Müşteri bilgisi talep eden ülkelerin %84’ü ABD, İngiltere ve Almanya’dan geldi. Bunun yanı sıra Türkiye de kripto para borsasından bilgi talep eden ülkeler arasında yer alıyor. Küresel kripto ekosisteminde de görülen şeffaflığı artırmak istemektedir. Coinbase, kısa bir zaman öncesinde 2021’in ilk üç çeyreğine ilişkin şeffaflık raporunu yayınladı.
1 Ocak 2021 ile 30 Eylül 2021 arasında dijital borsa dünyasında kapsamlı olarak hükümetlerden ve kanun uygulayıcı kurumlardan gelen müşterilerin hesap bilgileri ve mali kayıt taleplerinde müşteri bilgisi talep eden ülkeler arasında Türkiye de olunca bir artış olduğunu gösterdi.
Müşteri Bilgisi Talep Eden Ülkeler Arasında Türkiye!
Coinbase, şirketin yasal yeterliliğini değerlendirmek maksadıyla her talebi dikkatlice incelediğini vurguladı. Coinbase, 2021 yılında ilk üç çeyrek üzerinden toplamda 5562 talep alımı gerçekleştirdi. Genel taleplerin yaklaşık %51’i ABD dışından gelerek İngiltere, Almanya ve ABD, taleplerin yaklaşık %84’ünü oluşturmaya yöneldi. Coinbase Hukuk Direktörü Paul Grewal, bir gönderide şu ifadeleri kullandı:
“Hukuk, ceza veya diğer soruşturma konuları ile bağlantılı olarak müşteri hesap bilgileri ve mali kayıtlar isteyen kolluk kuvvetlerinden ve devlet kurumlarından düzenli olarak talepler alıyor ve bunlara yanıt veriyoruz. Bu talepler, mahkeme celbi, mahkeme emri, arama emri veya resmi yasal sürecin diğer biçimlerini içeriyor.”
Türkiye’den de Talep Geldi
Coinbase verilerine göre kripto para borsası 2021 yılında ilk kez Letonya, Yunanistan, Hindistan, Türkiye, Bosna, Macaristan ve Rusya’dan talep aldı.
Artan benimsemenin sonrasında ise kripto firmalarının ilgili bölgelerin yasal gerekliliklerine uyması önemli görüldü. Son rapor, küresel yetkililerden sonra artık yasa dışı dijital işlemlerle ilgili kuralları sıkılaştırdığını gösteriyor.
Talebin içeriğinde bulunan niteliğine ve kapsamına bağlı olarak Coinbase, isim, son giriş/çıkış, IP adresi ve ödeme bilgileri gibi belirli müşteri bilgilerini kurumlara yöneltebilir. Coinbase, bir hükümet veya kolluk kuvveti talebine (mahkeme celbi, mahkeme emri veya benzer yasal süreç gibi) yanıt olarak bilgileri ifşa etmeden öncesinde her talebin ayrı ayrı incelendiğini de vurguladı.