Mina Protocol, dünya üzerindeki en hafif blok zinciri olarak ifade edilen ve kullanımının yaygınlaşmasına rağmen boyutu sabit kalan bir protokoldür. Merkezi olmayan uygulamaların, başka bir deyişle dApp’lerin daha verimli ve hızlı çalışmasını sağlamak adına tasarlanan bu protokol, aynı zamanda hesaplama gereksinimlerini minimuma indirgemeye de yardımcı olur.
Bitcoin Ajandası olarak bu içeriğimizde, Mina Protocol ve onun yerel tokeni olan MINA Coin hakkında merak edilen detaylardan bahsettik.
Mina Protocol Nedir?
Mina Protocol, blok zincirine sahip olan ilk kripto para protokolü olarak tanımlanabilir. Ethereum ve Bitcoin gibi blok zinciri ağları, yüzlerce GB büyüklüğünde veri saklar. Bununla beraber zaman içerisinde bu ağların veri saklama alanı daha da çok büyüyecektir. Yüksek boyutlu olan bu ağlar, merkezi olmayan uygulamaların verimliliğini düşürmesiyle bilinir. Üstelik ağın daha yavaş, daha maliyetli ve hantal olmasına da yol açar. Mina Protocol’ün hafif blok zinciri ağı bu aşamada devreye girer. Kripto endüstrisindeki yüksek boyutlu ağlar sebebiyle geliştirilen Mina Protocol, bu alanda yaşanan problemleri çözüme kavuşturmayı amaçlar.
Diğer yandan Mina, küresel bir ödeme sistemi olma yolunda piyasaya sürülmüş olan bir projedir. Dünya üzerindeki en hafif blok zinciri olma konusunda son derece iddialı olan bu proje, ekosistemindeki kullanımı ne kadar büyürse büyüsün blok zincirinin boyutu daima aynı kalır. Bu doğrultuda tüm ağa ait dosya boyutu 22 kilobayt kadardır. 22 kilobayt, atılan birkaç tweetle eşdeğer bir boyuttur. Bu sayede kullanıcıların hızlı bir şekilde ağı senkronize ederek doğrulayabilmesi mümkün olur. Ağ, block zinciriyle ölçeklenebilirlik problemini çözme amacı taşır. Üstelik ağın merkeziyetsiz ve kapsayıcı olması amacıyla çalışır.
Mina Protocol Projesini Özel Kılan Nedir?
Mina protokolü, teklif hakkında yeterli bilgiye sahip olmadan bir işlemin doğru olduğunu kanıtlayabilen zk-SNARK teknolojisinden faydalanır. Bunun için teknolojisinin entegrasyonuna sahip olan Ouroboros Samaika isminde bir konsensüs algoritması oluşturmuştur. Zk-SNARK’ın değişmeyen boyutu 22 KB olurken, bu boyut diğerlerine kıyasla son derece küçüktür. Ağdaki işlemlerin herhangi bir problemle karşılaşmadan çalışabilmesi için her katılımcının bir düğüm çalıştırması önemlidir.
Mina Protocol, birçok platformun madenci ve stake edenler gibi doğrulayıcılara sahip olduğu blockchain ortamında devrim yaratacak özelliklere sahiptir. Bu proje, merkezi olmayan ağ dahilinde her biri farklı göreve sahip birden fazla katılımcıya sahip olarak farklı bir yaklaşım gösterir. Platformda kullanıcılar, blok üreticisi, doğrulayıcı ve snarker olmak üzere üç temel rol üstlenir. Bu rolleriyse şu şekilde izah edebiliriz:
Doğrulayıcılar
Doğrulayıcılar, konsensüs verilerinin onaylanmasını sağlayan zk-SNARKS ile etkileşim halindedirler. Mina protokolünde her bir katılımcı, doğrulayıcı rolüne sahiptir.
Blok Üreticileri
Mina projesinde blok üreticileri, standart madenciler ya da stakerler gibi çalışır ve blok ödülüyle beraber işlem maliyetleri üzerinden ödeme alırlar. Blok üreticileri de aynı şekilde önceden sözü verilmiş işlemlerle eş zamanlı olarak SNARK oluşturmak durumundadır. Blok üretimi esnasında SNARK oluşturulmazsa, eksik blokların oluşturulması gerekir ve bunun için düğümler gerçeklik onayı vermez.
Diğer yandan blok üreticilerinin SNARK oluşturma ya da Snarker olarak nitelendirilen özel katılımcı grup tarafından üretilenleri kullanabilme gibi bir şansı da bulunur.
Snarker
Mina Protocol kullanıcılarından snarker, işlemlerin doğrulanmasında kullanılan zk-SNARK’ların üretimini gerçekleştirir. Ayrıca bir sağlayıcı olarak da bilinir.
Protokoldeki blok üreticileri, blok zincirine yeni bir blok dahil edebilmek için gas ücreti alır. Bu ücret üzerinden de snarkerlara ödeme yaparlar. Snarker olarak çalışan topluluk üyeleri, ücret hakkı kazanabilmek adına teklifte bulunmak durumundadır. Bununla beraber blok üreticisi de snarkerları teşvik etmekle yükümlüdür. Böylelikle birçok snarker’ın aynı işlemle alakalı teklif sunabileceği bir iş ekonomisi oluşturulur.
Diğer yandan blok üreticileri kazanç miktarını artırabilmek adına minimum ölçüde ücret teklifini tercih eder. Sonuç itibariyle snarkerlar düşük maliyetli SNARK oluşturabilmek adına rekabet ederler. Üstelik söz konusu olan bu Mina Protocol özellikleri, bu projeyi diğerlerinden ayıran en önemli niteliklerdir.
MINA Coin Nedir? Ne için Kullanılır?
MINA Coin, Mina Protocol’ün yerel tokeni olarak tanımlanır. Projenin kripto para birimi olarak da ifade edebildiğimiz MINA, pek çok farklı kullanım alanı ve amacına sahiptir. Bununla beraber MINA coin sahibi olan topluluk üyeleri, varlıklarını stake ederek pasif gelir elde etme imkanına sahiptir. Bunun dışında ağa katkı sağlayarak da ödül kazanabilmek mümkündür. Tüm bunların dışında MINA Coin ayrıca Snapp olarak nitelendirilen merkeziyetsiz uygulamalarla etkileşim kurmak üzere de kullanılır.
Mina protokolün geliştirici ekibi, bu kripto para birimini, gerçek dünyayla kripto dünyası arasında gizliliği koruyan bir geçit olarak nitelendiriyor. Ayrıca tüm kullanıcıların hak ettiği bir geleceğin ve güvenliğin altyapısını kurduğunu da iddia ediyor.
MINA Coin Nereden ve Nasıl Alınır?
Mina Protocol projesine yatırım yapmak ve MINA Coin sahibi olmak isteyenlerin ilk olarak yapması gereken şey, bu varlığı listeleyen kripto para borsalarına erişmektir. MINA Coin listeleyen kripto borsaları şu şekilde örneklendirebiliriz:
- Binance
- Kraken
- Coinbase Exchange
- OKX
- Gate.io
- Coinlist Pro
- Huobi Global
- MEXC
- CoinEx
- Paribu
- Hotbit
- WazirX
Söz konusu olan bu borsalardan herhangi birine erişim sağlayan yatırımcıların hesap oluşturması ve kimlik doğrulamasını gerçekleştirmesi gerekir. Sonrasında hesabına doğru işlem çiftinden para yatıran kullanıcılar MINA Coin satın alım emri oluşturabilir. Bu işlemin ardından birkaç dakika içerisinde kripto varlık cüzdana aktarılacaktır.