Kripto dünyası içinde NFT platformunun farklı yapısı ve işleyişiyle öne çıkması sonrasında bu platforma bağlı kavramlar hakkında araştırmalar da yapılıyor. Minting NFT listeleme nedir şeklinde yapılan aramalara cevap niteliği taşıyan yazımızın bir yatırım önerisi olarak görülmemesi daha sağlıklı olacaktır.
Minting ve listing işlemi, eserin blok zinciri üzerine işlemek, listing ise satış ya da açık artırma şartlarını belirledikten sonra akıllı kontrat oluşturmak ve bunu yine blok zincir üzerine kaydetmektir. Konuyu ayrıntılı olarak inceleyelim…
Minting İşlemi Sonrası NFT Listeleme
Mint ve List işlemleri, farklı işlemler olduklarından maliyetleri de buna bağlı olarak farklılık gösterir. Fraklı ortamlarda da kullanılan yöntem ve maliyetler konusunda da farklılıklar oluştuğunu biliyoruz.
Örneğin; Opensea platformu Tembel Mint olarak bilinen Lazy Mint işlemini tercih etmesiyle bilinir. Bundan ötürü minting işlemi sırasında ücret ödeme durumu ortaya çıkmaz. Bir eser, önce mint edilmeli, sonrasındaki süreçte ise satış için listelenmelidir. Listeleme aşamasında belirlenecek şartlar maliyette etkili olacaktır.
Rarible’nin mint etme ve list etme için her seferinde ücret aldığı bilinir. Open Sea platformu üzerinden de Rarible üzerinden de Mintleme yapmak mümkündür. Ancak ücret konusu, Rarible’deki gibi olmaktadır. OpenSea üzerinde Rarible vasıtasıyla mint edildiğinde 2 seçenek bulunur. Bunlar; kişiye ait bir kontrat olarak bilinen ERC-1155 üzerinde mint etmek ya da Rarible’a ait bir kontrat üzerinde işlem yapmaktır.
OpenSea ortamında mintleme aşamasında cüzdan kullanılarak imza onayına gerek duyulmaz ve bir başka ücret ödenme durumu ortaya çıkmaz. Koleksiyon mintlenip bu şekilde bırakılabilir. Satışta listelenmediği sürece bir diğer ücret ödenmesi söz konusu olmayacaktır.
Minting işlemi sonrasında eser, satışa açılmak istendiğinde satış ya da açık arttırma şartlarını belirleyip listelemek gerekmektedir.
Şartlar belirlenip blockchain üzerine yaz seçeneği tercih edildiğinde transfer için cüzdan ile iletişime geçilir ve gereken ücret talep edilir. Gas ücreti kabul edildiğinde özel bir akıllı kontrat oluşturulur.
OpenSea üzerinde bu işlemler sonrasında açılan proxy hesap ve mini akıllı kontrat ile sınırsız sayıda listeleme yapmak mümkündür.
Listeleme İptali
Listelemenin nasıl olduğunu merak edenler aynı zamanda bu listelemenin iptal yolunu da araştırıyor. Peki listeleme iptali nasıl oluyor? Bu başlık altında konuyu açıklamaya çalışalım…
Listeleme iptali de listelemede olduğu gibi bir ücrete tabi bulunmaktadır. Bunun da 20 dolar civarı olduğu bilinmektedir. Bunun nedeni blockchain üzerinde yapılan her işlemin, veri işlemesine ve enerjiye ihtiyaç duymasıdır.
Listeleme iptalinin yerine ücret ödemesi yapmadan ürünün silinmesi tercih edildiğinde ürünün tekrar yüklenememesi veya farklı bir isimle yüklenmesi riski ortaya çıkar.
Çoklu Mintleme
OpenSea üzerinde mintleme adeti otomatik olarak 1 şeklinde ayarlı bulunmaktadır. Mintleme yapılan sayfa üzerinde en altta bulunan satırda silik olarak 1 yazmaktadır ve bu değiştirilemez.
Adres çubuğundaki bağlantının sonuna ?enable_supply=true şeklinde bir ibare ekleyerek mintlenecek sayıya müdahale etmek mümkündür. Bu yöntemle sayfanın en altında yer alan silik yazı, değiştirilebilir bir hale gelir ve istenen sayı yazılabilir. Çoklu mintleme yaparken açık arttırma seçeneğinin kullanılamadığını da özellikle belirtmeliyiz.
Mintleme aşamasında quantity ve supply olarak bilinen adet ve tedarik terimlerine dikkat etmek gerekir. Aynı üründen 20 adet oluşturup bunları ayrı ayrı farklı fiyattan satmak mümkündür. Ayrıca her fiyat bareminde tedarik edilecek miktar da belirtilebilir.
Maliyetlerin Yüksek Olması ve Farklılığı
Yapılan kontratların süresi, ödenecek gas ücretleri üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. 6 ay süresince eserin açık arttırmada tutulmasının bedeli çok yüksek olacaktır. Bununla ilgili önerilen süre ise 2 hafta kadardır. Eserin tekrar satışı sırasında ortaya çıkacak gas ücretleri ise alıcı tarafından karşılanır.
Rarible kontratı içinde tekli ve çoklu mint etme olanakları mevcuttur. Bu yöntem tercih edildiğinde eserler, OpenSea üzerinde Rarible koleksiyonu içinde listelenir.
Sahip olunan koleksiyona Opensea üzerinde mavi tık almak mümkündür ancak bunun kriterleri henüz net olarak belirlenmemiştir.
NFT’ler ve Getirdiği Kavramlar
Dijital ekonomi platformlarının özellikle son birkaç yıl içinde yaygınlık kazanmasıyla birlikte yeni kullanıcıların da bu tür platformlara girişi söz konusu olmaya başladı. Bunun yanında bu dijital ekonomi platformlarında bulunmayan ancak konuyla ilgili geniş araştırmalar yapan bir kitle de mevcuttur.
Hem kripto para platformlarının hem de NFT ortamının kendi içinde bazı kavramlar barındırdığı görülür. Örneğin blockchain altyapısı, stake etme, sanal cüzdan, token ve yazımızda ele aldığımız minting ve NFT listeleme gibi kavramlar bu süreçte kendini çokça belli etmektedir.
NFT platformu içinde yapılacak işlemlerin tekniğini bilerek bu platformda bulunmak çok daha sağlıklı olacaktır. Sadece alım satım yapma heyecanıyla platform içinde harekette bulunmaksa çok ciddi risk ve tehlikelere açıktır.