Bitcoin Ajandası

Her Geçen Gün Kullanıcı Oranı Artan Bitcoin Nasıl Bu Hale Geldi?
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Kripto Para
  4. »
  5. Her Geçen Gün Kullanıcı Oranı Artan Bitcoin Nasıl Bu Hale Geldi?

Her Geçen Gün Kullanıcı Oranı Artan Bitcoin Nasıl Bu Hale Geldi?

Esra Yılmaz Esra Yılmaz -
13 0

2008 Dünya ekonomik krizi sonrasında Satoshi Nakamato lakaplı kişi, uçtan uca elektronik ödeme sistemine sahip olan Bitcoin’e dair teknik makaleler yayımladı. Sonraki aşamada merkeziyeti olmayan, üçüncül müdahalelere karşı koruması oluşu ile öne çıkan kripto para birimi olarak Bitcoin ile tanışıldı. Ardından gelen aşamada 2009 yılı itibari ile halka açık ağ olarak kullanıma hazır hale geldi. Bu gelişmelerin sonrasında Bitcoin, ilk başarılı kripto para olarak birinci nesil blockchain şeklinde isimlendirildi. Sistemin gittikçe gelişmesi ile de kullanıcı oranı artan Bitcoin büyüdü ve bugünkü görünümünü aldı. Bitcoin’in bu gelişimini ayrıntılı olarak inceleyelim…

Kullanıcı Oranı Artan Bitcoin Başarısı

Kullanıcı Oranı Artan Bitcoin Başarısı
Kullanıcı Oranı Artan Bitcoin Başarısı

Kullanıcı oranı artan Bitcoin, dağıtık yapısı ile çok kısa bir süre içinde bugünkü finansal düzene karşı yükseliş yakaladı. Bitcoin ağındaki işlemlerin takibi mümkünken bu işlemi gerçekleştiren kişinin kim olduğuna ulaşmaimkanı yoktur. Bitcoin Blockchain ağında onay görmüş olan işlemler, zincir yapısı sebebi ile geri döndürülemez ve bu işlemler değiştirilemez.

Düzenleme yapılamadığı ve kontrol edilemediği için Bitcoin’in değeri 0 noktasından, binlerce dolara kadar yükselme başarısı göstermiştir. Bitcoin’in yükselişi sonrası birçok kripto para birimi de ortaya çıkmıştır. Bu para birimlerine alternativecoin, bir başka tabir ile alt coin ismi verilmektedir.

Bitcoin blockchain platformunda üretilebilecek olan azami Bitcoin miktarı 21 milyon adet olarak bilinmektedir. Bitcoin uçtan uca, adresten adrese transfer olanağı sunar ve blok üretim süresi ortalama 10 dakikadır.

Bitcoin adresleri, kullanıcıların platform üzerinde yer alan kimlikleri olarak bilinir. İşlemi yapan şahıs ile ilişkili gösterilemezler ve en önemlisi bu adreslerin anahtarları kaybedildiğinde adresler üzerinde bir hak iddiası söz konusu olamaz.

Bitcoin Avantajları Nelerdir?

Her geçen gün kullanıcı oranı artan Bitcoin kullanımı, çeşitli riskleri bulundurmasının yanında pek çok avantaj sunması ile de öne çıkar. Enflasyonun ve çökme riskinin daha az olması, güvenilir ve iz sürülemez özelliklere sahip bulunması en önemli avantajları arasındadır.

Para transferlerinin klasik yöntemlere göre daha güvenli, daha hızlı ve ucuz olması Bitcoin’in sunduğu avantajlar içinde öne çıkıyor. Milyonlarca lira değerindeki Bticoinlere cüzdan erişimi sağlanabilen her yerden ulaşmak mümkündür. Yüksek meblağları nakit veya farklı bir yöntem ile kolay taşımanın başka yolu olmadığından sanal cüzdan kavramı bu platform içinde kullanılır. Yapılan işlemlerin ve hesap bakiyesinin başka biri tarafından bilinememesi ve kontrol edilememesi de Bitcoin’in en önde gelen avantajıdır.

Bitcoin’in Dezavantajları Nelerdir?

Bitcoin’in Dezavantajları Nelerdir?
Bitcoin’in Dezavantajları Nelerdir?

Kullanıcı oranı artan Bitcoin işlemlerinin izinin sürülememesi birçok durumda avantaj sağlasa da dezavantaj olarak yansıması da söz konusudur. Kullanıcı oranı artan Bitcoin ticaretinin yasa dışıkabul edildiği ürünlerin ödemelerinde ve kara para aklama amacı ile kullanılması dagündeme gelmektedir. Bitcoin teknolojisi konusunda uzman olan kişilerin sayısının azlığı, kaybetme riski ve harcama yapılabilecek platformların kısıtlı oluşu, sistemin bir başka dezavantajıdır.

Bitcoin’in Kaynağı Nedir?

Bitcoin, bir devlete veya merkez bankasına bağlı olmayışı ile öne çıkıyor. Klasik, bilinen para sistemlerinde olduğu gibi karşılığında altın gibi değerli bir maden yoktur. Fiziksel olarak basılan bir para değeri ifade etmez. Bitcoin sanal olarak üretilmesi ve temelinde matematik formülü bulunması ile önem kazanır. Bu matematik formülü herkese açıktır ve isteyen herkes bu sisteme dahil olma hakkına sahiptir. Bitcoin madenci sistemine katılan her kullanıcı, sistemin güvenliğini artırmış olur.

