Bitcoin Ajandası

Limit ve Stop Emirler Nasıl Kullanılır?
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Kripto Para
  4. »
  5. Limit ve Stop Emirler Nasıl Kullanılır?

Limit ve Stop Emirler Nasıl Kullanılır?

Esra Yılmaz Esra Yılmaz -
12 0

Limit ve stop emirler nasıl kullanılır konusu da kripto para takipçilerinin araştırmaları arasında yer alması ile bilinir.

Limit ve stop emirler nasıl kullanılır sorusuna cevabı yazımız içinde ayrıntılı olarak ele alalım. İşlemlerin yapılış şekli ve dikkat edilmesi gerekenleri sizlerle paylaşalım…

Limit ve Stop Emirler Nasıl Kullanılır?

Limit ve Stop Emirler Nasıl Kullanılır?
Limit ve Stop Emirler Nasıl Kullanılır?

Limit ve stop emirlerde alım satım emri verilirken kripto paranın fiyatını belirlemek isteyenler, limit emir tipini kullanarak bunu yapabilir. Limit emir verirken emir fiyatı ile birlikte almak veya satmak istenilen miktarı belirlemek de mümkündür.

Gelişmiş Al Sat ekranı tercih edilecek ise alım fiyatı girişi yapıldıktan sonra toplam tutar bölümüne harcamak istenilen bakiye girilebilir. Belirlenen fiyattan toplam tutar karşılığında alınabilecek olan kripto paranın otomatik olarak hesaplaması yapılır. Satış işleminde de toplam tutar bölümüne, hesaba geçmesi istenen tutar girilir. Belirlenen fiyattan satılacak kripto paranın miktarı da otomatik olarak hesaplanacaktır.

Limit alış emri girilirken emir defterindeki en iyi alış fiyatı ile veya bundan daha yüksek bir fiyat belirlenir ise ödenecek komisyonun Piyasa Alıcı komisyon oranları üzerinden hesaplandığı görülür.

Limit satış emri girilirken emir defterindeki en iyi satış fiyatı ile veya bundan daha düşük bir satış fiyatı belirlenir ise ödenecek komisyonun Piyasa Alıcı komisyon oranları üzerinden hesaplandığı görülür.

Limit Emrin Avantajları

Alım satım işlemlerinde limit emir kullanarak almak veya satmak istenilen kripto paranın fiyatı belirlenebilir. Emirleri emir defterine ekleyerek piyasa fiyatının, belirlenen fiyata ulaşması bekleme aşamasında ekran başında bulunmaya gerek yoktur. Piyasa fiyatı, belirlenen fiyatı yakaladığında emir, uygulamaya alınır. Belirtilen fiyattaki emirleri karşılayacak miktarda karşı emir verilmiş ise bekleyen emir eşleşecek, alım satım işleminde gerçekleşme sağlanacaktır.

Limit Emir Dezavantajları

Limit Emir Dezavantajları
Limit Emir Dezavantajları

Kripto para piyasalarında çok sık fiyat dalgalanmaları yaşanması kaçınılmazdır. Bazen ani yükseliş ve düşüşler, verilen limit emirlerin yerine getirilmemesine neden olabilir. Emir eşleme motoru emirleri eşleştirilirken eklenme sırası dikkate alınır.

Limit ve stop emirlerde ilk önce girilen emirler önce eşleştirilir. Bu sebep ile belirlenen fiyat ile daha önce girilmiş bir emir var ise önce o emirlerin yerine getirilmesi söz konusudur. Piyasa fiyatı, başkalarının önce girdiği emir ya da emirlerin toplamını karşılamaya yetmeyecek durumda ise emrinizin eşleşmeme durumu ortaya çıkabilir.

Karşıdaki emrin size ait olan emir tutarının toplamını karşılayamaması durumunda da emrinizin tamamı karşılanamayabilir. Özellikle yükseliş ve düşüş hareketlerinin hızlı olduğu dönemler içinde limit emrinin yalnız bir bölümü eşleşebilir veya emir eşleşmeden fiyatın düşme ve yükselme durumu söz konusu olabilir.

Stop emirleri ise stop limit ve stop piyasa emir olarak kullanmak mümkündür.

