Bitcoin Ajandası

NFT Altyapısının Blockchain Teknolojisine Katkısı Nedir?
  1. Anasayfa
  2. »
  3. NFT/Token
  4. »
  5. NFT Altyapısının Blockchain Teknolojisine Katkısı Nedir?

NFT Altyapısının Blockchain Teknolojisine Katkısı Nedir?

Esra Yılmaz Esra Yılmaz -
6 0

Blockchain teknolojisi henüz emekleme aşamasında olan bir teknoloji olurken, fiziksel dünyadaki uygulamaları da her geçen gün şekillenmeye devam ediyor. Bu teknoloji bir devrim niteliği taşımasının yanı sıra NFT altyapısının blok zinciri teknolojisini de etkileme olasılığı taşıyor. Bu yazımızda NFT altyapısının bu teknolojiden nasıl etkilendiği, NFT toplumunun üzerindeki etkileri gibi konuları derledik.

Blockchain Teknolojisi Nedir?

Blockchain Teknolojisi Nedir?
Blockchain Teknolojisi Nedir?

Blockchain teknolojisi, hükümetlerin ve şirketlerin her geçen gün artış gösteren merkezileşmesine bir cevap olarak ortaya çıkan bir teknolojidir. Bilgi akışı ve işlemler ağ tarafından denetlenip doğrulanmaları herhangi bir merkeze bağlı olmadan sağlanır. Merkezi kuruluşların kullanımı olmazken, eşler arası kullanılan bir çeşit ağ olarak ifade edilir. Bu teknolojide her şey blok zincirine kaydedilirken, tam anlamıyla değiştirilmesi mümkün değildir. Konsensüs mekanizmasına dayanan bir algoritmanın ardından bu zincir bir sonraki blok ile daha geniş bir hale getirilebilir.

Blockchain teknolojisinin 3 temel yapı taşı vardır. Bunlar:

  • Emniyet
  • Ölçeklenebilirlik
  • Ademi merkeziyetçiliktir.

Blok zinciri teknolojisi çeşitli kripto para birimlerinin ticaretinden çok daha ileri seviyede olmasıyla bilinir. Temel yapı taşlarından güç alarak bütün ticari faaliyetler bu gibi merkezi olmayan bir ağ üzerinde gerçekleştirilebilir. Bu transfer ve işlemler ağ boyunca takip edilir ve kayıt altına alınır. Fakat yine de bu kripto para birimlerini ağ üzerinde değiştirebilmek mümkündür. Bu durum, gönderilen ya da alınan kripto paraya herhangi bir sahiplik sertifikası bağlı olmadığı anlamı taşır. Blok zinciri altyapısına NFT’ler dahil edildiğinde fiziksel dünya başta olmak üzere pek çok farklı kullanımı bulunacaktır.

NFT Olasılıkları Nedir?

Değiştirilemez token olarak ifade edilen NFT’lerin çeşitli olasılıkları bulunur. Popüler olan inanışın tersine NFT’ler yüksek fiyatlarla işlem gören dijital sanattan çok daha fazlasıdır. Teorik açıdan bir NFT, blok zincirinde eşi benzeri olmayan dijital bir varlıktır. Ağda bulunan herkes bu benzeri olmayan varlığın sahibinin kim olduğunu görebilme şansına sahiptir. Bu açıdan her şeyin NFT olması düşünülebilir. Değiştirilemez olması bu tokenlere farklı bir boyut kazandırıyor. Diğer yandan NFT’ler yalnızca bir dijital sanat olmakla kalmazken, aynı zamanda sahipliğin bir ispatı olarak da ifade edilebilir.

NFT’lerin olasılıklarıyla alakalı önemli bir kısım sözleşmelerdir. Akıllı sözleşmeler kaynak kodunda bir araya getirilen otomatik sözleşmelerdir. Bunlar bütün ağ açısından şeffaf olurken, bu sözleşmeler sayesinde NFT’ler de blokchain’e kaydedilir. Bu sürecin bir geri dönüşü olmazken, şeffaflık özelliğiyle bir araya gelerek toplumun her alanında fayda sağlar.

NFT’lerin olasılıklarına birkaç örnek göstermemiz gerekirse;

  • Finansal market
  • Otomasyon
  • Dolandırıcılık faaliyetlerinin önüne geçme
  • NFT ya da kripto varlıkların çalınmasını engelleme
  • NFT’lerle alakalı eğitim
  • Siyaset
  • Tıp
  • Çeşitli yaratıcı meslekler NFT altyapısı için güçlü birer etkidir.

NFT’leri blokchain teknolojisinin altyapısı yanında kullanmak son derece avantajlıdır. Bu durum yalnızca şeffaflığı ya da kontrolü artırmaya yönelik olmazken, ayrıca bilgi depolamanın bir yöntemidir. Diploma, pasaport, ehliyet ve bunun gibi çeşitli verileri NFT olarak saklayabilmek mümkün olurken, bu saklama için halka açık bir blok zinciri kullanılır.

Bir NFT’nin blok zincirinde yer aldığı için değiştirilemediği söylenebilir. Bir ERC-721 tokeni, Ethereum ağındaki NFT tokeni standardını değiştiremez. Fakat özelleştirebilmenin mümkün olduğu ERC-1155 tokeni oluşturulabilir. Bir tıbbi dosya ya da kimlik kartını göz önünde bulundurduğunuzda, bunları gerektiği şekilde güncelleyebilirsiniz.

Blok zinciri teknolojisinin hala gelişme aşamasında olduğunu da unutmamakta fayda var. Dolayısıyla bahsi geçen tüm uygulamalar, tümüyle NFT’lerin blok zinciri üzerindeki etkileri açısından spekülasyon içindir.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir