Bitcoin Ajandası

Kripto Para Tarihinin 9 Dönüm Noktası
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Kripto Para
  4. »
  5. Kripto Para Tarihinin 9 Dönüm Noktası

Kripto Para Tarihinin 9 Dönüm Noktası

Esra Yılmaz Esra Yılmaz -
10 0

Kripto para birimlerinde belli başlı olan 9 dönüm noktası vardır ki bunlar etken faktörler olarak hareketliliğinde öncü maddeler olmaktadır.

9 Dönüm Noktasından Biri: Eşten Eşe Elektronik Sistemi

9 Dönüm Noktasından Biri: Eşten Eşe Elektronik Sistemi
9 Dönüm Noktasından Biri: Eşten Eşe Elektronik Sistemi

2008 yılında, Satoshi Nakamoto, kripto para birimi Dönüm Noktası olarak harekete geçmeyi sağlayan Bitcoin teknik incelemeleri “Bitcoin: Eşten Eşe Elektronik Nakit Sistemini’’ yayımlanmasıyla bir devrim yarattı denilebilir. Makalede ilk paragraf da şu şekildedir: “İnternet üzerinden ticaret, elektronik ödemeleri işlemek için neredeyse yalnızca güvenilir üçüncü taraflar olarak hizmet veren finansal kurumlara güvenmeye başladı. Sistem çoğu işlem için yeterince iyi çalışsa da güvene dayalı modelin doğasında var olan zayıflıklardan hâlâ zarar görüyor.” Bu şekilde merkeziyetsizlik başlatılarak, geleneksel finans piyasalarına meydan okumayla otonom ve anonim olacak şekilde bir adım atıldı.

Dönüm Noktası Genesis Bloğu

3 Ocak 2009’da Nakamoto, bu sırada da asla harcanması mümkün olmayan ilk 50 BTC ödül sübvansiyonu sayesinde birlikte Genesis Blok’u yayımlayarak Nakamoto için ayrıca blok üzerine bir mesaj bırakmasına neden oldu. Bu mesaj: “The Times 03/Jan/2009 Chancellor bankalar için ikinci kurtarma paketinin eşiğinde”, hemen hemen de bloğun manşet tarihlerinde ya da sonrasındaki aşamada oluşturulduğunu kanıtlayarak ve konuyla ilgili bir yorum olarak bırakmak istenilmektedir. O dönem içerisinde ise geleneksel finans üzerinde görülen istikrarsızlık ve merkezi sistemin güven seviyesinde yetersizlik olduğu düşünülmektedir.

Bu Zamana Kadar ki En Pahalı Pizza

Floridalı programcı olan Laszlo Hanyecz, Bitcointalk.org adlı sitede Bitcoin konusuna hakim olanlar için yorum yapanların forumunda Hanyecz, 10.000 BTC ile 2 pizza siparişi vererek istediği bir konuda başlık açtı. Gerçek adı Jeremy Sturdivant olan “Jercos” takma adlı kullanıcı ismiyle Laszlo’nun teklifini kabul ederek sonrasında Laszlove Papa John’s pizzaları için de BTC olarak 30 dolar ödeme yapmış oldu. Şu an için kulağa çılgınca gelen bu davranış Bitcoin’in pizza günü kutlamaları 22 Mayıs gününe kadar uzatılmış oldu. Bugünkü pizza ise yazının yazıldığı sırada 484.000.000 dolara yakın bir değerde işlem görecekti.

4.1 BTC = 1 USD

9 Şubat 2011, BTC için ABD dolarında ve pariteye ulaştığı gün içinde nispeten küçük Bitcoin topluluklarında, bu olayı kutlamak için forumlarda bir “Parite Partisi” düzenlenerek eğlence alanına da çevrilmesine sebep oldu. Nakamoto çılgın fikrinin yayımlanmasının ardından sadece iki yıl sonrasında BTC dünyasında en büyük rezerv para birimi ile aynı seviyeye geldi. Bu tarihten sonra Bitcoin’e talepler nispeten daha da hızlanmaya başladı. Özellikle bu işin teknolojisi(blockchain) ile ilgilenen kişilerin daha da dikkatini çekti.

Bitcoin XT

Bitcoin XT
Bitcoin XT

Genelde ölçeklenerek işlem ücretiyle sorun çıktığında çözüme kavuşturan blok zincirlerinde değişiklik yapılmasıyla ortada hard fork oluşturur. Mevcut ağ içinde oluşan topluluk arasında da anlaşmazlık çıkmasında da başka bir blok zincirinin oluşmasına yol açarken ilk hard fork 2014 yılında gerçekleşmiştir. Bu da Bitcoin XT’in oluşmasına başlarken diğer altcoin’ler için de Bitcoin Classic, Bitcoin Gold ve Bitcoin Cash’in doğmasına sebep olmuştur. İkincisi ise bir bölünmeden kaynaklanan en başarılı madenî para olmuştur.