Bitcoin Madenciliği

Kullanıcı oranı artan Bitcoin madenciliği, Bitcoin üretimi, blok zincir sisteminin sürekliliği ve güvenlikkurulması için gerekli bir sistemdir.Kripto para piyasasında başlangıçtan bu yana çeşitli cihazlar ile yapılan madencilik, artan rekabet ortamı nedeni ile sürekli olarak bu alanda daha fazla kâr kazandıracak yeniliklerin oluşmasına imkan tanımıştır.

Madencilik, kriptografi şifrelerini çözerek sisteme yeni blokların eklenmesi işidir. Şifrelerin çözülmesi süreci, bilgisayarın işlemci hızına ve şifrenin uzunluğuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Şifrelerin çözülmesi ile oluşturulan bloklar üzerinden madenciler Bitcoin ile ödüllendirilmeyi hak ederler.

Madenci sayısındaki artış ve sistemin 10 dakikadabir blok üretimine imkan tanıması, madencilik kârını zora sokmuştur. Bunun ile birlikte Bitcoin miktarının sınıra tabi tutulması da madenciliği olumsuz anlamda etkilemektedir. Ancak bu durumun Bitcoin para biriminde enflasyon oluşmasını engelleyen yanı da olmaktadır.

Bitcoin Güvenilir Mi?

Bitcoin’in belli bir protokole bağlı olması sistemi ile yapılan her işlem baştan sona şifrelenmektedir. Şifrelenen zincir üzerindeki bütün işlemler kayıt altında tutulur. Cüzdan bilgilerinin kaybedilmesi veya kullanıcının bilgisayarının hacklenmesi gibi durumlar dışında sistemin güvenlik açısından bir açığı bulunmamaktadır. Bitcoin değerinin2 kere satılması durumunu engelleyen sistem ile yatırımcıdan habersiz veya hileli bir gönderim söz konusu olmamaktadır. Bitcoin’de belli bir merkezin olmaması ve bütün işlemlerin farklı bilgisayarlar üzerinden onay alma mecburiyeti Bitcoin sistemini güvenli hale getirmektedir.

Bitcoin’in Değeri Nasıl Belirlenir?

Bitcoin fiyatı sadece arz – talep ilişkisine göre değişiklik göstermektedir. Bu durumun oluşmasında, dolaşımda olan ve kullanıcı oranı artan Bitcoin sayısının sınırlandırılmış olması birebir etkili olmaktadır.

Arz-talep dengesi, belli bir üründe alıcı ve satıcının karşılıklı olarak fiyat konusunda karara varmasıdır. Bitcoin’in fiyatını belirleyen etken bu noktada başlar. Bitcoin alımı yapıldığında, dolaşımda bulunan Bitcoin miktarının sınırlı olması nedeni ile Bitcoin’in değerinde artış başlar, Bitcoin’i satmaya başlamaları ile de değerinde düşüş meydana gelir.

Bitcoin ile Nasıl Ödeme Yapılır?

Bitcoin ile Nasıl Ödeme Yapılır?
Bitcoin ile Nasıl Ödeme Yapılır?

Daimi olarak kullanıcı oranı artan Bitcoin ile ödeme kabul etmenin en basit yolu kişiden kişiye transfer yapmak yöntemi ile olur. Bu ödeme yöntemi bazı akıllı telefon uygulamaları ile uygulanabilmektedir. Aynı zamanda yalnızca bu amaç için geliştirilmiş ticari uygulamalar da mevcuttur. Bu uygulamalar QR kod okutma üzerine kurulmuştur.

Altcoin Nedir?

Kullanıcı oranı artan Bitcoin’e alternatif olarak üretilen kripto para birimlerine Altcoin ismi verilir.

  • Bitcoin 1. nesil kripto para birimi olması sebebi ile rekabeti çok fazladır ama Altcoin’lerBitcoin’den daha az kullanılır,
  •  İlk Altcoin Namecoin olarak bilinir.

Altcoin’ler Neden Ortaya Çıktı?

Altcoin’ler, Bitcoin’e göre daha hızlı işlem yapmak, kripto para ortamını geliştirmek ve dijital para piyasasında hareketlilik sağlamak, dolaşım hacmini artırmak amacı ile ortaya çıkmıştır.

Popüler Altcoinler

Dijital paralar içinde altın Bitcoin, gümüşLitecoin, petrol ise Ethereum olarak bilinmektedir. Bunları kısaca açıklayalım:

Litecoin:

Transfer işlemi Bitcoin’e göre daha hızlı gerçekleşmesi ile öne çıkmaktadır.

Ripple:

Ripple bir ödeme ağı ve kripto para türüdür. Bir alım satım işlemi 4 saniye sürer.

Ethereum:

Yazılımcılar için akıllı sözleşmeler oluşturma olanağı sunar. Bitcoin’den sonra en çok pazar hacmine sahip olan kripto para olması ile bilinir.

Ethereum ve Bitcoin’in Farkı Nedir?

Ethereum da Bitcoin gibi dağıtık bir blockchain platformu olarak bilinir. Temel farkı, kullanıcıların yetkinlikleri ve kullanım amaçları olarak öne çıkar.

  • Bitcoin; dağıtık, anonim ve şeffaftır. Ethereum’da ise en önemli özellik, akıllı sözleşme sistemidir.
  • Bitcoin’de blok üretme periyodu 10 dakika, Ethereum’daise 15 saniyede bir blok üretimi söz konusudur.
  • Bitcoin madenciliği işlemci gücüne bağlıdır. Ethereum’da ise GPU olarak bilinen sistem ile üreticiler arasında denge kurulması söz konusudur.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir