Bu durumu basit bir örnekle izah etmek gerekirse; Google, sanal evren ve gerçek dünyayı ilişkilendirebilmek amacıyla artırılmış gerçekliğe dikkat çeken sessiz ve derin bir yaklaşım sergiliyor. Eski adıyla Facebook olarak bilinen Meta, Google’ın aksine meta evrene doğru açık ve net adımlarla yürüyor. Şirketin isim değişikliğine giderek Meta adını alması bu durumun açık bir göstergesi. Ayrıca diğer teknoloji devleri de meta için kendisini geliştirmek adına çeşitli çalışmalar yürütmeye devam ediyor.
Meta Evren Nasıl İnşa Edildi?
Meta evren mimarlarının çalışmalarından bahsetmeden önce şirketlerin bu sanal dünyayı nasıl inşa ettiklerine değinebiliriz. Meta evren inşası bir nevi internetin sıfırdan inşa edilmesiyle eş değer bir kavramdır. Gerek içeriği gerekse bağlantı kurulabilmesi için ihtiyaç duyulan teknolojinin geliştirilmesi son derece önemlidir. Bu süreçte sanal ürünler açısından bir pazar yeri ya da beraber çalışılabilecek platformlara olanak sağlayan bir yöntem oluşturulabilir. Herkes için keşfedilebilecek pek çok farklı olasılık bulunur.
Meta Evrenin Mimarı Olan Şirketler
Meta evren mimari olan şirketler, piyasalarda önde gelen platformları bulunan şirketlerdir. Örneğin; Fortnite Epic Games’e, Instagram ve Facebook Meta’ya, WeChat ise Tencent’e ait olan platformlardır. Sosyal medya devleri olarak da ifade edebilmenin mümkün olduğu bu platformlar büyük olasılıkla metaverse’de yer alacaktır. Bu nedenle de söz konusu şirketlerin meta evren çözümlerini kendilerinin geliştirmesi son derece önemlidir.
Kripto dünyasında önemli bir yere sahip olan mimarlarından bahsedecek olursak bu isimler;
Facebook (Meta),
Binance,
Epic Games,
Microsoft,
Google,
Tencent’tir.
Facebook (Meta)
Facebook, geniş çaplı meta evren geliştirilmesi konusunda öncü isimlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Şirketin, adında değişikliğe giderek Meta adını almış olmasıyla bünyesindeki Instagram, Facebook ve Oculus VR için işin ciddiyetini gösteriyor. Üstelik Meta’nın şimdiden metaverse konusunda anahtar unsurlarının pek çoğuna sahip olduğu biliniyor. Küçük çaplı geliştirilmesi konusundaysa bazı projelere rastlayabiliyoruz. Örneğin;
Vr Mesajlaşma
Kullanıcıların sarmalayıcı bir şekilde birbirleriyle bağlantı kurmasını sağlayan önemli bir projedir.
Project Cambria
Oculus Quest VR ile uyum içerisinde olan bir sanal gerçeklik evrenidir.
Horizon Pazar Yeri
Satıcı, alıcı ve içerik üreticilerinin dijital varlıklarını takas edebilmelerine imkân sağlayan bir platformdur.
Şirket CEO’su Mark Zuckerberg kripto paraların, NFT’lerin ve blok zincirlerinin meta evren açısından önemine bu şekilde dikkat çekiyor. Geliştirilme sürecinde olan Libra projesi de yüksek olasılıkla Meta geleceğinde kendisine yer bulabilecek.
Binance
Kripto ve blok zincirlerinin öneminden dolayı metavarse dünyasında kritik bir konuma sahiptir. Metaverse yeni finans sistemi ve süreçlerinin oluşturulmasına imkân sağlarken, Binance ise ihtiyaç duyulan altyapıyı sağlayabilir. Mesela; Binance NFT, satıcı ve alıcıların birçok blok zincirinden dijital varlık benzersiz tokenlerinin alım satım işlemlerini gerçekleştirebilmek için bir Pazar sunuyor. Bu durum çeşitli metaverse platformlarının ekosistemlerinin beraber çalışabilir olduğunu gösteriyor.
