Bitcoin Ajandası

NEM Nedir?
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Kripto Para
  4. »
  5. NEM Nedir?

NEM Nedir?

Esra Yılmaz Esra Yılmaz -
14 0

NEM nedir sorusunun yanıtında açılımdan da bahsetmek gerekir. açılışı: New Economy Movement olarak geçer. Blockhain ile beraber korunur. NEM coin, Bitcoin ile birlikte uyumlu olarak çalışmaktadır. NEM bir vakfın coini olarak bilinmektedir. Kendine has özellikleri bulunan kripto paranın kısaltılmış şekli ise XEM olarak bilinir.

NEM nedir konusu içinde şu bilgi de karşımıza çıkar: Kripto para takipçileri bu coini XEM coin olarak da isimlendirmektedir. 2018 senesinde Foundation şirketi tarafından kurulmuştur.

NEM Nedir?

NEM Nedir?
NEM Nedir?

Diğer coinlerce farklı olarak görülmektedir. Blockhain ağında güvenli bir şekilde bulunması ile bilinmektedir. Dolayısı ile uluslararası para gönderimlerinde daha çok tercih edilmektedir. Böyle bir para gönderme durumunda NEM coin dünyanın en güvenli kripto ağını oluşturur. Coinin genel anahtar imza sistemi ile özel olarak tüm bilgileri güvende tutulur.

XEM coinin kısaltılmış hali olarak ifade edilişidir. XEM coin olarak da kripto para yatırımcıları tarafından bilinir ve böyle ifade edilir.

İlk aşamada Bitcointalk.org forumunda bulunan Jaguar0625, BloodyRookie ve gimre takma isimleriyle bilinen 3 geliştirici tarafından ortaya çıkarıldı. 2014-2015 yılları arasını kapsayan kuruluşundan itibaren 3 programcının kişisel projesi olmaktan çıkıp birkaç platformdan oluşan büyük bir ekosistem halin aldı.

Gelişimi, Singapur’da düzenlemelerle uyumlu olarak işleyen Foundation tarafından yönetilmekte. Vakfın kurucu üyelerinin Erik Van Himbergen, Jeff McDonald, Lon Wong ve Leon Yeoh gibi isimler olduğu biliniyor.

Erik Van Himbergen, KU Leuven Üniversitesi’nde işletme ekonomisi, EHSAL Yönetim Okulu’nda muhasebe ve kurumsal finans, Antwerp Üniversitesi’nde ise yazılım mühendisliği eğitimi alan Belçikalı bir girişimcidir.

Foundation’ı kuran ve 2020 Nisan’ında projeden ayrılan Van Himbergen, Manitpro BV danışmanlık ve bilgi teknolojileri hizmetleri isminde bir firma kurdu.

Jeff McDonald, Oklahoma Eyalet ve Kansas üniversitelerinde psikoloji ve teoloji alanında lisans eğitimi aldı. McDonald, proje başlangıcından önce kurucu ekibin bir parçası olarak NEM üzerinde görev aldı. Bu çalışmaya katılmadan önce Güney Kore’deki Keimyung Üniversitesi’nde yardımcı doçent görevindeydi.

Avustralyalı Lon Wong, eğitimini New South Wales Üniversitesi’nde elektrik mühendisliği bölümünde tamamladı. 2018 Nisan’ında Foundation’dan ayrıldıktan sonra kurduğu 2 şirketi yönetmeye başladı.

Neden Farklı?

Diğer ismi ile XEM, kendine özgü özellikleri bulunan merkeziyetsiz açık kaynaklı bir kripto para birimidir. Onu farklı yapan özelliklerden en önemlisi, NIS1 blockchain ağının güvence altına tarzında bulunuyor. NIS1, ağda yapılan işlemlerin tam zamanında işlenmesi ve etik kuralara uygun olarak kaydedilmesini temin etmek amacıyla daha yaygın olarak kullanılan iş ve hisse ispatı yerine önem kanıtı (Proof of Importance, PoI) ismi ile anılan konsensüs algoritmasını kullanıyor.

Önem kanıtı, herkesin NIS1 ağında bir düğüm (node) çalıştırmasına ve temsilci toplama ismi ile ifade edilen sistem ile işlemleri kolaylaştırmaya imkan tanıyor. Sistem, ekonomisinde bulunan önem puanını tahmin etmek için her düğümün hazırda bulundurulan coin miktarını, ağdaki işlem sıkılığını ve işlem yaptığı kişileri hesaplaması ile biliniyor.

Düğümlerin, kazandıkları puana göre, tamamlanmasında etkin oldukları işlemlerin ücretlerinden pay almaları söz konusudur. Ekibine göre önem ispatı algoritması, ağıda en çok kullanımı gösterenleri tespit ederek ödüllendirme gerçekleştiriyor.

NIS1, benzeri olmayan PoI algoritmasına ilaveten çoklu imzalı hesap sözleşmeleri, şifreli mesajlaşma, Eigentrust++ itibar sistemi ve blockchain üzerinde yer alan dosyaların orijinalliğini onay ve kontrol için Apostille hizmeti gibi ek özellikleri de desteklemesi ile biliniyor.

