Kripto para yatırma işlemleri üzerine durmadan öncesinde oluşan risklerden ve etkilerinden de bahsetmek daha iyi olacaktır. İlk olarak bilinmesi gereken şey herkesin kazanamadığı bir platform olmasıdır. Bir kişi kazanır diğer kişi kaybeder. Süreç bir bakıma böyle devam eder. Bu yüzden servet kaybeden ya da servet sahibi olanlar örnek olarak verilebilir.
Kripto para yatırma işlemlerinde başka boyut ise sanal paranın mevcut olduğu piyasalar sürekli hareketli olduğundan 7/24 aralık vermeden işlem yaptığından her saatte işleme müsaade etmesidir. Olumlu yanların yanı sıra bir de farklı amaç için mesela yatırımcı kitlesinden bu alana yönelik gelen regülasyon işleminin yapılmaması üzerine etik olmadan kazanç elde etmek ya da kazancı hızlı kaybetmektir. Aslında bu durumun altında şu vardır. Piyasa tabiri caizse size kaşıkla verir ancak kepçeyle alır. Genel anlamda finansal piyasalarda özellikle de kripto paralarda yatırım yapmak için dikkatli ve teknik analiz konusunda bir nebze de olsa bilgi sahibi olunmalıdır.
Kripto Para Yatırma İşleminde Belirli Kavramlar
Kripto para yatırma işleminde de etkili olacak 3 kavram mevcuttur. Binance, BinanceTR ve USDT.
Binance; bir kripto para işlemlerinde alım satım faaliyetlerinin yapılacağı bir platformdur. Temel anlamda da dünyaca bilinen ve adını duyuran bir kripto para borsasıdır. Analizlerden elde edilen verilere göre de işlem hacmi açısından da en büyük kripto para borsası yerini almıştır. 2021 yılında herhangi bir gün içinde elde edilen verilerde bile 24 saatte Binance üzerinden yapılan al-sat işlemleri hemen hemen finansal değeri 65 milyar (65.000.000.000) dolar olarak kayıtlara geçmeyi başardı ve milyonlarca kullanıcı sahibi olarak da zirvede yer aldı. İçerisinde birçok işlemlerin yapılacağı bu platformda BTC, ETH, XRP, LTC, AVAX, CAKE vs. gibi para birimlerinden de işlem yapılabilir. Aslına bakılırsa örneğe göre bile sürdürülecek yüzlerce de kripto para mevcuttur.
Bu platform üzerinden bilinmesi gereken diğer bir kavram ise BinanceTR’dir. Binance söylendiği gibi tam oalrak dünyaca bilinen global bir hazneye sahiptir. BinanceTR ise Türkiye üzerinden yapılacak işlemler için üretilen yan platform da denilebilecek işlem alanıdır. Kurulumunun Türkiye’de yapılmasıyla kullanıcıların TL çekmesine ve yatırmasına imkan sağlar. Yani burada BinanceTR’de aslında kullanıcılar TL yatırıp TL satımını yapabilir. Dezavantaj olarak bir bakıma diğer Binance’ye göre içerisinde daha az kripto para bulundurması denilebilir. Binance’ye para yüklemek isteyen bir kişi burada ilk olarak BinanceTR’ye havale ya da EFT yapmalısınız.
Kripto para yatırma işlemleri için bilinmesi gereken diğer bir karam ise okuduğunuzda size çağırışım yapabilecek bir kavram. USDT. USD’den de aklınıza gelebileceği gibi USDT için de Amerikan Doları’nın kripto para hali denilebilir. İşlem hacmi olarak 1 USDT = 1 USD. Şimdi Binance hesabına para yüklediğinizde yüklenen TL miktarını USDT’ye çevirerek Binance hesabına gönderimi sağlayabilirsiniz. Burada fiat para birimleri kullanılarak işlem yapılır fakat kripto para alım satımı yapılamaz. Sadece TL kullanarak da işlem yapabilirsiniz ama burada da piyasada fiyat belirlemesini yapan nokta USD olduğundan TL yerinde USDT kullanmak bir yatırım işlemi için daha faydalı olacaktır.
Binance Kripto Para İşlemi
- Kripto para yatırma işlemlerinde ilk olarak Binance hesabına giriş yapılır. Ardından imleç Cüzdan sekmesine getirilir ve Spot Cüzdan seçeneği üzerine gelinerek butona tıklanır.
- Yatırma düğmesine tıklanır,
- Kripto sekmesine tıklanır,
- Yatırmak istenilen kripto para seçilir,
- Kripto para eğer birden fazla ağ üzerinden çıkarma sağlıyorsa hangisi yatırım işleminde kullanılmalı kullanıcı tarafından seçilir.
Mesela kripto para yatırma işlemlerinde bir BNB, Binance Chain’de BEP-2 token, Binance Smart Chain’de (BSC) BEP-20 token ve Ethereum’da ERC-20 token olarak çıkarım yapılmalı ve bundan dolayı cüzdanda BEP-2 tokenlar varsa BEP-2 yatırma adresini seçilmeli. Bu adımda özellikle bir tık daha dikkatli olunmalı çünkü yatırma işlemi yanlış adrese yapılırsa fonlarda kayıp yaşanır.
BNB yatırmak için yapılan işlem aslında bir yandan da yatırma adresi ve MEMO gerektiren bir işlem olduğundan bilgilerin her ikisi de kopyalanır ve Binance’ye kripto para yatırım anında kullanılması gereken cüzdan da uygun yerlere yapıştırılır.
MEMO’ya gerek duyulmanın nedeni de tüm kullanıcıların bir BNB yatırma adresleri vardır ve bunlar aynıdır. Burada bahsedilen MEMO, Binance’in yatırma işlemlerinde kime ait olduğu konusunda belirteç olan ve parayı da uygun hesaba yatırmak için ekstra bir imkan sağlayan kişiye özel uygulanan özel bir kimlik tanıtıcısıdır. Detaylı birkaç açıklama sonrasında işleme devam etme şu şekilde gerçekleşir;
- Trust Wallet’ta BNB’ye tıklanır,
- Gönder’e tıklanır.
- Binance işlem sürecinde sayfadan kopyalanan yatırma adresi ve MEMO alınıp cüzdana yapıştırılır.
Bu işlem anında telefonun kamerası kullanılarak QR kod üzerinden de taratma yapılabilir.
- İşlem onaylanır.
Kripto para işlemlerinde fonlar Trust Wallet’tan gönderimi gerçekleştikten sonra işlem kimliğinde (TxID) kullanımı sağlanan bir blok tarayıcısından işlemde durumları görüntüleyebilme imkanı sağlayabilirsiniz. Örneğin, Binance Chain için mintscan kullanılabilir.
- Binance’te İşlem geçmişi sekmesine tıklayarak yatırdığınız fonları görüntüleyebilirsiniz.