Epic Games
Epic Games, çağımızın en gelişmiş platformlarından biri olarak değerlendirilen Fortnite’a sahip olan bir şirkettir. Basit bir oyun olarak hayata geçirilen Fortnite, şimdilerde 350 milyonu aşkın kullanıcısı bulunan devasa bir sosyal medya platformu ve sanal evren olarak nitelendiriliyor.
Epic Games meta evrenle alakalı iki hedefle karşımıza çıkarken, bunlardan biri Fortnite’ın büyümesini sağlayarak 60 milyon aylık kullanıcıdan çok daha geniş bir kitleye hitap edebilmesidir. Diğeriyse hem açık hem de diğerleriyle bağlantılı bir meta evren açısından önemli olan AR ve VR içeriğini erişilebilir hale getirmektir. Bu sayede herkes profesyonel anlamda 3 boyutlu içerikler üretebilecektir.
Microsoft
Microsoft tarafından meta evren için sunulacak olan en önemli ürün, bu yıl çıkarılacak olan Mesh for Teams yazılımıdır. Bu yazılımı, pandemi sürecinde evde çalışma sisteminin daha da güçlenmesiyle beraber yeni bir metaverse çılgınlığının birleşmesindeki direkt sonuç olarak değerlendirebiliriz. Mesh for Times’ın kullanımı, sürekli kullanılabilecek bir sanal ofis olanağı sağlamak amacıyla standart cihazlar ve sanal gerçeklik gözlükleriyle olacak. Üstelik bu yazılımın sağlamış olduğu en önemli avantajlardan biri de kullanıcının kendi avatarını oluşturabilecek olmasıdır.
Google CEO’su Sundar Pichai Bloomberg’e verdiği bir demeçte bu sanal dünyayı bilgi işlemi artırılmış gerçeklikle (AR) kaplayıcı olan bir dünya olarak ifade etmişti. Esasında bu şirket, Google Glass ürünleri sayesinde AR açısından son derece deneyim kazanmış bir şirkettir.
Google’un günümüzdeki hedefi, artırılmış gerçekliği olan avatarlar üzerinden sanal ve gerçek dünyayı bir araya getirmek. Bu alanda henüz kesin bir çalışma meta evren ürünü sözü geçmese de bu hedef doğrultusunda adım atıldığı biliniyor.
Tencent
Küresel açıdan en büyük video oyunu şirketlerinden biri olan Tencent, bunun dışında Çinli sosyal medya devi ve mesajlaşma platformu olan WeChat ile Tencent QQ’nun da sahibi olarak tanınıyor. Her iki platform da meta evrenin geliştirilmesi konusunda son derece önemli isimlerdir.
Şirket yöneticileri gerçekleştirdikleri telekonferans sunumunda oyun altyapılarının meta evrenin geliştirilmesi açısından önemini vurgulamıştı. Tencent’in mevcut düzende kullanılabilir olan pek çok uygulaması ve projesi bulunuyor. Metaverse oyunlaştırma çalışmaları açısından öncü bir isim olmayı hedefleyen şirket, aynı zamanda sektördeki tecrübesinden faydalanmayı da hedefliyor.
Günümüzde meta evrenin geliştirilmesi konusunda ciddi bir yarış söz konusu. Ancak diğer teknolojilerde olduğunun aksine, meta evren için inovasyon yapabilecek çeşitli alanlar bulunabiliyor. Kripto dünyası ve meta evrede elde edilen başarıdan sonra Meta ve Google gibi teknoloji devleri şimdilerde meta evreni plana dahil etmiş gibi görünüyor. Bu aşamada büyük sermayeli şirketlerle küçük kripto ekipleri arasında direkt olarak rekabet görebilmek mümkün değildir. Kimin kazanacağı konusundan bağımsız olarak inovasyon ve geliştirme çalışmaları büyük ihtimalle hız kazanacaktır.