Piyasada kar getirisi yüksek işlemlerden biri olan kriptoda kırılma yatırımcıların teknik analizle takip ettiği önemli bir yatırım başlangıcıdır. Yatırımcıların piyasada ne zaman hisse satın alması gerektiğini gösteren bir yönlendirici araç niteliği taşıyan kriptoda kırılım zaman zaman sahte sinyallere sebebiyet verebilir. Dolayısıyla yatırımcıları yanlış yönlendirme riski olan kriptoda kırılma işlemlerinin doğru teknik analizler tarafından gerçekleştirilen grafikler üzerinden incelemek gerekir.
Kripto borsasını yakından takip eden yatırımcılar için önem teşkil eden bir stratejik araç olan kriptoda kırılımla ilgili merak edilen tüm detaylar şöyle aktarılabilir.
Kriptoda Kırılma (Breakout) Stratejisi
Kripto para fiyatlarının artıp azaldığını gösteren kriptoda kırılma çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Borsaya yön veren çeşitli ekonomik, ticari veya siyasi gelişmeler, kripto varlık fiyatlarında ani düşüş ve yükselişlere zemin hazırlayabilir. Fiyat azalış ve yükselişlerinin süresi, nedenlerin dayandığı faktörlere göre değişiklik gösterebilir.
Breakout sırasında işlem yapmadan önce finansal teknik analizlerin doğru yapıldığından emin olmanız gerekir. Aksi takdirde kripto borsası içerisinde yaptığınız her yatırım hareketi, bilinçsiz bir şekilde gerçekleşebilir ve elde edeceğiniz karı düşürebilir.
Kriptoda breakout stratejisi negatif ve pozitif yönde olmak üzere piyasada yaşanan ani değişimlere bağlı olarak şekillenir. Ortaklık, şirket açılışı, ekonomik ve siyasi gündem gibi birbirinden farklı başlıklara yönelik gerçekleşen değişiklikler neticesinde paranıza yön verebilirsiniz. Ticari stratejiler arasında önemli bir yer edinen kriptoda kırılma stratejisi direnç ve destek seviyeleri arasında şekillenir.
Kripto Analizlerinde Direnç ve Destek Seviyesi Nedir?
Kripto borsasında Fibonacci yayı olarak adlandırılan hat taban ve tavan fiyat çizgilerini ifade eder. Kriptoda breakout stratejisi ise destek ve direnç seviyeleri arasında gerçekleşir. Fiyatlar aşağıdan yukarı doğru yaklaştığında görülen en düşük seviye kriptoda destek seviyesi olarak adlandırılır. Alıcıları memnun eden bu seviyede fiyatlar dip noktaya ulaşır ve kırılma yaşanır. Bu noktadan sonra fiyatlar zaman içerisinde yükselişe geçerek yeni alıcılara kar getirisi sunmaya başlar.
Kriptoda direnç seviyesi ise fiyatların aşağıdan yukarı doğru yaklaştığında görülen en yüksek seviyedir. Alıcıların isteksiz olduğu bu fiyat kırılımında daha fazla artış yaşanmadan kripto varlık fiyatlarında düşme yaşanmaya başlanır.
Kriptoda Destek ve Direnç Seviyesi Nasıl Belirlenir?
Kripto varlık piyasasında destek ve direnç seviyelerini belirlemek için teknik analizleri incelemek gerekir. Direnç ve destek seviyelerinin belirlenmesinde yatırımın yapılacağı vade öngörülür. Uzun dönemli bir yatırım düşüncesi olan yatırımcılar haftalık veya aylık olarak hazırlanan mum grafikleri takip edebilir. Fakat kısa dönemli bir yatırım düşüncesi olan yatırımcılar, günlük ve saatlik olarak düzenlenen mum grafikleri inceleyebilir.
Hazırlanan teknik analizlerde gösterilen destek ve direnç seviyeleri birtakım unsurlar eşliğinde belirlenir. Trend çizgileri, bir önceki tavan-taban çizgileri, fibonacci düzelimi ve mum grafikleri kripto varlık piyasasında takip edilen destek ve direnç seviyelerini belirleyen ana etmenler olarak sıralanabilir.
Yanlış Kırılma Nedir?