NIS1 için kurumsal düzeydeki çözümler de önemlidir. Amaca dönük API sistemi ile, geliştiricilerin blockchain altyapısına üçüncü parti uygulamaları eklemelerine imkan sunuyor.

Piyasada Kaç NEM [XEM] Coin Var?

Piyasada Kaç NEM [XEM] Coin Var?
Piyasada Kaç NEM [XEM] Coin Var?

Toplam XEM arzı 8.999.999.999 adet olarak belirlenmiş durumdadır. Bu miktarın hepsi, ağın kullanıma açılması sırasında oluşturulmuştur. Yeni bir XEM çıkarımı söz konusu değildir.

Ağ düğümleri, yeni blok içinde bulunan işlem ücretlerinden payını alarak ağa katkı sağlama konusunda desteklenir.

Güvenli Mi?

Ağını güvencede tutmak için Ed25519 genel anahtar imza sistemini ve SHA3 hash algoritmasını kullanmayı tercih ediyor.

NEM Coin’in İşleyiş Sistemi

Kuruluşu ve yapısı ile diğer coinlerden farklılık gösterirken işleyişi ile de bu farklılığı artırıyor. Yalnızca bir alım satım projesi olarak değerlendirilemeyecek olan NEM aynı zamanda bir mesajlaşma programı olarak da öne çıkıyor.

İOS ve Android için tasarladığı 2 farklı sanal cüzdan hizmeti de bulunur. Enflasyondan etkilenmemesi de önemlidir. Çünkü kısa süre içinde piyasaya yüksek oranlarda NEM sürülemez. İşlem emri özelliği bulunan NEM bu özelliği ile kullanıcılarına çevrimdışı zamanlarda da işlem yapabilme kolaylığı sağlar.

Madencilik Yerine Hasat

Diğer coinlerden ayıran bir özellik de madencilik yerine hasat yapma imkanıdır. Madencilik, Blockchain teknolojisi kullanılarak yapılırken kendi kurduğu Blockchain’ini korumak için madencilik yerine hasadı öne sürer.

Hasat yapma teknolojisi tamamen blok üretme sistemine dayanır. Bu yöntemde bir kullanıcın işlemi yakında bulunan tüm kullanıcılara aktarılarak blok üretimi yapılır. Cüzdanda 10 bin veya üzerinde coin bulunduğunda blok üretimi yaparak diğer kullanıcıların işlem ücretlerini ödeme olarak almak mümkün olur.

Hasadın Avantajları

Bir madencilik söz konusu olmadığı için bilgisayarın yüksek özellikli olması gereği yoktur.

Madenciliğe göre daha az elektrik harcanır.

Madencilikten farklı olarak Supernode özelliği ile ağ güvenliği artıyor ve kullanıcıların paralarının korunabilirlik seviyesi yükseliyor.

NEM Coin’in Diğer Avantajları

 Coin’in Diğer Avantajları
Coin’in Diğer Avantajları

Harvesting özelliğini, işlem ücretlerine yansıtarak aktif müşterilerini bünyesine eklemeye çalışıyor.

Blockchain’i kişiselleştirmeye olanak tanır ve bu durumda güvenlik artar.

Kullandığı Blockchain karmaşık yapıda olması ile birlikte kullanışlıdır. Bu sebep ile yapabilecekler seçeneği çok geniştir. Bu sistemi kullanarak kripto para ve kullanıcıya özel ödeme tercihi oluşturulabilir.

Kripto Para NEM Coin Nasıl Alınır?

Kripto para almak çok kolay bir işlemdir. Bunun için kripto para alışverişine imkan sağlayan siteler bulunmaktadır. Bu tür sitelere üye olduktan sonra kripto paranın kolaylık içinde satın alımı yapılabilmektedir. İlk başta bu sitelerde bir kimlik oluşturmak gereği söz konusudur. Kimlik oluşturduktan sonra doğrulama onayı istenir.

Doğrulama onayının ve kimlik bilgilerinin doğru bir şekilde girilmesi sonrasında artık hesap hazır hale gelir. Bu hesaba istenilen yerden doğrudan yatırım yapmak mümkündür. Aynı şekilde yapılan yatırımların çekilme imkanı da bulunur. Böyle bir durum için hesaba daha önce para aktarılması gerekmektedir.

Alım yapmak için havale ya da diğer yatırım seçenekleri düşünülebilir. Doğrudan ücretsiz bir şekilde para transferi yapan uygulama tercih edilerek hesaba para aktarılmış olması gerekiyor. Sonrasında aktarılmış olan paralar ile diğer ismi ile XEM coin almak mümkündür. Bu işlem için piyasa sekmesi üzerinden kripto paralar arasından NEM coin seçilir. Daha sonra satın al seçeneğine girilir. Sol kısımda alış ve satışlar canlı canlı izlenebilir.

Alım durumu tercih edilirken piyasa sekmesi seçilir. Piyasa sekmesinde bulunan yere belirlenen tutar kısmına alınacak kripto para miktarı yazılır. Piyasa seçeneğinin altında bulunan kısma da alınacak miktarı yazılır. Satın al seçeneği işaretlendikten sonra coin hesaba yansıyacaktır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir