamaktadır. Bununla beraber varlığın temelindeki blok zincirinin risk altında olması ya da başarısız olması halinde herhangi bir güvenlik sağlamaz.  

Kripto Para Sigortası Neden Önemlidir?

Günümüzde birçok siber korsan büyük paraların hızlı ve kolay şekilde transferi konusundaki potansiyelin farkında ve iş başındadır. Para kazanmanın tek yolu güvenlik açığını bulup içeri sızmak ve hırsızlık yapmaktır. Kripto varlıklarla alakalı olarak bir siber korsanın, anonim hesaplarına doğrudan dilediği kadar aktarım sağlaması için sadece bir kripto para sahibinin temel verilerini girmesi gerekir. Bu gibi durumların önüne geçebilmek ve kripto varlıklarını güvence altına alabilmek adına kripto para sigortasının önemi büyüktür. Fakat doğru bir firmayla çalışabilmek adına detaylı araştırma yapılması gerekir.

İlerleyen dönemlerde kripto para birimleri ya da diğer dijital varlıklarla olan ilişkimizi ve para birimi algımızı değiştireceğimiz kaçınılmaz bir gerçek. Üstelik bu gibi varlıkların daha fazla benimsenmesiyle beraber finansal geleceğimizin planı da bu gibi faktörlerle göre şekillenecek.

Diğer yandan kripto para sigortası sektörünün ne olacağı da bir soru işareti. Kapsamı ve prim sağlayıcıları değişiklik gösterse ya da dijital varlıklar hala federal mevduat şirketleri tarafından sigortalanmamış olsa da bazı kuruluşlar hizmetleri çerçevesinde özel bir kripto sigorta poliçesi hizmeti sunamaya devam ediyor.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir