Birbirinden farklı ve heyecan verici pek çok özelliğe sahip olan MimbleWimble Blok Zinciri, son derece yeni ve gelecek vadeden bir teknolojidir. Dünyayı kasıp kavuran bir teknoloji olarak da nitelendiribilen bu ağ, bugün birçok yatırımcı için merak konusudur.
Bitcoin Ajandası olarak bu yazımızda MimbleWimble Blok Zinciri’nin ne olduğu ne gibi özelliklere sahip olduğu, neleri vadettiği, avantaj ve dezavantajları gibi konulara değineceğiz.
MimbleWimble Blok Zinciri Nedir?
MimbleWimble Blockchain, her biri heyecan verici olan pek çok farklı özelliğe sahip yeni ve gelecek vadeden bir blok zinciri teknolojisi olarak tanımlanır. Gizlilik odaklı ve ölçeklenebilir olarak tasarlanan bu yeni blok zincirinin en önemli özelliğiyse ölçeklenebilir oluşudur. MimbleWimble üzerinden onlarca farklı işlemi sorunsuz olarak gerçekleştirebilmek mümkün olurken, aynı zamanda ticari uygulamaların kullanımında da son derece başarılı bir teknoloji olarak değerlendiriliyor.
MimbleWimble’nin sahip olduğu özellikler bu kadarla sınırlı kalmazken, onu geleceğin teknolojisi yapan başka özellikleriyle de dikkat çekiyor. Blok zinciri teknolojisinin kullanım şekliyle alakalı devrim potansiyeli taşıyan bu ağ, ilerleyen süreçlerde çok daha gelişmiş ve fazla uygulamalarla karşımıza çıkacak gibi görünüyor.
MimbleWimble Kökeni
MimbleWimble Blok Zinciri’nin kökeni, anonim bir yazar tarafından protokolün tavsiye edildiği makaleye kadar dayanır. Söz konusu makale 2016 yılının Temmuz ayında yayınlanmıştır. Makalenin yazarı, Harry Potter karakterlerinden Voldemort’un Fransızca adı olan Tom Elvis Jedusor takma adını kullanan bir Bitcoin uzmanı ya da kriptograftır.
MimbleWimble’ye gösterilen ilgi, protokolle ilişkisi olan kripto para birimi Grin’in (GRIN) piyasaya sürüldüğü Aralık 2016’da arttı. O tarihten bu yana geliştiriciler, protokolle alakalı olarak akıllı sözleşmeleri destekleyebilmek adına teklifler üzerinde çalışmalar yürütmeye devam ediyor.
2017 Ağustos döneminde Bulletproofs isimli yeni bir blok zinciri oluşturmanın nasıl yapılabileceğini detaylı bir şekilde anlatan Whitepaper yayınlandı. Bulletproofs Bitcoin’in gizlilik ve güvenliğini artıran bir kriptografi olarak ifade edilebilir. Aynı yıl Ekim ayında Blockstream tarafından deneysel bir Grin ağı başlatıldı. Grin, herhangi bir merkezi bulunmayan bir kripto para birimidir.
2018 Şubat döneminde ünlü bir Bitcoin geliştiricisi olan Peter Todd, söz konusu blok zincirine akıllı sözleşmeler ilave edebilmek adına bir teklif yayınladı. Teklif için iksir adında bir betik dile ihtiyaç duyuluyor. Aynı yıl Mayıs ayındaysa Blockstream’da matematikçi olan Andrew Poelstra, Stanford’da düzenlenen Stalin Bitcoin konferansında bir sunum gerçekleştirdi. MimbleWimble Blok Zinciri’ni temel alan bu sunumda, Bitcoin işlemlerinin gizliliğini geliştiren ve yeni bir kriptografi türü olan Gizli İşlemler’in nasıl kullanılabileceği tartışıldı.
Son olarak Kasım 2018 dönemindeyse Grin protokolü, yeni bir işlem türü olan Gizli İşlemler’i deneyimlemek adına 2019 Ocak döneminde test çalışmalarına başlanacağını duyurdu. Bu yeni kriptografi türü de yine Bitcoin gizliliğini iyileştirebilme potansiyeline sahiptir.
MimbleWimble Temel Özellikleri Nelerdir?
MimbleWimble Blockchain’i pek çok farklı özelliğe sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Fakat en önemli özelliklerinden bahsetmemiz gerekirse;
- MimbleWimble’de işlemler gizli olarak gerçekleştirilirken, bireysel kullanıcılarla ilişkilendirilmez.
- Ölçeklenebilir oluşu sayesinde saniyede birçok işlemi gerçekleştirebilmek mümkündür.
- MimbleWimble Blok Zinciri sansür direncine sahiptir. Böylelikle bütün işlemler kriptografik olarak doğrulanarak blok zincirine kaydedilir.
- Merkezi otoriteye bağlı olmadan depolama yapabilme özelliği sayesinde kullanıcıların alan kullanımı ya da ağda veri tıkanıklığı yaşamadan bilgilerini kaydedebilmelerine olanak sağlar.
- Kullanımı son derece kolay olduğundan bu teknolojiye aşina olmayanlar için bile kolay bir kullanım sağlar.
- İşlemleri oldukça hızlı bir şekilde gerçekleştirebilir.
- MimbleWimle, zamanla test edilen ve güvenilirliğini kanıtlamış bir protokoldür.
Tüm bunların yanı sıra MimbleWimble protokolü körleme isimli yeni bir şifreleme katmanını dahil ederek güvenliği üst düzeye taşımıştır. Körleme, saldırganların, göndericilerin ve alıcıların gerçek adreslerini görmesini engelleyerek fon hırsızlığının önüne geçme konusunda son derece etkilidir.
Bitcoin ile MimbleWimble Karşılaştırması
Sahip olduğu pek çok farklı özellik MimbleWimble protokolünü Bitcoin’den farklı kılabiliyor. Örneğin; ilk olarak bu protokol çok daha küçük bir blok zinciri boyutuna sahiptir. İşlemleri çok daha hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleştirebilen MimbleWimble Blok Zinciri, çok fazla veri depolamasına ihtiyaç duymaz.
Bitcoin’e kıyasla daha güvenilir olan MimbleWimble Blok Zinciri, Bitcoin’de kullanılan hashing algoritmasından daha güçlü olan eliptik eğri kriptografisi adıyla bilinen bir algoritmaya sahiptir. Diğer yandan bu blok zincirinde Bitcoin’in sağlayamadığı gizlilik özellikleri bulunur. Ağda gerçekleştirilen bütün işlem verileri gizli tutulur. Bu sayede insanlar kullanıcıların parasını nerede harcadığını göremezken, bu durum finansal işlemlerini gizli tutmak isteyenleri cezbedebiliyor.
Bu kıyaslamayı genel olarak özetlememiz gerekirse; MimbleWimble protokolü Bitcoin’e kıyasla çok daha umut verici olabilir. Daha küçük blok zinciri boyutuna, daha hızlı ve gelişmiş güvenliğe sahip olması, onu dijital para birimi dünyasında önemli bir oyuncu haline getirebiliyor.