Yatırımcılar için önemli bir yanılma payı sunan yanlış kırılım, yatırımcılara yanlış sinyaller gönderir. Direnç ve destek fiyatları aralığında oluşan kriptoda kırılma garantör olmadan gerçekleştiği takdirde yanlış kırılım meydana gelebilir. Peki, kriptoda yanlış kırılma nedir? Piyasa varlık fiyatlarının takibi doğru yapılan teknik analizler ışığında takip edilir. Fakat zaman zaman garantör olmadan ve rastgele yapılan teknik analizler sonucunda gerçekleşen kırılımlar, yatırımcıları yanlış kararlara yönlendirebilir.
Yatırımcıları yanlış hareket yapmaya yönlendiren yanlış kırılım, mum grafiklerinin uzun süreli takibi sonucunda netleştirilebilir. Şöyle ki kırılımların doğruluğunu artırmak ve gerçekleşen kırılımlar üzerinden yatırım kararı alabilmek için mum grafiklerinin kapanmasını bekleyebilir, mevcut yatırım ortamını inceleyebilirsiniz.
Yanlış Kırılma Modelleri Nelerdir?
Yatırımcıları ilgilendirenkriptoda kırılma gerçek ve gerçek dışı olmak üzere ikiye ayrılır. Yanlış gerçekleşen kırılımlar, yatırımcıları yanlış kararlar almaya yönlendirirken doğru kırılımlar yatırımcıların karını artırabilir.
Kripto varlık piyasasında sahte ve gerçek kırılımları ayırt etmek oldukça güçleşir. Dolayısıyla grafiklerde görüntülenen kriptoda kırılma hareketinin doğru veya yanlış olduğunu öğrenmek için yapabileceğiniz birçok yöntem mevcuttur.
Öncelikle teknik analiz araçlarını takip ederken kırılım gördüğünüz takdirde hemen hareket etmemenizdir. Örneğin kripto piyasasına ait bir mum grafiğini takip ederken mumların kapanmasını bekleyebilirsiniz. Çünkü düşen veya yükselen fiyat mum üzerinde uzun süre kaldığı takdirde yaşanan kırılım gerçek demektir.
Kırılımların fake breakout veya doğruluğunu test etmek için yapabileceğiniz bir diğer yöntem ise, mevcut yatırım ortamının incelenmesidir. Hızlı hareket etmeden takip ettiğiniz yatırım ortamını uzun süreli izlemeye devam etmeniz halinde kırılmaların yanlış olma ihtimalleri düşebilir. Böylece doğru kırılımlar üzerinden hareket edebilir, gerçek yatırım hareketleri uygulayabilirsiniz.
Kriptoda Retest Nedir?
Kripto varlık piyasasında önemli bir kavram olan retest, kriptoda kırılma sürecinde bilmeniz gereken önemli bir faktördür. Kripto varlık fiyatının direnç veya destek noktalarına ulaştıktan sonra kırılıp, yeniden bu noktalara değmesi kriptoda retest olarak tanımlanır.
Yeniden test etmek anlamına gelen retest için kripto varlık fiyatının onay alması olarak ifade edilebilir. Dolayısıyla yanlış kırılımın yaşanmaması için başvurulan yöntemlerden biri olarak retest bu noktada büyük önem kazanır.
Kripto Piyasasında Retest Nasıl Gerçekleşir?
Direnç ve destek noktaları kriptoda kırılma stratejisinde yaşanan en dip ve yüksek fiyat noktalarıdır. Kripto varlık fiyatlarında direnç ve destek noktaları en dip ve yüksek noktalar olduğu için, bu noktaların aşımı söz konusu olduğu zaman direnç ve destek noktasının birbirine dönüşümü gerçekleşebilir. Direnç ve destek noktalarının birbirine dönüşümü yaşandığı zaman kripto para daha kolay test edilebilir.
Kripto varlık grafiğinin yeniden test edilmesi olarak bilinen retest, direnç ve destek noktalarının kırılımdan sonra yeniden aynı yere temas etmesidir. Yatırımcıların yanlış kırılımdan dolayı yaşamak istemediği yanlış yönlendirmeye tedbir olarak kullanılan retest kriptoda kırılma ile ilgilenen her büyük ve küçük yatırımcının mutlaka bilmesi gereken bir kavram olarak değerlendirilebilir.