Stop Limit Emir

Limit ve stop emirlerde piyasa fiyatının düşeceğinden şüphelenildiğinde veya yalnızca piyasa fiyatının düşmesi durumunda satış emri verilmek istendiğinde stop limit satış emrini kullanmak mümkündür.

Stop Limit Emir Nasıl Verilir?

Fiyat kutusuna, kripto para alım fiyatını girilir ve miktar bölümüne almak istenilen miktar yazılır. Toplam kutusu içine harcanmak istenilen tutar girilerek miktarın otomatik olarak hesaplanması sağlanabilir. %25, %50, %75 ve %100 seçenekleri ile kullanılabilir bakiyenin yüzdelik dilimi için stop limit alış emri verilebilir.

Emir onaylandığında kuyruğa iletilir ve piyasa fiyatı, tetikleme fiyatına eriştiğinde limit alış emri, belirlenen fiyattan emir defterine eklenmiş olur.

Stop Limit Satış Emri

Stop limit satış emri verirken Gelişmiş Al Sat ekranı üzerinden Stop emir tipi seçilir ve SAT sekmesine geçilir. Tetikleme fiyatı bölümüne, emir defterine eklenmesi istenen fiyat girilir.

Fiyat bölümüne, kripto para satış fiyatını girilir ve satmak istedinilen miktar da miktar bölümüne girilir. Toplam bölümüne, hesaba geçmesi istenen tutar girilerek miktarın otomatik şekilde hesaplatmak da söz konusudur. %25, %50, %75 ve %100 seçenekleri ile kullanmaya hazır olan bakiyenin yüzdelik dilimi için stop limit satış emri verilebilir.

Stop Piyasa Emri

Stop Piyasa Emri
Stop Piyasa Emri

Piyasa emirlerinin en iyi alış veya satış emirleri ile eşleşmesi ön plandadır.

Stop Piyasa Emri Nasıl Verilir?

Limit ve stop emirlerde stop piyasa alış emri vermek istendiğinde Gelişmiş Al Sat ekranından Stop emir tipi seçilir ve AL sekmesine geçilir. Tetikleme fiyatı kısmının solunda yer alan Piyasa (mobilde P olarak geçer) seçeneği işaretlenir ve tetikleme fiyatı girilir.Stop piyasa alış emirleri verilirken tetikleme fiyatının, emir defterinde bulunan en iyi alış emrinden yüksek olması durumuna dikkat edilmelidir. Toplam bölümüne, harcamak istenilen tutar girilir. %25, %50, %75 ve %100 seçenekleri ile kullanıma açık durumdaki bakiyenin yüzdelik dilimi için stop piyasa alış emri vermek imkanı da söz konusudur.

Stop Piyasa Satış Emri

Tetikleme fiyatı bölümünün solundan Piyasa (P) seçeneği seçilerek tetikleme fiyatı girilir.

Miktar bölümüne satmak istenilen miktar girilir. %25, %50, %75 ve %100 seçenekleri ile kullanıma açık durumda bulunan bakiyenin yüzdelik dilimi için stop piyasa satış emri vermek mümkündür.

Stop Emrin Avantajları

Alım satım planına uygun olarak stop piyasa veya stop limit emri kullanabilirsiniz.

Stop piyasa emirleri, piyasa fiyatı, tetikleme fiyatını yakaladığında emrin tamamının yerine getirilmesini sağlar. Böylece işlemin belli bir bölümünün gerçekleşmesi veya hiçbir şekilde gerçekleşmemesi riski kaldırılmış olur.

Stop Emrin Dezavantajları

Limit ve stop emirlerde piyasa fiyatının hızlı değiştiği durumlarda, fiyat, tetiklenme fiyatına eriştikten sonra stop limit alış fiyatının üstüne çıkabilir veya stop limit satış fiyatının altına düşebilir. Böyle bir durumda verilen emrin gerçekleşmeme veya belli bir kısmının gerçekleşmesi ortaya çıkabilir. Stop piyasa emirlerinde, yüksek fiyat hareketleri oluştuğunda almak istenilenden daha düşük miktarda bir alım veya beklenilenin altında bir fiyattan satış durumları ortaya çıkabilir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir