Litecoin mining, Türkçede Litecoin madenciliği anlamına gelmektedir. Bir işlem bloğunun Litecoin ağında işlenmesi olarak ifade edilen Litecoin mining, faaliyet göstermeye başladığı ilk yıllardan bu yana birçok yatırımcı açısından merak konusudur.
Bitcoin Ajandası olarak bu içeriğimizde Litecoin mining, madenciliğin nasıl yapıldığı ve bunun gibi merak edilen çeşitli konulara değindik.
Litecoin Nedir?
Litecoin, Bitcoin gibi merkezi olmayan bir kripto para birimi olarak tanımlanmaktadır. Üstünde herhangi bir aplikasyon ya da proje geliştirilmeyen bu kripto para biriminin diğerlerinden en önemli farkı, madencilik faaliyetlerinde GPU ve CPU kullanması, ayrıca işlemler esnasında herhangi bir sorun yaşanmamasıdır. Sahip olduğu bu özelliği sayesinde birçok kripto para yatırımcı ve madencisi, Litecoin’in yazılım mimarisinden yararlanmaktadır.
İlk olarak 13 Ekim 2011 tarihinde piyasaya sunulan Litecoin, söz konusu tarihten bu yana piyasada en yüksek değere sahip olan altcoinler arasında yer almaktadır. Kısaca LTC olarak bilinen bu altcoin, orijinal Bitcoin protokolünde bazı değişikliklerde bulunarak BTC’ye alternatif sunmayı amaçlamaktadır. Ayrıca teknik açıdan BTC’ye benzemesiyle dikkat çekmektedir.
Litcoin’in ağda işlenmesi, sonuç olarak blok zincirine dahil edilen işlem bilgisini eklemeyi gerektirmektedir. Blok zinciri, belirli bir Litecoin’in bütün sahiplerinin bir kaydı olarak faaliyet göstermektedir. Bu zincirde yapılan ayarlamalar, sadece sayısal içerikli yazılımlar aracılığıyla çözülebilecek olup, son derece güçlü bilgisayar donanımına sahip madenciler tarafından gerçekleştirilmektedir.
Litecoin Mining (Madenciliği) Nasıl Yapılır?
Litecoin mining ya da başka bir deyişle madenciliği yapabilmek için Litecoin mining yazılımı, LTC cüzdanı ve güçlü bir bilgisayara sahip olmak gerekir. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için bilgisayarı açık tutup yazılımda “mine” seçeneğine tıklamak gerekir. Bu sayede bilgisayar tarafından madencilik çalışmaları başlatılmakta ve Litecoin çıkarılmaktadır. Çıkarılan LTC’lerse cüzdana aktarılmaktadır.
Litecoin madenciliği konusunda çeşitli alternatifler bulunurken, bu yöntemlerle de LTC çıkarabilmek mümkündür:
- Litecoin CPU Madenciliği
- Litecoin GPU Madenciliği
- Bulut Madenciliği
- Litecoin ASIC Madenciliği
- Madencilik Havuzları
Litecoin CPU Madenciliği
Scrpyt algoritmasıyla beraber Litecoin özelleşmiş cihazların piyasaya sürülmesinin önüne geçilmeye çalışılsa da zamanla artış gösteren zorluk düzeyi nedeniyle bu cihazlara ihtiyaç duyulmaya başlanmıştır. CPU aracılığıyla madencilik yapılması istendiğinde ilk olarak bilgisayara cüzdan kurulumu yapılması gerekir. Bu aşamada bilgisayara client yüklenmelidir. Client, bilgisayarla senkronize olacak şekilde ağa bağlanırken, ikinci aşamada madencilik havuzlarından birine bağlanmak gerekir. Özellikle de CPU madenciliğinin yeteri kadar kazançlı olmadığını göz önünde bulundurursak, madencilik havuzlarında yer almak önem teşkil eder.
Madencilik havuzuna dahil olabilmek içinse bu tür havuzlardan birinde hesap oluşturmak ve kriptp para birimi olarak LTC seçmek gerekir. Üçüncü aşamada madencilik yazılımının yüklenmesi gerekirken, bu türden madencilik için Stratum protokolü destekleyen bir yazılımın tercih edilmesi gerekir.
Tüm bu aşamaların sonrasında madencilik faaliyetlerine başlayabilmek için komutları çalıştırmak gerekir. Madencilik faaliyetleri esnasında farklı parametreleri panelde görebilmek mümkündür.
Litecoin ASIC Madenciliği
Litecoin, Scrypt algoritması üzerinden ASIC cihazlarını engellemeye çalışır. Buna karşın bu algoritmayla uyumlu cihazlar, her geçen gün artan hesaplama gücü gereksinimlerinden dolayı madenciler tarafından sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Fakat Scrypt uyumlu cihazlar yalnızca LTC değil, aynı zamanda Scrypt tabanlı kripto varlıkların çıkarılmasını da kolaylaştırmaktadır. Bu yöntem için ilk olarak ASIC cihazlarını temin edip bilgisayara entegre etmek gerekir. Bu işlemin ardından madencilik yazılımı yüklenerek Litecoin mining çalışmalarına başlamak mümkündür.
Litecoin GPU Madenciliği
CPU cihazlarına kıyasla daha verimli olan GPU cihazları, buna rağmen artan maliyetler nedeniyle yerini özelleştirilmiş cihazlara bırakmıştır. Buna karşın litecoin GPU madenciliği myapmak isteyen madencilerin ilk olarak bigisayarına LTC cüzdanı kurması ve yazılım yükleyip cüzdanla uyumlu olmasını sağlaması gerekmektedir. Bu aşamaların ardından madenciler talep ettiği takdirde madencilik havuzlarına dahil olup kazancını artırabilmektedir.
Madencilik Havuzları
Madencilik havuzları, kripto para madenciliğinin son derece güç hale gelmesinin ardından kullanıcıların hesaplama gücünü bir araya getirmesiyle oluşturduğu havuzlardır. Bu havuzlarda kullanıcılar, hesaplama gücünü toplayarak toplam ödül almaya çalışmaktadır.
Madencilik havuzları için ilk olarak bahsi geçen gereklilikleri yükledikten sonra internet üzerinde madencilik havuzlarına erişmek gerekir. Sonrasında havuzlarda hesap oluşturmak ve “mine” seçeneğine tıklamak yeterli olacaktır.
Bulut Madenciliği
Geleneksel madencilik yöntemlerinin uygulanması hem zor hem de fazla maliyetli olduğundan bazı kullanıcılar bulut madenciliğini tercih etmektedir. Bulut madenciliğinde bu alanda faaliyet gösteren firmalar, bulut hizmetleri aracılığıyla Litecoin çıkarmaya çalışır. Bu sistem, birim başına olan maliyetleri büyük ölçüce düşürse de çoğu zaman art niyetli kişilerin güvenilir iş modeliyle beraber milyonlarca doları kaçırmalarına yol açabilir. Bu nedenle bulut madenciliği şirketi hakkında detaylı araştırma yapılması ve güvenilir şirketlerin tercih edilmesi önemlidir. Eğer hem şirket hem de şirketin sözleşmeleri güvenilir olduğuna işaret ediyorsa, sözleşmeyi imzalayarak Litecoin çıkarmaya başlayabilmek mümkündür. Bu durumda sözleşmelerin maliyetleriyse sözleşmenin geçerlilik süresi ve sunulduğu hesaplama gücüyle bağlantılıdır.