Bitcoin Ajandası

Kripto Para ile Token Farkı Nedir?
  1. Anasayfa
  2. »
  3. NFT/Token
  4. »
  5. Kripto Para Token Farkı Nedir?

Kripto Para Token Farkı Nedir?

Esra Yılmaz Esra Yılmaz -
8 0

Kripto para token farkı konumuz içinde hem kripto para hem de token üzerine kısa açıklamalarla iki kavramın benzer ve değişik özellikleri üzerinde duracağız.

Kripto Para Token Farkı Ayrıntıları

Kripto Para Token Farkı Ayrıntıları
Kripto Para Token Farkı Ayrıntıları

Kripto para, takas işlemleri için tercih edilen, tamamıyla dijital, şifrelenmiş, sanal bir para birimi özelliği gösterir.

Takas işlemlerini doğrulamak ve güvenli bir şekilde yerine getirmek için kriptografiden yararlanılır. Banka kartları ve kredi kartlar ile harcaması yapılan ve kullanılan paralar da sanal para özelliği gösterirler.

Kripto paralar da banka ve kredi kartlarıyla aynı çalışma sistemine sahip bulunur. Kripto paralar da bir otorite tarafından idare edilmeme ve merkeziyetsiz bir sistem bulunuyor. Bu özellik sonucunda sistem daha güvenli çalışma gösteriyor.

Kripto para token farkı konusunu ayrıntılarıyla açıklayabilmek için coin ve token üzerine de bilgi vermek faydalı olacaktır. İlk önce coinle başlayalım.

Coin Nedir?

Coin dijital bir para birimidir. Günümüzde en yaygın kullanılan coin Bitcoin olarak bilinir. Ethereum, Ripple ve Litecoin gibi değişik coinler de piyasaya sürülmüştür.

Bitcoin, orijinal Bitcoin blok zincir ağı üzerinde işlem görmesiyle öne çıkarken Ethereum ise Ethereum blok zincir ağı üzerinde çalışır. Bu para birimleri gönderilebilme, alınabilme ve üretilme özelliğine sahip bulunur. Piyasaya sürülmüş olan ilk kripto para birimi Bitcoin’e zaman içinde altcoin ismiyle pek çok alternatif dijital varlık üretilmiştir. Dogecoin (DOGE) ve Litecoin (LTC) bu altcoinler arasında bulunur.  Kripto paraların, güvenli ve değişmez bir özellik taşıması için oldukça güçlü bir kriptografi kullanılarak üretilmeleri gerekmektedir.

Pek çok kripto para birimi, merkeziyetsiz bilgisayar ağlarınca idare edilen ve dağıtık defter sistemi teknolojisine dayalı olan blok zincir teknoloji özelliğini barındırır. Bunun yanında blok zincir teknolojisinden yararlanmayan kripto para birimleri de bulunmaktadır.

Örneğin; blok zincir teknolojisinden yararlanmayan ve  kriptografik elektronik ödemelerin ilk çeşitleri arasında bulunan Digicash, 90’lı yılların başında piyasaya sürülmesiyle bilinmektedir.

Token Nedir?

Tokenler, blok zincirler üzerinde etkin olmalarıyla bilinen ve farklı türdeki dijital varlıkların blok zincir yapısını kullanmalarıyla bilinen varlıklardır.

Pek çok merkeziyetsiz uygulamanın tokenleri kullanması durumu söz konusudur ve bu tokenler utility token ismi ile ifade edilir. Bu tokenlerin asıl amacı, tokenler üzerine yatırım tercihinde bulunan yatırımcıların projelere erişimini sağlamaktır. Tokenlerden bahsederken BAT nedir sorusunu da sorup cevap vermeyi faydalı görüyoruz.

BAT Nedir?

BAT, dijital reklamcılık alanında gelişme sağlamak amacıyla özel olarak oluşturulmuş bir ERC-20 tokeni olarak bilinmektedir. Tam karşılığı, blok zincir platformu üzerinde bulunan bir Ethereum’dur. Bu platform içinde reklamcılar, BAT tokenleri aracılığıyla reklam satın alımı yaparlar, ardından bu token reklamları, yayıncı ve tarayıcı kullanıcılara ödenek olarak verilir.

Akıllı sözleşme özelliğine sahip bulunan Ethereum, özellikle token geliştirme konusunda en faal olarak kullanılan bir platform konumundadır. Ethereum blok zinciri üzerinde bulunan bu tokenler ERC-20 tokeni olarak bilinmektedir. Bunun yanında projeye yatırımını temsil eden menkul kıymet tokenleri de bulunur.

Token Coin ve Kripto Para Farkları Ne?

Token Coin ve Kripto Para Farkları Ne?
Token Coin ve Kripto Para Farkları Ne?

Kripto para token kavramları birbirinin yerine kullanılmalarıyla bilinse de aralarında küçük farklar bulunmaktadır. Coinler, kendilerine özgü olan blok zincirleri ile varlıkların tanımlanmasında kullanılır. Coinleri aynı zamanda lira, dolar, euro gibi para birimleri gibi düşünmek mümkündür ve gelecek yıllarda diğer para birimlerinin yerini alması tartışılmaktadır.

Coinler, geleneksel para ile benzer özelliklere sahip bulunmaktadır. Transfer edilebilme, çoğaltılma, geri ödenebilme gibi özelliklerinin yanında sınırlı sayıda arza sahip bulunurlar.

JPM Coin ve Diem tasarım özelliği olarak farklı görünseler de merkeziyetsiz yapısı sebebiyle ikisi de şirketler vasıtasıyla işletilir. Coinlerin kripto para birimi olarak değil, sanal para veya dijital para birimi olarak ifade edildiği görülür.

Kripto Dünyasındaki Ayrımların Sonucu

Kripto dünyası içinde pek çok kavramla karşılaşmak söz konusudur. Kripto para token farkı olarak yazımızda incelediğimiz konu bu dünya içindeki temel farklar arasında bulunur. Bununla birlikte token ve coin farkı da ilgi konusudur.

Kripto para token dünyasındaki kavramların çalışmasını ve işlem görmesini belirleyen en temel etken dayandığı teknolojik altyapı olarak öne çıkar. Örneğin token ve coin arasındaki en temel farklılık; tokenlerin kendilerine özgü blokzincire sahip bulunmayışları, coinlerin ise kendine özel bir blokzincir ağının bulunmasıdır.

Coin ve token arasındaki blokzincir farklılığı çalışma prensiplerinde de değişik özellikler olarak yansıyabilmektedir. İşin bu kısmı, daha çok teknik özellikler olarak kendini belli etmektedir.

Kripto Kavramlarındaki Farklılıkların Yatırımcılara Etkisi

Kripto para token dünyası içinde yer alan kavramların birbirleri arasındaki farklılıklarının yatırımcıları etkilemesi ne düzeyde olmaktadır, sorusu akla gelebilir. Kripto yatırımcıları, varlıkların dayandıkları altyapıyı daha çok güvenlik açısından ele almaktadır.

Bir kripto varlık üzerine yapılacak yatırımda öncelikle o paranın değer değişikliği etkili olur. Yatırım yapılacak paranın değer grafiği, düşüş ve yükselişleri dikkate alınır ve yatırım bunun üzerine kurulabilir. Bunun dışında kripto paraların özellik farklılığı, yatırım tercihinde etkili olabilir.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir