Blok zincir ağlarının bir arada çalışmasını kolaylaştıran LayerZero nedir? Kripto para topluluklarında en çok konuşulan LayerZero, interoperability teknolojisini geliştiren önemli projelerden biridir. DApp’leri birçok blok zincirde çalıştırmayı ve kripto ekosistemindeki hız beklentisini çözmeyi hedefleyen proje, Interoperability, ReLayer ve Oracle teknolojileri ile kullanılır.
PoS ve PoW gibi konsensus mekanizmaları ile aktifleşen proje, verileri kullanıcılara özel olarak tanımlayan durum kanallarından meydana gelir. Blok zincir ağlarında oluşan veri aktarımı problemini çözmek için geliştirilen bu proje, bir iletişim protokolü olarak tanımlanır. Bilgisayar, oyun yazılımları ve kriptografi gibi alanlarda kullanılan bu proje, blok zincir ağları arasında çapraz zincir işlemleri sağlar.
LayerZero Neden Kullanılır?
Kriptografi, yatırımcıların takip ettiği ve işlemlerini gerçekleştirdiği çeşitli katmanlardan oluşur. Layer kelimesine karşılık gelen katmanlar, kripto para dünyasında önemli bir kavram olarak karşınıza çıkar. Peki kriptoda layer ne demek? Kriptografide işlem gören blok zincir ağlarının alt yapısını ifade eden kavram Layer’dir. Bitcoin, Ethereum gibi büyük ve çeşitli alt coinlerin katmanlarını ifade eden Layer 0 protokolü, büyük coin ekosisteminde karşılaşılan problemlerin çözümü için özel olarak geliştirilmiş bir proje olarak değerlendirilir.
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte finansal işlemlerin kaydının dijital ortamda gerçekleşmesini sağlayan blokchain ağında birlikte çalışmama sık karşılaşılan bir problemdir. Böylece bu proje, bütün blok zincir ağlarının birlikte çalışmasını gerçekleştirip, kripto para dünyasında oluşan birlikte çalışma problemini çözüme kavuşturur.
LayerZero Avantajları
Blockchain ağlarında meydana gelen birlikte çalışmama problemine çözüm için geliştirilen Layer 0 projesinin sunduğu avantajlar şunlardır:
- Daha başarılı bir kullanıcı deneyimi sunar.
- Blok zincir ağlarının birlikte kullanılmasına izin verdiği için iç içe geçmiş bir ağ ortamı sağlar.
- Blockchain ağları, aracı bir köprüye ihtiyaç duymadan farklı ağlar ile iletişime geçebilir.
- Bu katmanda yer alan işlemler daha hızlıdır.
- Ağ içerisinde meydana gelen sıkışık ve kritik işlemleri, diğer blok zincirlerine devredebilir.
- Aynı blok zincir ağında yer alan ağlar daha kolay ölçeklenebilir. Böylece tüm blok zincir ağları birim saniyede daha hızlı işlem gerçekleştirebilir.
- Layer 0 protokolü, yazılımcılar için daha kolay geliştirici kitleri sunar. Böylece blok zincir ağlarını daha pratik bir şekilde başlatabilir, problem çıkarmayan bir arayüz oluşturma fırsatı elde edebilir.
- Geliştiriciler Layer 0 protokolünde sahip olduğu esneklikleriyle blok zincir ağlarını daha kolay özelleştirebilir. Böylece dApp’lerin hepsini kontrol edebilir.
LayerZero Kurucu Ortakları ve Yatırımcıları
Kripto para dünyasına adını başarı ile duyuran proje geliştirici şirketin ortakları; Bryan Pellegrino, Caleb Banister ve Ryan Zarick’tir. Geliştirici şirketin CEO’luğunu Bryan Pellegrine, CTO görevini ise Ryan Zarick ve Caleb Banister üstlenir.
Kurulduğu yıldan itibaren büyük yatırımcılara sahip olan proje, 2023 yılında 120 milyon dolar yatırımını nisan ayında toplamayı başarır. 1 milyar dolarlık yatırımını bu yıl gerçekleştirdiği yatırım turları sayesinde 3 milyar dolara yükselten şirket, Circle Ventures, a16z Cyrpto ve Sequoia Capital gibi önemli sektör yatırımcılarına ev sahipliği yapar. Sektörün önde gelen yatırımcıları sayesinde yatırımını 250 milyon dolara yükselten LayerZero coinleri hangileri? Layer 0 coinleri; Atom, Avax, DOT, Solana, Bitcoin ve Ethereum gibi büyük kripto ağları olarak sıralanabilir.
LayerZero Bileşenleri Nelerdir?
Blockchain ağlarında veri aktarımını kolay bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan Interoperability teknolojisi, projenin öne çıkan özellikleri arasında yer alır. Layer 0 protokolü 3 temel bileşenden oluşur. Layer 0 protokolünü oluşturan bileşenler şöyle açıklanabilir;
Oracle: Blok zincir ağları arasında veri aktarımı sağlanırken blok başlığını okuyup diğer ağa aktaran Oracle, üçüncü taraf bir servis sağlayıcı olarak tanımlanır.
Endpoint: sistem üzerinde kullanıcılar tarafından görünen arayüz endpointtir. Kullanıcılar blok zincir ağlarında etkileşim kurarken endpointten faydalanır.
ReLayer: İlk zincirin ikinci blok zincirine yalnızca kanıt sunan ReLayer, zincir dışı servis sağlayıcı olarak tanımlanabilir. Oracle ile benzer çalışma güdüsüne sahip olan ReLayer, yalnızca kanıt sunduktan sonra işlemi tamamlar.
LayerZero Kullanım Alanları
Layer 0 protokolünün kullanım alanı oldukça geniştir. Layer 0 protokolünün kullanım alanları şöyle sıralanabilir;
- Amaca yönelik meydana getirilen blok zincir ağlarını bir araya toplayan DOT yeni nesil blok zincir ağında kullanılır.
- Blockchain endüstrisindeki en gelişmiş akıllı sözleşmeler platformu şeklinde tanımlanan Avalanche projesinde kullanılır.
- Blockchain ağları arasındaki iletişimi kolaylaştıran Cosmos protokolünde kullanılır. İçine dahil edilen gizlilik, Defi ve altyapı projeleri sayesinde spam önleme mekanizması olarak tercih edilir.
LayerZero Güvenilir Mi?
Layer 0 Labs şirketine ait olan LayerZero güvenli mi? Layer 0 Labs şirketinin Interoperability projesi ile geliştirdiği LayerZero projesi, alanında uzmanlıklarını tamamlamış olan denetçiler tarafından düzenli aralıklarla kontrol edilir. Denetçilerin sunmuş olduğu açıklamalara göre, projede yer alan tüm kodlar Layer 0 Labs şirketine aittir.
Proje geçen üç ay boyunca düzenli aralıklarla yapıldıktan sonra, denetçilerin hazırlamış olduğu rapor halka açık bir şekilde duyurulur. Böylece Nft yatırımcıları ve dijital oyun dünyasına merak duyan kullanıcılar için bu projenin güvenilirliği tasdik edilmiş olur.
LayerZero Airdrop Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Kripto para dünyasının önemli bir belirteci olan NFT airdrop ne demek? Kripto para dünyasında kullanılan airdrop, yatırımcılarının dijital cüzdanına ücretsiz bir şekilde coin veya para yatırıldığı özel bir pazarlama aracıdır. Geliştiricilerin token yatırımcıları için oluşturduğu bu projenin airdrobuna hak kazanmanız için birtakım unsurlara dikkat etmeniz gerekir.
LayerZero Airdrop için Neler Yapılmalı?
Layer 0 projesinde kullanıcılar çok sayıda token kazanmak için Airdrop kazanmak isteyebilir. Layer 0 airdrop sahibi olmanız için kriptografi dünyasında aktif olarak bir kullanıcı profiline sahip olmanız gerekir. Kripto fonlarınızı düşük işlem ücreti olan çeşitli köprüler aracılığıyla Layer 0’a köprüleyebilirsiniz. Layer 0 sayfasında görünen EVM ağlarını görüntüleyebilir, bu ağlar üzerinde token köprüleyebilirsiniz.
Stargate Finance üzerinde coin stake edebilir, Rage Trade platformu üzerinden vadeli işlem açıp token yatırabilirsiniz. Bahsedilen işlemleri düzenli aralıklarla gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda projenin airdrobuna sahip olmanız için önerilen işlemlerde minimum 100 dolar sınırına uyum sağlayabilirsiniz. Yüksek miktarlarda işlem yapmanız, LayerZero airdrop sahibi olmanız için büyük önem taşır.