Bu cüzdan Ethereum blockchain ağına bağlanma yöntemiyle çalışmasıyla biliniyor. MetaMask, kullanıcılara geniş çaplı bir merkeziyetsiz uygulama işleyişi sunarken cihazlara tüm blockchain verisi indirmeye gerek olmadan Ethereum ile etkileşime girme imkanı sağlıyor.
MetaMask cüzdan; merkeziyeti olmayan borsalara, oyun platformlarına, şans oyunu sitelerine ve başka birçok uygulamaya kolay erişim kurmak için en yaygın olan Ethereum cüzdanlarından biri olarak görülüyor.
Metamask Cüzdanı Nasıl Oluşturulur?
Chrome, Firefox, Brave ve Microsoft Edge gibi popüler internet tarayıcılarıyla uyumlu olan MetaMask cüzdan, ETH depolama imkanı sunmasının yanında protokoldeki ERC-20 ve ERC-721 standartlarına uygun tokenlara da destek veriyor.
MetaMask cüdan, 2016’da cüzdan uygulamasının işlerlik kazanmasından 2020 yılı eylül ayına kadar 400.000 kullanıcıya ulaşma başarısını gösterdi. 2019’dan önce MetaMask cüzdan, sadece Firefox ve Chrome masaüstü tarayıcıları üzerinde eklenti şeklinde bulunuyordu. 2020 yılı eylül ayında ConsenSys, Android ve iOS işletim sistemli mobil cihazlar için ilk resmi MetaMask mobil uygulaması ortaya çıkarıldı.
Güvenlik şirketi Least Authority’nin yaptığı bağımsız denetimde MetaMask’ın, güvenlik ve tasarımda en üst seviye özellik ve işlev sunduğu sonucuna ulaşıldı.
MetaMask cüzdan uygulamasını, en büyük Ethereum cüzdanı yapan bir başka özellik de şifre ve gizli anahtarları kullanıcıların cihazı içinde güvenli olarak muhafaza eden üst düzey şifreleme teknolojisini kullanmasıdır. Aynı zamanda kullanıcıların farklı ağlar arasında geçiş yapma imkanı da bulunuyor. Birden çok cüzdana bağlanma imkanı sunan MetaMask, Ethereum mainnet haricinde büyük testnetler ve Binance Smart Chain bağlantısı dahi kurmasıyla biliniyor. Bu yanıyla diğer kripto para cüzdanlarından öne çıkmış oluyor.
Nasıl Yüklenir?
MetaMask cüzdanı kullanmak için uygun tarayıcı eklentisinin yüklenmesi gerekmektedir.
Kurulum işleminin ardından iletişim kutusundaki Get Started seçilir. Sonrasında Create a Wallet seçeneğine yönlendirilir.
Bu aşamanın ardından çıkan iletişim kutusunda “Improve MetaMask” linki üzerinden yardım etmeyi kabul edip etmeme tercihi yapılabilir.
Sonrasında bir şifre oluşturmak gereği ortaya çıkacak. MetaMask; harf, sayı ve sembolleri de barındıran asgari 8 karakterden oluşan güçlü bir parolayı şart koşuyor.
“Create”ye tıklanır ve sonrasında 12 kelimeden oluşan seed olarak bilinen yedekleme ifadesi not alınır.
Biri bu koda eriştiğinde, seed verisini başka bir cüzdana aktararak sahip olunan fonlara tam erişim hakkı elde eder ve cüzdanı boşaltabilir. Bu açıdan şifre oluştururken ve şifreyi saklarken çok dikkatli olmak gerekir.
Mobil Cüzdan Üzerinden Nasıl Kurulur?
Android ya da iOS işletimleri üzerinde MetaMask’ı kullanmak isteyenler; Google Play Store ve App Store üzerinden MetaMask mobil uygulamasını indirmeleri gerekir.
Mobil uygulama, masaüstü tabanlı olanla aynı işlevleri sunar. Güvenli oturum açma özelliğini kapsayan uygulama, anahtar kasaları, değişik hesaplara ulaşım hizmetlerinin yanında kullanıcıların Ethereum tabanlı merkeziyeti olmayan uygulamalara göz atmasına imkan tanır.
Sıcak cüzdan olmasından ötürü internete bağlı şekilde çalışan MetaMask cüzdan; soğuk cüzdanlar olarak bilinen CoolWallet, Ledger, KeepKey ve Trezor’a bağlanmayı kolaylaştırır.
Şifrenizi Unuttunuz Ne Yapmanız Gerekir?
Yedekleme; şifrenin unutulması, cihazın hasar görmesi ya da MetaMask, başka bir cihazda açılmak istendiğinde cüzdanı kurtarmanın tek yolu olarak bilinir. “Next”le “Secret Backup Phrase” bölümüne geçilir ve onay sayfasına gidilir.
Onaylamanın sonrasında kurulum işlemini tamamlamak için “All Done”a tıklanır.
Oturumun kapatılmasından sonra tekrar cüzdana girilmek istenildiğinde tarayıcı üzerinde yer alan MetaMask simgesine tıklanarak giriş bilgileri yazılır.
Cüzdana girildiğinde sahip olunan fonlara “Assets” sekmesi üzerinden erişmek mümkündür ve “Activity” bölümü üzerinden işlem etkinliğini izlemek mümkündür.
MetaMask’ta işlem yapmak için; alıcının Ethereum adresini, gönderilecek tutarı ve ödenecek gas ücretini belirlemek gerekmektedir. Sonrasında “Send” seçeneğine tıklanır.
MetaMask İşlem Ücretleri Nedir?
MetaMask, Ethereum ağının yoğunluğuna göre her işlem için belirlenmiş bir gas ücreti ister. Bununla beraber kullanıcılara parametre özelleştirme olanağı sunarak gelişmiş sekme üzerinden gas ücretlerini ve limitlerini değiştirme hakkı tanır.
Ücret ve limit arasındaki fark şöyledir: Ücretler işlem maliyetlerini oluştururken gas limitleri ise kullanıcının bir işlemdeki ödeme isteğini gösterir.
İşlem ücretlerinin, ağ üzerindeki işlem hızını belirlediği bilinmektedir. Fiyatların yüksekliği durumunda, onay süresi de buna paralel olarak hızlı olabiliyor. MetaMask, gas ücreti seçeneklerini Fastest, Fast, ve Slow şeklinde ayırıyor.
Şimdiye kadar büyük bir sorun olarak devam eden gas ücretleri, Ethereum blockchain ağındaki tıkanıklıktan ötürü 2021 yılında artmış, akıllı sözleşme işlemleri için ciddi bir engel haline gelmişti. Gas ücretleri, MetaMask’ın belirlediği ücretten çok daha düşük ayarlandığında işlemin arka sıraya atılması ve kesinlikle onaylanmaması riski bulunur.
MetaMask Yorumu
Cüzdanın çevrim içi yapısındaki özellikler, Trezor ve Ledger gibi soğuk depolama sunmasıyla bilinen çevrim dışı cüzdanlara göre güvenlik seviyesi konusunda bir sınırlama getiriyor. Cüzdan, masaüstü ve mobil üzerinde kolay kurulum ve kullanılabilirlikle Ethereum ortamına erişim kolaylığı sunduğundan rakipleri arasından öne çıkıyor. Denilebilir ki MetaMask tarayıcı uzantısı ortaya çıkmasaydı merkeziyeti olmayan finans sektörünün bu kadar büyümesi kolay olmazdı.
Cüzdanın gas sınırını ortalama ücretlerin üzerinde ya da altında belirleme seçeneği, kullanıcılara işlemlerinde hızlılık ve ücretlerde seçme serbestliği tanıyor. Birçok kripto para cüzdanında buna benzer bir özellik bulunmadığı biliniyor.