Ethereum’un Doğuşu

2015 yılında Vitalik Buterin ve Joseph Lubin ile başlamasına neden olan ve merkezî olmayan yazılım platformunda blok zincirinde işlem görmüştür. Madenî para olarak Ether ile akıllı sözleşmeler ve dağıtılmış uygulamalar blok zincirinde oluşturulup çalıştırılmasını sağlar. Piyasada sürülme işleminden sonra Ethereum hızla değer kazanarak kripto para piyasasında yeni stratejiler ve adımlar oluşmasını sağladı. Bu sırada da madenciler de yeniden düzen kurma ve sistemlerde gelişim sağlama konusunda sektörde gelişme sağladı. Bugün de ikinci en büyük kripto paralarda da en büyüklerin olduğu listeye girmiştir.

HODL Sembolü

Devrimde bir sembol hâline gelen bir yazım hatası olarak bilinen HODL, en olumsuz piyasalar içinde bile kripto varlıklarını elinde tutmak için kullanılan bir kelime olmuştur. “Asla satma elinde tut” anlamı taşımasıyla da tüm bunlar, 2013 yılında bir forumda Bitcoin ve yatırımlar hakkında görüş bildiren bir girişimci paylaşımda bulunduğunda başlamıştır. Elinde oluşan Bitcoin’lerin değerlenmesi ve bu nedenle de ne olursa olsun satmayacağını anlatmak için “I am Hodling” şeklinde bir paylaşım yaparak Hodl terim ise bu hatadan sonra meydana çıktı.

Kurumsallar İstiyor

Yeni oyuncuların olduğu bölgede de zaman ilerledikçe kripto alanlarında katılmaya ilgi gösterdi. Mesela, geçmiş yıllar içinde Bitcoin karşıtlığı ile bilinen bunlarla birlikte Bitcoin’e yatırım yapan çalışanları kovmakla tehdit ederken JP Morgan, blok zinciri konsorsiyumu Consensys için bir bağış toplama turuna 20 milyon dolar yatırım yapma planlarını açıkladı. Dijital varlıklara yönelik duruşunu değiştirmesiyle benzer şekilde, Alman Commerzbank’ın yatırım kolu olan Commerz Ventures, dijital varlık güvenliği girişimi Curv’e yatırım yaptığını açıklamıştı.

Son 1 yıl içinde kurumsal yatırımcılarda ilgili birçok anket yapıldığından bazılarından örnek verilecek olursa; Fidelity Digital Assets’in, kurumsal ilgiyi ve kripto para birimlerini benimseyerek daha iyi anlamak için Kasım 2019’dan Mart 2020’ye kadar bir anket yapıldı. Yayınlanan rapora göre de Avrupa ve ABD’deki kurumsal oyuncular içinde yaklaşık %80’inin dijital varlıkları çekici bulduğunu ortaya koyarak Fidelity Digital Assets CEO’su Tom Jessop bu sonuçlarında, piyasada bulunan dijital varlıklar daha fazla ilgi duymaya ve yeni bir yatırım yapmaya varlık sınıfı olarak kabul etmeye yönelik bir eğilimi doğruladığını söylüyor.

The MUSK Etkisi

The MUSK Etkisi
The MUSK Etkisi

Elon Musk, Bitcoin için paranın geleceği olduğunu doğrulayarak Elon Musk Bitcoin’e yatırım yapıyor gibi düşünceler yer aldı. Uzun vade olarak da HODL sisteminde düşünceler üretilerek Bitcoin’e yatırım yapıyor ancak herhangi bir fiyat göstergesi söylemiyle piyasada farklı bir algı oluşturmadan bunu yapabiliyor. Musk’ın Bitcoin’le ilgili ne zaman halka açık bir düşüncesi ortaya atılsa bunu paylaşmak için geri kalmadan ve piyasalar da bu duruma tepki verirken bu bazı yatırımcıları iyi, bazılarını kötü etkileyebiliyor. Bazıları bu durumun onun kendi yararı için kullandığını söylemesine rağmen diğerlerini de bu işin Musk’ın bir sonraki planı ne olursa olsun bir pazarlama alıştırması olduğunu düşünürken ikiye ayrılmış bulunmaktadır.

Kripto piyasasında da baş döndürücü bir hızla büyüme varken ve gelişim sağlanırken piyasada çeşitli çılgın şeyler olurken geleceğin ne getireceğini kimse tahmin edemiyor. Ancak uzun vade içerisinde de kripto alanlarında ortaya çıkan kesin bir model var gibi görünürken inatçı ve yukarıya doğru yörünge oluşmuştur.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir