Bitcoin Ajandası

Lens Protocol Nedir?
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Kripto Para
  4. »
  5. Lens Protocol Nedir?

Lens Protocol Nedir?

Esra Yılmaz Esra Yılmaz -
8 0

Web 3 tabanlı olarak geliştirilen Lens protocol nedir? Lens protocol merkeziyetsiz bir sosyal medya ağı olarak kullanılan açık kaynaklı bir grafik çeşididir. Polygon blokchain üzerine inşa edilen Lens protocol, web 2 sistem içerisinde kullanıcıların karşılaştığı zorlukları yenmek için oluşturulan bir sosyal medya grafiği olarak tanımlanabilir.

Lens protokolün çalışma sistemi, avantajları ve özellikleri ile ilgili merak edilen bilgiler kullanıcılar ve geliştiriciler için şöyle aktarılabilir.

Lens Protokolü Nasıl Çalışır?

Lens Protokolü Nasıl Çalışır?
Lens Protokolü Nasıl Çalışır?

Kullanıcılar “Lens protokolü nasıl çalışır?” sorusunun yanıtını araştırma yoluna gittiğinde web 2 tabanlı sosyal medya platformlarının aksine farklı bir işleyişe sahip olduğunu kolay bir şekilde görebilir. Blockchain zincir sisteminde yaşanan teknolojik gelişmeler akabinde çoğu blockchain şirketi merkezi sistemi olmayan sosyal medya platformlarına yönelmeyi tercih edebilir.

Instagram, Facebook ve Twitter gibi yaygın kullanılan sosyal medya platformlarında toplumsal grafikler kullanılır. Fakat web 3 tabanlı sosyal medya platformu olan Lens protocol, kullanıcıların toplumsal grafiklerini merkezi bir denetim sisteminden bağımsız bir şekilde oluşturur. Lens protocol coin dünyasında da sıklıkla tercih edilen bir platform olarak 8 ana bileşen şeklinde uygulamaya geçer.

Profil Oluşturma

Kullanıcıların profil NFT’leri sistemin ana bileşenleridir. Dolayısıyla sistem içerisinde oluşturulan profiller tamamen kullanıcılara aittir. Sistem içerisinde içerik üreten kişiler, aynı adres üzerinden birden fazla profil NFT’si oluşturabilir. Dolayısıyla kullanıcıların oluşturdukları profil, zincir üstü bir sistem içerisinde gerçekleşir.

Modüller

Kullanıcıların platform içerisinde yorum yapma serbestisini Lens protocol toplama modülleri ve referans modülleri bbelirler. İçeriklerin içerisinde ekli olarak bulunan modüller arasında yer alan referans modülleri, yayın içerisinde kendisine yapılan referansları takip etme fırsatı sunar. Toplama modülleri ise, içeriği üreten kişinin, içeriği NFT olarak mint edilmesini sağlar. Dolayısıyla toplama modülleri sayesinde içerik üreticileri, ürettikleri içerikten gelir kazanma fırsatı elde edebilir.

İçerik Oluşturma

Lens protocol sistemi içerisinde kullanılabilen 3 farklı içerik türü mevcuttur. Kullanıcının kendisinin ürettiği ilk içerik, kullanıcıların başka içeriklere yapılan yorumları ve düzenlenen içeriğin paylaşılması olarak 3 farklı kategoride değerlendirilen içerikler, NFT formunda üretilir. NFT formunda üretilen bu içerikler; metin, video ve görsel niteliklerinde oluşabilir.

Yorumlar

Web 2 tabanlı sosyal medya uygulamaları olan Instagram, Facebook ve Twitter’da olduğu gibi Lens protokolünde de üretilen içeriklere yorum yapılabilir. Kullanıcıların üretilen içeriklere yaptığı yorumlar profil NFT sistemleri tarafından görünür kılınır. Bu nedenle yorum sahipleri profil NFT’leri üzerinden takip edilebilir.

Mirror

Lens protokolünde bahsi geçen Nft mirror kavramı, Twitter’daki retweet kavramına eş değer gelir. Şöyle ki platform içerisinde üretilen bir içeriğin yeniden paylaşıldığı Mirror, referans modülü üzerinden diğer kullanıcılar tarafından görünebilir. Zaten üretilen bir içeriğin paylaşıldığı anlamına gelen Mirror toplama modülüne uygun bir şekilde NFT formunda mint edilmesi gerekir.

Follow NFTs

Takip anlamına gelen NFT follow eş değeri kullanıcı profili içerisinde takip modülü olarak anlaşılabilir. Lens protokolü içerisinde bir profil takip edildiğinde, takip edildiğine dair NFT alınır. Aynı zamanda kullanıcılar bir profili takip edebilmesi için değişik miktarlarda cüzdan veya Matic ödemesi yapması gerekebilir. Dolayısıyla bu ve bunun gibi bazı ön koşulların varlığı nedeniyle çok sayıda kullanıcısı bulunan profiller, değişik miktarlarda gelir kazanma fırsatı elde edebilir.

Merkeziyetsiz Yönetişim

Lens protocol sistemi içerisinde merkeziyetsiz yönetişim adının verildiği sosyal DAO yapısı, takipçilerin içerik üreticilerinin karar verme süreçlerine dahil edildiği bir sistemdir. Aynı zamanda bu sistem içerisinde içerik üreten kullanıcılar, takipçilerinin karar verme sürecine ne denli dahil olabileceğine diledikleri ölçüde karar verebilir.

Çoklu İmza

Lens protokolünün diğer sosyal medya uygulamalarında olduğu gibi güvenlik duvarına ihtiyacı vardır. Protokolün güvenliğini sağlamak adına çoklu imza sistemini aktive eder. Çoklu imza sisteminde yer alan sistem temel bilgileri, güvenilir Web 3 taban içerisinde korunur. Dolayısıyla çoklu imza kuralının Lens protokolü içerisinde oldukça güvenilir bir yöntem olduğu söylenebilir.

Lens Protocol Özellikleri Nelerdir?

Lens protokolü web 2 tabanlı sosyal medya uygulamalarının temel özelliklerine sahiptir. Fakat web 3 tabanlı olarak faaliyet gösteren Lens protokolü, web 2 tabanlı sosyal medya uygulamalarında bulunmayan ek özelliklere sahiptir. Diğer sosyal medya uygulamalarından ayrılan Lens protocol özellikleri şöyle sıralanabilir:

  • Sistem içerisinde takip ettiğiniz bir kişi için NFT’yi takip et seçeneği sunulur. Dolayısıyla sizi takip etmek isteyen kişiler için takip NFT’si verebilir veya belirli bir koşul üzerinden takip modülü ekleyebilirsiniz.
  • Toplama modülleri sayesinde lens protocol sistemi içerisinde gelir kazanma fırsatı elde edebilirsiniz.
  • Platform içerisinde üretilen içeriklere yorum yapabilir, kendi profilinizde paylaşabilirsiniz.
  • Sosyal DAO olarak tanımlanan merkeziyetsiz yönetişim sistemi sayesinde, üreticiler karar verme süreçlerine takipçilerini dahil edebilir. Üstelik içerik üreticileri, diledikleri takipçi grubunu istediği oranda karar verme sürecine dahil etme fırsatı elde edebilir.

Lens Protokolün Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Günümüzde popülerliğini korumaya devam eden Web3 tabanlı sosyal medya platformu olan Lens protocol, sosyal medya devriminde öngörülemez bir onarım sunmayı hedefliyor. Özellikle web 2 tabanlı sosyal medya uygulamalarında kullanıcıların önüne çıkan problemleri ortadan kaldırmaya yönelik bir girişim olan Lens protokolü, kullanıcılara sosyal medya kullanırken blockchain zincir teknolojisinden yararlanma fırsatı sunar.

Lens protocol platformunun kullanıcılar için sunduğu en büyük avantajlardan biri ise güçtür. Dolayısıyla bu uygulama üzerinden içerik üreten kişiler, ürettikleri içerik ve bağlantılara tümüyle sahip olup yüksek miktarlarda gelir elde edebilir.

İçerik üreticilerinin ürettikleri içeriklere tümüyle sahip olması, özellikle kripto para piyasasında oldukça önemlidir. Şöyle ki cüzdanınızda var olan coin miktarını yalnızca siz görüntüleyebilirsiniz. Aynı zamanda teknolojik gelişmelerin uygulamaya yansıtıldığı bu süreçte, özellikle blockchain zincirinde güvenilirlik kullanıcıların beklentileri arasında yer alır. Lens protokolüne ait çoklu imza kuralı sayesinde kullanıcılar, cüzdan varlıklarını ve bilgilerini koruma fırsatı elde edebilir.

Herhangi bir merkezi sunucuya bağlı olmayan Lens protokolü, merkeziyetsiz bir yönetim vadederek kullanıcıların içerikleri üzerinde tam olarak söz sahibi olma hakkı sunar. Dolayısıyla “Lens protokol ne işe yarar?” sorusunun yanıtını merak edenler için, bahsedilen tüm bu faktörler sıralanabilir.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir